Ο υφυπουργός Αθλητισμού , κος Σταύρος Κοντονής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν είναι λύση η προσωρινή αναστολή του πρωταθλήματος

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Αν με ρωτάτε αν είναι λύση στο πρόβλημα της βίας θα σας πω ότι δεν είναι διότι για άλλο λόγο πήραμε αυτό το μέτρο. Αυτό το μέτρο το πήραμε για να μη διασαλευτεί περαιτέρω η δημόσια τάξη.

 

ΔΗΜ.: Η αίσθηση μου είναι ότι λειτουργεί με την λογική η κυβέρνηση ότι “πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι”. Επειδή βρέθηκα στο γήπεδο την Κυριακή ... ο αγώνας έγινε όμως

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Το θέμα δεν είναι αν γίνεται ο αγώνας, το θέμα είναι εάν όταν γίνεται ένας αγώνας κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα φιλάθλων ή εργαζομένων ή κινδυνεύει η δημόσια τάξη υπό  ευρεία έννοια.

Το μέτρο που πήραμε έχει να κάνει με αυτό που ο νόμος ορίζει, ο νόμος δεν μας λέει ότι θα πάρετε αυτό το μέτρο για την πάταξη της βίας. Περιορίζουμε να μην γίνουν τα χειρότερα αυτή την Κυριακή και θα επανεξετάσουμε μετά από εισήγηση της ΔΕΑΠ και της ΕΛΑΣ εάν χρειάζεται να αναβληθούν και την μεθεπόμενη  Κυριακή οι αγώνες. Αυτό όμως αφορά την διασάλευση της δημόσιας τάξης. Επομένως αν με ρωτάτε ότι με αυτό τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα της βίας, όχι δεν λύνεται.  Αντιθέτως στις προγραμματικές δηλώσεις είπαμε ότι το πρόβλημα της βίας θα λυθεί με άλλο τρόπο που είναι η νομοθέτηση υπέρ της πολιτείας  της δυνατότητάς της να παρεμβαίνει αυτοδυνάμως  διότι αυτή την ώρα ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο; Η πολιτεία δεν μπορεί να παρεμβαίνει το δε έλεγχο του τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει τον έχουν αποκλειστικά αυτοί που διοργανώνουν τα πρωταθλήματα και αυτοί που διοργανώνουν τα πρωταθλήματα είναι αυτοί που έπαιζαν ξύλο μεταξύ τους στην προηγούμενη συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ.

 

ΔΗΜ.: Ευθύνη δεν έχουν και αυτοί οι οποίοι φορούσαν στολές και άφησαν να μπουν στο γήπεδο ξύλα , πέτρες , καρφιά , δακρυγόνα, δεν φέρουν ευθύνη;   Η πολιτεία είναι άμοιρη των ευθυνών της; 

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Επειδή το θέμα αυτό με έχει απασχολήσει σε τρεις αγώνες πως μπαίνουν αυτά τα πράγματα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Από την Ελληνική Αστυνομία έχουμε λάβει όλες εκείνες τις διαβεβαιώσεις ότι ο έλεγχος κατά την είσοδο όλων των φιλάθλων στο γήπεδο γίνεται και είναι αποτελεσματικός. Τώρα πως βρίσκονται αυτά τα πράγματα μέσα στο γήπεδο και συγκεκριμένα σε ορισμένες θύρες που εκεί ο έλεγχος είναι ακόμα πιο αυστηρός  αυτό ειλικρινά εκφεύγει οποιασδήποτε φαντασίας διότι η ευθύνη πλέον δεν είναι στην  Αστυνομία, η Αστυνομία κάνει ότι μπορεί. Σας λέω ότι αν δεν ήταν η Αστυνομία και στο γήπεδο του ΟΦΗ και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού τα πράματα θα ήταν ακόμα χειρότερα από αυτά που είδαμε    

 

ΔΗΜ: Ωστόσο εδώ βλέπουμε ότι ο αγώνας διεξήχθη κανονικά, έπρεπε να διακοπεί . Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου ο πρόεδρος της ομάδας που ήταν ουσιαστικά η ομάδα που φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό θα έπρεπε σήμερα να βρίσκεται στο εδώλιο. 

