Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς σε τι “καθεστώς” βρίσκεται η χώρα

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Γίνεται ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στη λέξη μνημόνιο και συμφωνία, ένα λογοπαίγνιο το οποίο το χρησιμοποιεί η αντίπερα όχθη, η αντιπολίτευση δηλαδή ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τι μνημόνιο, τι συμφωνία, τι πρόγραμμα είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Το μνημόνιο αντανακλούσε μια κουλτούρα μιας οικονομικής πολιτικής, αυτή η κουλτούρα έχει τελειώσει, πολύ απλά κάποιοι λένε ότι έχει πεθάνει και στην θέση της μπαίνει μια άλλη κουλτούρα.

Η θέση που λέει ότι η οικονομική πολιτική είναι μονόδρομος και δεν υπήρχε άλλη διέξοδος που είναι μια τελείως αντιεπιστημονική προσέγγιση αυτό θα αποδείξουμε και αποδεικνύουμε με όλη αυτή τη μάχη που έγινε αυτό το χρονικό διάστημα που κάποιοι την υποβάθμισαν γιατί ενδεχομένως δεν αντιλήφθηκαν τι έχει γίνει  και μπορώ να πω εν μέρει και δικαιολογημένα γιατί δεν ήταν σε αυτόν τον κυκεώνα των διαπραγματεύσεων. Όλη αυτή η κουλτούρα η οποία περνούσε μέσα από ένα μονόδρομο και που έλεγε ότι αυτός ο μονόδρομος ήταν η μοναδική λύση το ζήσαμε στο μνημόνιο. Εμείς λέμε και η οικονομική επιστήμη λέει ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις, αυτές τις λύσεις θα τις δούμε σε αυτή τη συμφωνία. Η οποία δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με το ότι έγινε  και θα δοθεί μια πολύ μεγάλη μάχη έτσι ώστε να μην έχει την παραμικρή σχέση με αυτό που έγινε στο παρελθόν.   

Αυτό που έζησε η χώρα ήταν πρωτόγνωρο, έξι χρόνια ύφεσης βρείτε μου άλλη χώρα να έχει ζήσει τέτοια κατάσταση αυτό το πράγμα έχει διαγράφει πλέον και θέλουμε μια άλλη συμφωνία.

 

Ερωτηθείς αν θα τηρηθεί το πρόγραμμα και αν θα έχουμε μια αξιολόγηση στο τέλος Απριλίου

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Από τη στιγμή που υπογράφτηκε θα τηρηθεί.

 

ΔΗΜ: Άρα θα γίνει προφανώς κάποια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και θα διεκδικήσουμε να πάρουμε αυτά τα 7,5 δις  της δόσης

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ:Ναι αλλά δεν είναι τα μόνα χρήματα όμως δηλαδή τα προβλήματα της ρευστότητας σε μια οικονομία δεν λύνονται μόνο από μια διέξοδο που δίνει ένα δάνειο για παράδειγμα. Έδώ έχουμε κάποιους μηχανισμούς λειτουργίας που υφίστανται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος  αυτά είναι σε μια διαπραγμάτευση έτσι ώστε να επανεργοποιηθούν, κάποια ήδη έχουν ενεργοποιηθεί μένει το θέμα της ΕΚΤ. Όλα αυτά είναι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης την τρέχει ο κ. Βαρουφάκης  για να λύσουμε αυτά τα προσωρινά προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζει όχι μόνο η ελληνική οικονομία αλλά κάθε οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο το οποίο ζει η ελληνική οικονομία.

 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Θα επαναλάβω αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα σε ότι αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου με την έννοια να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και οτιδήποτε άλλο, εκείνο το οποίο είπε είναι ότι σε εκείνο που μπορεί να έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Αυτά είναι προβλήματα τα οποία δεν είναι ότι τα αντιμετωπίζουμε εμείς, τα γνωρίζαμε πριν αλλάξει η κυβέρνηση. Όταν ξέρουμε ότι έχουμε να πληρώσουμε συνολικά στην χρονιά 22 δις που τα γνωρίζαμε από πριν όλα αυτά προσπαθούν να βρουν την ρύθμισή τους αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζει η ελληνική οικονομία.  

