Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς πως εκτιμά την συμφωνία της κυβέρνησης και αν η ΝΔ θα την υπερψηφίσει

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η τετράμηνη παράταση την οποία η κυβέρνηση ζήτησε θα  ψηφιστεί και από την ΝΔ, απομένει βέβαια να διευκρινιστεί πότε θα έρθει στην Βουλή. Απομένει μια σημαντική διαδικαστική διευκρίνηση για το ζήτημα της διαδικασίας με την οποία θα κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Είναι και βαθιά πολιτικό το ζήτημα αυτό γιατί θα φανεί στην συζήτηση αυτή ότι συζητάμε για μια τετράμηνη επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης η οποία και αυτή θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο με δικαιοδοσία στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά και τα αναφέρω αυτά γιατί θυμάστε με τι επικριτικό τρόπο τα σχολίαζε η κυβέρνηση όταν ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και θα φανεί επίσης ότι το κείμενο το οποίο έστειλε ο κ. Βαρουφάκης δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτά τα οποία είχαμε συμφωνήσει  και εμείς ως κυβέρνηση. Αν τα δείτε γραμμή -γραμμή και ανατρέξετε στο “καταραμένο μνημόνιο” θα διαπιστώσετε ότι ένα μεγάλο κομμάτι είναι  copy-paste.  

ΔΗΜ.: Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλα σημεία δηλαδή το ανθρωπιστικό πρόγραμμα, η ιστορία των πρωτογενών πλεονασμάτων καινούργια σημεία σε αυτή την συμφωνία τα οποία νομίζω ότι θετικά κρίνονται και δεν τα είχαμε δει από την προηγούμενη κυβέρνηση

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:Να συμφωνήσω ότι ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος ο οποίος μόνο με γενικό τρόπο αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Eurogroup  είναι σαφώς στην σωστή κατεύθυνση, να επισημάνω όμως επίσης ότι υπάρχει ήδη τον πρώτο μήνα μια σημαντική εκτροπή στην υλοποίηση του προϋπολογισμού που θα καταστήσει και την επίτευξη αυτού του στόχου εξαιρετικά δύσκολη από την κυβέρνηση. Να επισημάνω επίσης ότι ήδη τον Μάρτιο θα υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες  που η κυβέρνηση δεν μας έχει εξηγήσει ακόμα πως θα τις καλύψει.

ΔΗΜ: Δέχεται μια κριτική η ΝΔ  από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ στην ουσία διαμόρφωσε το ασφυκτικό τοπίο για να καταστήσετε το ΣΥΡΙΖΑ μια αριστερή παρένθεση. Δηλαδή ζητήσατε μικρή προθεσμία...

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς διεκδικήσαμε τη δίμηνη παράταση επειδή ήμασταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι σε περίπτωση που κερδίζαμε τις εκλογές, εκλογές που δεν προκαλέσαμε εμείς. Διεκδικήσαμε την δίμηνη παράταση επειδή ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι θα είχαμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση, θα είχαμε βγει από την φάση του υφιστάμενου μνημονίου και θα είχαμε ήδη περάσει στο τέλος αυτού του μήνα στην περίοδο της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης  έτσι ώστε να μπορούμε να αρχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές. Αυτό σήμερα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η κυβέρνηση ζήτησε τετράμηνη παράταση και καλά έκανε αλλά το ερώτημα το μεγάλο είναι τι θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου  και αν υπάρχει στον ορίζοντα και τρίτο μνημόνιο διότι αν δεν υπάρχει τρίτο μνημόνιο θα πρέπει να μας πείσει η κυβέρνηση με ποιο τρόπο στα τέλη Ιουνίου  θα μπορεί πια να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. 

Θυμίζω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων  προς την ΕΚΤ οι οποίες πρέπει να αποπληρωθούν και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μετατεθούν  και κατά την άποψή μου ένα τρίτο μνημόνιο, ένα τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι προ των πυλών. 

Αυτό που είναι θετικό είναι ότι υπάρχει πια μια συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής δηλαδή αφήνουμε πίσω μας αυτόν τον ψεύτικο διχασμό του μνημονίου-αντιμνημονίου και η ίδια η κυβέρνηση κάνοντας μια σημαντική στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο που πρέπει να υλοποιηθούν.

Εμείς δεν πρόκειται να βρεθούμε απέναντι σε αυτή τη λογική, εμείς δεν πρόκειται να καλλιεργήσουμε ένα νέο αντιμνημόνιο απλά και μόνο για να κάνουμε εύκολη αντιπολίτευση. Οποιαδήποτε σωστή μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση θα στηρίζεται από εμάς έτσι ώστε επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας  αυτή την ψεύτικη και επώδυνη και τραυματική περίοδο αυτού του διχασμού που δεν επέτρεψε στην χώρα μας τελικά να βγει από την περίοδο των μνημονίων πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε να βγει.

 

Ερωτηθείς αν ο χρόνος που περνάει δικαιώνει τον πρόεδρο της ΝΔ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς είχαμε πει ξεκάθαρα προεκλογικά ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει μια σημαντική προσαρμογή στον πολιτικό ρεαλισμό και στην περίπτωση αυτή θα έχει εξαπατήσει τους πολίτες διότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων είτε θα οδηγούσε  τη χώρα μας νομοτελειακά σε ρήξη με την οικογενειακή οικογένεια. Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το πρώτο.

Το ζήτημα της ανεντιμότητας θα το κρίνουν οι πολίτες. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι αυτό το οποίο λέγαμε εμείς προεκλογικά επιβεβαιώνεται δεν σημαίνει ότι και εμείς δεν πρέπει να κάνουμε την δική μας αυτοκριτική. Γιατί τελικά καταλήξαμε να χάσουμε με 8 μονάδες τις εκλογές, γιατί δεν πείσαμε με το δικό μας μεταρρυθμιστικό αφήγημα, γιατί από τον Ιούνιο και μετά βάλαμε φρένο στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια,γιατί δεν καταφέραμε εμείς να κλείσουμε την αξιολόγηση. Αυτά είναι ερωτήματα που προφανώς πρέπει να απαντηθούν εντός  της ΝΔ και να μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι και στην ΚΟ και στην πολιτική επιτροπή θα συζητηθούν εκτενώς τα θέματα αυτά. 

 

Ερωτηθείς για το αν  έχει τεθεί θέμα ηγεσίας της ΝΔ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ ουδέποτε έθεσα ζήτημα αρχηγίας στην ΝΔ, έθετα και θέτω όμως ζήτημα μεγαλύτερης συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων.     

 

ΔΗΜ.: Αισθάνεστε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο αρχηγός που πρέπει να μείνει σήμερα στην ΝΔ;

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο πρώτος ο οποίος θα ανοίξει τα χαρτιά του στην ΚΟ και στα όργανα του κόμματος. Εγώ δεν θεωρώ ότι  υπάρχει ζήτημα σήμερα σε αυτό το επίπεδο αλλά θα ακούσω με ενδιαφέρον και την αυτοκριτική την οποία θα κάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος . Διότι η δικαίωση των πολιτικών μας δεν μπορεί να  αποτελεί άλλοθι για το γεγονός ότι χάσαμε με 8 μονάδες διαφορά από ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς το οποίο κατάφερε και άρθρωσε ένα λόγο ο οποίος τελικά ακούστηκε πιο ελκυστικός και σε μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές της ΝΔ.