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση χωρίς να εξετάζουμε ποια είναι η νομική βάση. Για όλα αυτά τα ζητήματα ποιος επιλαμβάνεται; Για όλα αυτά τα θέματα ποιος τιμωρεί; Για όλα αυτά τα θέματα ποιος παίρνει αποφάσεις; Μη μου λέτε λοιπόν ότι θα έπρεπε, αν έπρεπε θα έπρεπε να υπάρχει νόμος για όλα αυτά τα ζητήματα.

Λέω λοιπόν προς όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις  ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να γίνει έρμαιο επιχειρηματικών συμφερόντων και δεν μπορούν  παράγοντες των ΠΑΕ να δίνουν έναν αγώνα εξόντωσης και να οδηγούν τις ομάδες σε αυτά τα επίπεδα. Έχουν τεράστια ευθύνη οι παράγοντες  και έχουν τεράστια ευθύνη και οι διοργανώτριες αρχές οι οποίες οργανώνουν το πρωτάθλημα, ελέγχουν και τιμωρούν.  Η πολιτεία έχει την ευθύνη που προδιαγράφει ο νόμος .

 

ΔΗΜ.: Είδε όλη η χώρα να γίνονται δεκάδες ποινικά αδικήματα και σοβαρά μάλιστα εγώ δεν έχω ακούσει καμία σύλληψη, δεν έχω ακούσει να υπάρξει καμία παρέμβαση από την πλευρά της Αστυνομίας, δεν ξέρω τι έχει γίνει με τις κάμερες, δεν έχει ενημερωθεί κανείς αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν  καταγραφεί, έχουν διευθύνσεις και ονόματα. Άλλο πράγμα τι κάνει η Σούπερ Λίγκα και άλλο πράγμα τι κάνει το κράτος.

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Το κράτος μέχρι σήμερα για αυτά τα θέματα που μου θέτετε παρακολούθησης εντός των γηπέδων, καταγραφή και λοιπά είχε νομοθετήσει σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και με τις λέσχες. Αυτά τα νομοθετήματα έχουν μείνει γράμματα κενά περιεχομένου δηλαδή κοροϊδευόμαστε διότι αν είχε εφαρμοστεί και λειτουργούσε όπως ο νόμος προέβλεπε το ηλεκτρονικό εισιτήριο δηλαδή το ονομαστικό εισιτήριο, η κάρτα φιλάθλου, οι λέσχες φιλάθλων και η παρακολούθηση μέσα στα γήπεδα το φαινόμενο της βίας αλλά και το φαινόμενο της  φοροδιαφυγής θα είχε εκμηδενιστεί.

Κατά ένα περίεργο τρόπο επί δεκαετίες αυτό το φαινόμενο υπήρχε όποτε παρενέβαινε η πολιτεία προς μια κατεύθυνση θετική στο τέλος αυτή η θετική κατεύθυνση έμενε στον αέρα, δεν εφαρμοζόταν τίποτα. Σας λέω δε ότι το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η πολιτεία το έχει πληρώσει περί τα 14 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα.

Όταν ανέλαβα και ζήτησα να μου πουν τι γίνεται με αυτό το σύστημα που το είδα διατυπωμένο στο νόμο και αντελήφθη  ότι είναι ένα σύστημα το οποίο λύνει προβλήματα, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.  Γιατί; Διότι άλλες ΠΑΕ δεν το ήθελαν...