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει η χώρα στην περίπτωση που δεν έχει να δώσει τα χρήματα στο ΔΝΤ για να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Η χώρα βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση που την έχει ο κ.Βαρουφάκης και θα βρει διέξοδο όπως βρίσκει κάθε φορά και όπως βρίσκει κάθε κράτος. Μην κάνουμε τραγικά κάποια πράγματα, είναι μια “ρουτίνα” που αντιμετωπίζει κάθε κράτος. Διέξοδοι πάντοτε υπάρχουν, αυτές τις διεξόδους τις διερευνά ο υπουργός, είμαστε σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα που μας δίνει πολλές δυνατότητες έτσι ώστε να λύσουμε τα προβλήματα της ρευστότητας. Έχουμε αρκετές πόρτες για να βρούμε μια λύση, δεν έχουμε μια πόρτα μόνο η οποία αν έκλεινε δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε. 

 

ΔΗΜ.: Επειδή είπατε ότι υπάρχουν πολλές πόρτες που θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε πείτε μας ενδεικτικά κάποιες .

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχουν οι δύο τρεις λύσεις που δίνει το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα είναι τα 7,2 τα οποία περιμένουμε, είναι δυνατότητες οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας από διάφορους πόρους οι οποίοι υπάρχουν.

 

ΔΗΜ.: Ποιους πόρους δηλαδή έντοκα γραμμάτια;

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κάποιων χρημάτων που έχουμε και κάθονται στην τράπεζα  ...χίλια δυο πράγματα μπορούμε να κάνουμε.

 

ΔΗΜ.: Τι χρήματα είναι αυτά στην τράπεζα; 

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν κάποια χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται, υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι δικά μας , διαφόρων φορέων. Όλοι οι φορείς του δημοσίου έχουνε χρήματα, Ανώνυμες Εταιρείες έχουν χρήματα, οι πάντες έχουν χρήματα. Ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολύ καιρό  και από τους προηγούμενους χρησιμοποιούνται.

 

Για το επίδομα θέρμανσης

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Ζητούμε συγνώμη που καθυστερήσαμε αλλά δεν καθυστερήσαμε επειδή δεν υπήρχαν χρήματα αλλά επειδή υπήρχαν κάποια διαδικαστικά προβλήματα λόγω της μετάβασης από την μια κυβέρνηση στην άλλη. Υπάρχουν κάποια τυπικά προβλήματα υπογραφών όσο αστείο και αν φαίνεται. Από χθες άρχισε η διαδικασία σταδιακής καταβολής αυτού του επιδόματος.

Δεν υπάρχει κάτι που μέχρι τώρα να μην έχει πληρωθεί,  εμείς περπατάμε κανονικά στις πληρωμές μας μισθούς, συντάξεις και οτιδήποτε άλλο έρχεται περπατάμε κανονικά στις πληρωμές μας δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι θα πάρουμε τα 7,5 δις

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Η επιδίωξη είναι αυτή, έχουμε αναπτύξει ταχύτητες που δεν έχουν αναπτυχθεί ποτέ στο παρελθόν και θα δείτε ότι σε λίγο χρονικό θα βγαίνουν μέτρα πολιτικής και από εμάς.

 

Για την είσπραξη των φόρων

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Μάζεμα φόρων από χώρους όμως που δεν αγγίχτηκαν στο παρελθόν, καταλαβαίνετε την διαφορετική κουλτούρα η οποία θα υπάρχει σε αυτή τη συμφωνία που δεν υπήρχε καν στο μνημόνιο. Για παράδειγμα έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι θα κυνηγήσουμε το λαθρεμπόριο, το παρεμπόριο είναι πάρα πολλά χρήματα εκεί. Επίσης θα δούμε και τις καταθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό και εντάσσονται στην νομοθεσία του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος πως μπορούν αυτά τα άτομα να πληρώσουν τους  φόρους τους, να απαλλαγούν από αυτό το άγχος να έχουμε και εμείς χρήματα. Αυτά είναι όμως χρήματα που θα έρθουν και ανατρέπουν οποιοσδήποτε  δυσοίωνες προβλέψεις για τα έσοδα της χώρας. Οι Γάλλοι μάζεψαν 6,5 δις από αυτή την ιστορία.

Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί το σύστημα να μην είναι χρονοβόρο γιατί όπως λέω και στους συναδέλφους μου τους νόμους δεν τους φτιάχνει ένας άλλος πλανήτης εμείς τους φτιάχνουμε. Η νομοθετική ρύθμιση είναι πάρα πολύ απλή  στην  προκειμένη περίπτωση.

