Η βουλευτής της ΝΔ, κα Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα πότε θα γίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου και η Πολιτική Επιτροπή θα γίνει στις 8 Μαρτίου.

 

Ερωτηθείσα αν η ΝΔ θα ψηφίσει την συμφωνία

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να δούμε τη συμφωνία και τι θα φέρει ακριβώς. Αν ρωτάτε την προσωπική μου άποψη δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή ασχέτως από το πως την κρίνει κανείς την συμφωνία. 

 

Ερωτηθείσα πως αποτιμάει την συμφωνία

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε δει την τοποθέτηση της ΝΔ δια χειρός του  κ. Σαμαρά που ουσιαστικά μιλάει για σημεία τα οποία είναι είτε χειρότερα από την προηγούμενη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης Σαμαρά και αναφέρομαι για παράδειγμα στο ΦΠΑ όπου υπάρχει γενικώς στην συμφωνία  αυτό το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί δημιουργική ασάφεια. Το θέμα είναι αν αυτή η ασάφεια είναι υπέρ της Ελλάδος  ή αν αυτή η ασάφεια είναι υπέρ των δανειστών . Η άποψή μου είναι ότι γενικώς η ασάφεια δεν είναι υπέρ των αδύναμων συν του ότι σε αυτό πιστεύω συνεπικουρεί και το γεγονός ότι θα είδατε την επιστολή της κας Λαγκάρντ και την επιστολή του κ.Ντράγκι που κατά βάση και οι δύο μιλάνε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συνέχιση του μνημονίου.

Δεν μου αρέσει να προτρέχω, εγώ αυτά τα οποία βλέπω είναι ευπρόσδεκτη η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό και πιστεύω ότι αυτή τη στροφή πρέπει να την ολοκληρώσει διότι επί του παρόντος η αποτίμησή μου της κατάστασης  είναι ότι απλά έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο χωρίς η χώρα να έχει κερδίσει κάτι συγκεκριμένο.

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι οδεύουμε σε μια χειρότερη λύση για την χώρα από αυτή την οποία θα είχαμε αν δεν είχαμε μπει σε αυτή την περιπέτεια τους τελευταίους τρεις μήνες.

 

ΔΗΜ.: Τότε γιατί την ψηφίζετε;

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, η απόφαση του να την ψηφίσουμε ή να μην την ψηφίσουμε έχει να κάνει με την ισορροπία μεταξύ του κάτι αυτή τη στιγμή είναι χειρότερο αλλά εμείς υποστηρίζουμε ότι  με εμάς θα ήταν μια καλύτερη συμφωνία. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας άρα πρέπει κανείς να εξισορροπήσει μεταξύ της αλήθειας που είναι ότι είναι χειρότερα τα πράγματα αυτή τη στιγμή από την άλλη πλευρά το καλό αυτής της συμφωνίας και το έχουμε πει ευθαρσώς,  είναι ότι με αυτή τη συμφωνία αποφύγαμε τα χειρότερα που θα μπορούσε να είναι και ένα “ατύχημα”, μια άτακτη έξοδος από το ευρώ.  

 

Ερωτηθείσα αν θα έμπαινε η ΝΔ στην συζήτηση για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή εμένα μου φαίνεται ότι μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, από τις εξαγγελίες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του ποιες  θεωρούμε  ότι πρέπει να είναι οι θέσεις στην διαπραγμάτευση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σας φέρνω το παράδειγμα των αποκρατικοποιήσεων  όπου η συμφωνία λέει ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί καμία αποκρατικοποίηση και ότι θα προχωρήσουν και αυτές οι οποίες έχουν κατακυρωθεί αλλά ακούμε τον αρμόδιο υπουργό να λέει κάτι διαφορετικό.

Η ιδέα της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης για το καλό της χώρας  είναι μια καλή ιδέα, τώρα το αν θα μπορέσει αυτή να προχωρήσει σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ μας στις θέσεις που θα υπερασπιστούμε για λογαριασμό της χώρας στην διαπραγμάτευση. Άρα για να μπορέσω να σας δώσω μια απάντηση θα πρέπει να βάλουμε τα διαπραγματευτικά σημεία κάτω και να πούμε εμείς θέλουμε αυτό και εσείς αυτό, μπορούμε να συγκλίνουμε; Και με το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούσαμε, σας υπενθυμίζω ότι είχαμε απόσταση και ιδεολογική αλλά και σε πολλά θέματα καταφέραμε όμως να συγκυβερνήσουμε...