Εγώ λέω ότι το πρόβλημα της βίας δεν πρόκειται να λυθεί με μια απαγόρευση ή δύο απαγορεύσεις, το πρόβλημα της βίας όμως θα λυθεί γιατί τονίζουμε και λέμε ότι άμεσα θα το δείτε και σε νόμο, αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, σας λέω ένα παράδειγμα, και το σύστημα αυτό όπως πρέπει να λειτουργεί με κεντρικό τερματικό που θα ελέγχεται από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης καμία ομάδα δεν θα δώσει αγώνα σε γήπεδο που δεν το έχει.

Έχουμε παραλάβει αυτή την ώρα όχι χάος αλλά είναι χάος μέσα σε νύχτα   

 

ΔΗΜ.: Στο περιθώριο της επεισοδιακής Σούπερ Λίγκ υπήρχε μια κατάθεση, ένα υπόμνημα από την ΠΑΕ ΟΦΗ με το οποίο ζητά να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός  την οποία με στοιχεία κατηγορεί ευθέως και επωνύμως για φοροδιαφυγή μέσω της διαδικασίας διάθεσης των εισιτηρίων. Δηλαδή δεν υπάρχουν εισιτήρια ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ΟΦΗ, τα εισιτήρια που δίνει ο Παναθηναϊκός τα μισά λεφτά να πηγαίνουν για το εισιτήριο και τα άλλα μισά  μαύρα  να πηγαίνουν για την Παναθηναϊκή συμμαχία.

Εγώ ρωτώ πάει μια ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ για έναν οποιονδήποτε επιχειρηματία και μπαίνει το ΣΔΟΕ την άλλη μέρα μέσα... είναι υποχρεωμένο το ΣΔΟΕ ακόμα και την ανώνυμη καταγγελία να την ελέγξει , πρέπει να ελεγχθούν αυτά τα φαινόμενα ή δεν πρέπει;

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ:  Πρέπει να ελεγχθούν και πρέπει να υπάρχει έλεγχος ενδελεχής  από τις κρατικές υπηρεσίες όπως υπάρχει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες πρέπει να υπάρχει και στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες.

Η ασυδοσία πλέον πρέπει να τελειώσει και σας επαναλαμβάνω ότι δεν είναι ζήτημα μιας καταγγελίας ή δύο πρέπει να ελεγχθούν όλοι. Πρέπει να ελεγχθούν όλες οι Ομοσπονδίες χωρίς να υπάρχει καταγγελία, πρέπει να υπάρχει έλεγχος   είτε υπάρχει καταγγελία είτε δεν υπάρχει εάν υπάρχει καταγγελία ακόμα περισσότερο . Άλλα το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα το παίρνετε εσείς και θα γράφει πάνω το όνομά σας και θα το παίρνετε με την ταυτότητά σας και κανείς δεν θα μπορεί να παίρνει δέκα εισιτήρια   και να τα δίνει σε όποιον θέλει αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Δεν έχει εφαρμοστεί διότι υπήρχαν αντιδράσεις από τις ΠΑΕ και η διοργανώτρια αρχή δεν έκανε αυτά που έπρεπε. Αφού δεν μπορούν να κάνουν αυτά που πρέπει θα τα κάνει το κράτος θα τα κάνουμε όμως νόμιμα, δεν θα τα κάνουμε στον αέρα θα τα κάνουμε με νόμο τον οποίο θα φέρουμε και θα ψηφίσουμε. 

 

ΔΗΜ.: Πότε θα φέρετε το νόμο;

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ:  Άμεσα, είχα σκοπό να φέρουμε ένα πλήρες αθλητικό νομοσχέδιο που να λύνει πάρα πολλά προβλήματα όμως βλέπω ότι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Πρέπει να επεμβαίνουμε άμεσα  σε διατάξεις οι οποίες είτε είναι κολοβές  είτε είναι σκοπίμως χωρίς επιπτώσεις δηλαδή σου λένε τι πρέπει να κάνεις αλλά δεν σου λένε τι θα πάθεις αν δεν  κάνεις αυτό που σου λέει ο νόμος να κάνεις και θα έρθουμε άμεσα, αμέσως δηλαδή στο πρώτο χρονικό διάστημα που θα ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία της Βουλής. Αμέσως μόλις ξεκινήσει από τα πρώτα νομοσχέδια που θα δείτε   θα είναι διατάξεις που έχουμε εντοπίσει ότι έχουν πρόβλημα. Έχουν πρόβλημα και οι διατάξεις και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο...