 

Ερωτηθείς πως σχολιάζει την άποψη των εταίρων ότι μας πάνε για ένα τρίτο μνημόνιο

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρχει μια συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα αντανακλά μια άλλη κουλτούρα και αυτή την κουλτούρα θα προσπαθήσουμε να την περάσουμε. Αυτοί δεν θέλουν να υπάρχουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό δηλαδή αυτός είναι ο απόηχος κάθε προγράμματος, εμείς δεν λέμε το αντίθετο αλλά ο τρόπος  και οι πηγές από όπου θα μαζέψουμε αυτά τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση  με το μνημόνιο για αυτό λέμε ότι το μνημόνιο πέθανε .

 

ΔΗΜ.: Αυτή η συμφωνία για την Ελλάδα πόσα χρήματα θα φέρει; Εσείς που εκτιμάτε τις ανάγκες της Ελλάδας 

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας σαφής προϋπολογισμός για το τι ακριβώς θα γίνει, ετοιμαζόμαστε. Αυτό το τετράμηνο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα περιφράξει τα όρια του προϋπολογισμού.

 

ΔΗΜ.: Πόσα λεφτά θα ζητήσει η χώρα; 

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Να μην ρίχνουμε κανονιές όπως οι Γερμανοί μια 40 μια 30 μια 20, θα σας το δώσουμε μόλις είμαστε ακριβώς έτοιμοι...

 

ΔΗΜ.: Πάντως θα χρειαστεί χρήματα η χώρα δεν γίνεται αλλιώς

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Δεν νομίζω ότι η παρελθούσα πολιτική να μην χρειαζόταν χρήματα αλλά βέβαια άφησε ένα τεράστιο ερωτηματικό από που θα τα έβρισκε.

 

ΔΗΜ.: Η χώρα πάντως τον Ιούνιο θα χρειαστεί χρήματα

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Αυτό είναι γνωστό άλλα το μέγεθος δεν ξέρουμε γιατί θα μπούνε πολιτικές  σε αυτό το χρονικό διάστημα  που θα δώσουν χρήματα ενώ αυτά τα χρήματα δεν είχαν υπολογιστεί να έρθουν.  Θα είναι κάποια δισεκατομμύρια αυτά τα οποία εκτιμούμε ότι θα έρθουν. Σήμερα το πρωί είχα μια συζήτηση με ένα τραπεζικό που μου είπε κάτι που άμα αυτό το έχουμε στο μυαλό μας δηλαδή ο σκοπός  είναι να μαζέψουμε και τους φόρους από το μαύρο χρήμα που βρίσκεται στη χώρα και αυτό βρίσκεται σε θυρίδες και ασφυκτιούν οι θυρίδες και προσπαθούν να βρουν μια λύση γιατί αυτοί χάνουν χρήματα γιατί  δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν.

Οι θυρίδες παραμένουν εκεί που είναι μας ενδιαφέρει το μαύρο χρήμα που είναι στις θυρίδες και πως αυτό το μαύρο χρήμα μπορεί να πληρώσει τους φόρους του και να βγει στην επιφάνεια και να κάνει ότι θέλει.

Εδώ υπάρχει πάρα πολύ χρήμα...

Έχουμε την νομοθεσία περί ξεπλύματος του μαύρου χρήματος εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη νομοθεσία και να μαζέψουμε τους φόρους από αυτό το μαύρο χρήμα. 

 

ΔΗΜ.: Θα ανοίξετε τις θυρίδες ;

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Όχι. Έχουμε έναν νόμο που αναφέρετε στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος εμείς προσπαθούμε να πάρουμε αυτούς τους φόρους που έπρεπε να πληρωθούν αυτή η σκέψη ήδη έχει ανακοινωθεί για το εξωτερικό υπάρχει όμως τέτοιο χρήμα και στο εσωτερικό. 

 

ΔΗΜ.: Για να πείσετε κάποιον που έχει το μαύρο χρήμα στην θυρίδα να το δηλώσει πρέπει ή να τον πιάσετε ή να του δώσετε ένα κίνητρο για να το νομιμοποιήσει 

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Θα έρθει και θα το δηλώσει και αν δεν το δηλώσει από εκεί και πέρα υπάρχουν οι γνωστοί έλεγχοι που ακολουθεί το ΣΔΟΕ το οποίο θα λειτουργήσει με έναν άλλο τρόπο. Από εκεί και πέρα κάποιος έχει να επιλέξει ή να πληρώσει κάτι και να ξεμπερδέψει και να κοιμάται ήσυχος  ή να μην πληρώσει αυτό που πρέπει να πληρώσει και να έχει τις όποιες επιπτώσεις. Αυτό είναι μια προσωπική επιλογή του καθένα, εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λύση στο πλαίσιο μιας φορολογικής δικαιοσύνης.