Το μέλος της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ , κος Αλέκος Καλύβης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την συμφωνία

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που υπήρχαν έγινε ένα βήμα, κερδίσαμε μια μάχη ο πόλεμος συνεχίζεται και δεν έχει κερδηθεί. Θα έχουμε έναν μακρύ δρόμο μπροστά μας αλλά είναι άλλος δρόμος  δεν είναι μια λογική η οποία κατέστρεψε τη χώρα τέσσερα χρόνια με τα μνημόνια. Προφανώς υπαρχουν αδυναμίες ...

 

ΔΗΜ.: Που εντοπίζεται τις ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες συμφωνίες     

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ:Είναι σαφές και στον κόσμο ότι υπήρχε ένας άλλος τύπος διαπραγμάτευσης, διαμορφώθηκε μια νέα ατζέντα αυτή η ατζέντα συζητήθηκε όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την  Ευρώπη. Από εκεί και πέρα μπήκαν νέα ζητήματα τα οποία δεν υπήρχαν  καν στο λεξιλόγιο των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, το θέμα της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων και του κατώτερου μισθού, το ζήτημα να υπάρξει μια άλλη πολιτική στο θέμα των συντάξεων, ιδιαίτερα για τα θέμα της φορολογίας, της διαφθοράς και της άρσης της γραφειοκρατίας  στο δημόσιο τομέα και του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα. Υπάρχει μια άλλη λογική,  επιμονή και πολιτική βούληση άρα νομίζω ότι συζητάμε για ένα νέο πλαίσιο προφανώς κάτω από την πίεση και  των δανειστών μπαίνουν και ορισμένα ζητήματα  τα οποία αν είχαμε την απόλυτη ευχέρεια θα τα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά.      

Αυτό που μπαίνει είναι ότι θα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Eurogroup και θα υπάρχουν διαβουλεύσεις, ο τελικός λόγος ανήκει στην κυβέρνηση. Προφανώς υπάρχει ο εκβιασμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το θέμα της χρηματοδότησης αλλά όλοι θα μετρήσουν αυτά τα ζητήματα και εμείς και η άλλη πλευρά. Είναι μια δυναμική κατάσταση δεν είναι μια στατική που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Υπάρχει ένας καινούργιος τρόπος διακυβέρνησης της χώρας ο οποίος έχει ξεφύγει από τη λογική ότι μας πουν οι ξένοι αυτό κάνουμε. Καταλαβαίνουμε και καταλαβαίνει και ο κόσμος ότι υπάρχουν δεσμεύσεις  τις οποίες πρέπει να υπερβείς άλλα αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία.

Το πρόγραμμα το οποίο έχουμε πει και το οποίο έχουμε δεσμευτεί αυτό θα εφαρμοστεί πιθανόν όχι  στους χρόνους που θα θέλαμε αλλά οπωσδήποτε μέσα στο χρόνο της διακυβέρνησης θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.

 

ΔΗΜ.: Λέτε δηλαδή ότι ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών όπως για τα κόκκινα δάνεια ή για τις 100 δόσεις  ή για την άρση του μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπουν σε εφαρμογή;

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι θα μπουν σε εφαρμογή, καταρχήν τα θέματα των 100 δόσεων και το θέμα των κόκκινων δανείων είναι εντελώς απαραίτητα για να μπορέσει κινηθεί η οικονομία και για να μπορέσει να υπάρξει ρευστό χρήμα στο δημόσιο τομέα άρα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες. Τα ζητήματα που έχουν σχέση με το συνταξιοδοτικό η στροφή θα γίνει  στο να δημιουργηθούν  άλλες προϋποθέσεις οικονομικής βιωσιμότητας των ταμείων αυτό είναι που απασχολεί. Αν λοιπόν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να χτυπηθεί  η εισφοροδιαφυγή, να τονωθεί η απασχόληση και να δημιουργηθούν άλλες προϋποθέσεις και να κινηθεί η αγορά που θα επιτρέψουν να αιμοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα νομίζω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέμε μπορούν να   εφαρμοστούν 

 

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το γεγονός των εσωκομματικών αντιδράσεων στο ΣΥΡΙΖΑ

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Όσοι γνωρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι είναι ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, με διαφορετικές απόψεις. Για μας είναι υγεία να ακούγονται διαφορετικές απόψεις και να συζητιόνται. Το κόμμα δεν έχει συζητήσει, αύριο θα είναι η πολιτική γραμματεία, έχουμε Κεντρική επιτροπή και εγώ έχω τις διαφορετικές μου απόψεις θα κατατεθούν και θα βρούμε τη λύση όσον αφορά τι θα γίνει από εδώ και πέρα.   

Δεν θέλω να σχολιάσω στελέχη ιδιαίτερα όπως είναι ο κ. Γλέζος  και ούτε θέλω να υποβαθμίσω  τις δυσκολίες, τις αδυναμίες, τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες αυτά υπάρχουν, θα συζητηθούν και θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα κινηθούμε από εδώ και πέρα.