 

ΔΗΜ.: Πάντως υπάρχουν κάποιες ΠΑΕ που τηρούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εμείς αυτή τη στιγμή δίνουμε δωρεάν εισιτήρια για το σημερινό ματς του Ολυμπιακού δεν μπορεί να πάρει εισιτήριο κάποιος  αν δεν δώσει την ταυτότητά του 

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Έτσι είναι όπως το λέτε, υπάρχουν και άλλα γήπεδα στα οποία έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο όμως αυτό που συμβαίνει σε ένα γήπεδο  πρέπει να είναι συνδεδεμένο με ένα κεντρικό τερματικό και αυτό δεν έχει γίνει. Δηλαδή έχουν μεν ένα δύο ή τρία γήπεδα εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο  αλλά το ελέγχει το ίδιο το γήπεδο και  η ίδια η ΠΑΕ δεν το ελέγχει το κράτος. Το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι να ελέγχεται ο καθένας από μια ιεραρχικά ανώτερη αρχή που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ελληνική Αστυνομία  και το υπουργείο Δικαιοσύνης εάν αυτά τα πράγματα δεν γίνουν τότε και πάλι έχουμε κολοβή εφαρμογή του νόμου.

Για αυτό λέω ότι χρειάζονται βελτιώσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν είχαν εμφιλοχωρήσει στο νόμο έτσι τυχαίως. Και ενώ ο νόμος ισχύει τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα δηλαδή δεν είδαν ότι αυτό το σύστημα δεν προχωράει; Δεν είδαν ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα, πως  το είδα εγώ αμέσως την πρώτη εβδομάδα!      

 

ΔΗΜ.: Πάντως εκτός από το θέμα της βίας να δείτε και το θέμα της φοροδιαφυγής από τις ομάδες είναι τεράστια πληγή. Να δείτε το θέμα που κατήγγειλε ο ΟΦΗ, να το δείτε και να το ψάξετε  ...

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ:  Όσον αφορά τα οικονομικά είναι μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων για τα οποία πρέπει να επέμβει το κράτος .

 

ΔΗΜ: κ. Υπουργέ υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία και μιας και ξεκινάτε την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εγώ θεωρώ ότι έχετε καλές προθέσεις αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επώνυμη καταγγελία για φοροδιαφυγή από την πλευρά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εσείς λοιπόν ως αρμόδιος υπουργός  έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε από το ΣΔΟΕ να ελέγξει

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ:  Δεν επιλαμβάνομαι εγώ για αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι οι Ανώνυμες Ποδοσφαιρικές Εταιρείες  όπως και όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες ελέγχονται και εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

ΔΗΜ.: Εκεί αρχίζει η Βαβέλ και δεν βρίσκεται ποτέ άκρη

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Είδατε που έρχεστε στα λόγια μου διότι η Βαβέλ αυτή δεν δημιουργήθηκε σε είκοσι μέρες που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση. Η Βαβέλ αυτή υπήρχε επί δεκαετίες .

 

ΔΗΜ: Στην αρχή είπαμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο το διέλυσε η έλλειψη πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Όχι μόνο το κακό ξεκίνησε από την δεκαετία του '80 τότε που είχαν εμφανιστεί τα πρώτα προβλήματα με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αντί να λύνονται είχαμε τη λογική των συμψηφισμών. “Παρανόμησε εσύ θα αφήσω και τον άλλο να παρανομήσει”  αυτό γινόνταν επί μια δεκαετία και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να το μαζέψουμε αλλά θα γίνει το μάζεμα και θα παταχθούν αυτά τα θέματα.