Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Νομίζω ότι είμαστε σε ένα μαθηματικό αδιέξοδο δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να εφαρμόσει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έλεγε πριν από τις εκλογές  αλλά και αν τα εφαρμόσει  δεν νομίζω ότι μπορεί να ελέγξει τη δυναμική του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού ελλείμματος ενώ από την πλευρά των  θεσμών δεν υπάρχει κάποια διάθεση διευκόλυνσης της ελληνικής πλευράς για τον απλούστατο λόγο ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Είναι μαθηματικά αδύνατον ότι και να κάνουμε να βρούμε τα λεφτά που χρειάζονται επομένως λογικά κάτι πρέπει να αλλάξει αλλά δεν το βλέπω. Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή σε δύο μήνες θα είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο.

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: ... Δεν θα αντέξει το πολιτικό σύστημα αυτή την αξιολόγηση γιατί θα είναι πολύ πιο αυστηρή από αυτή που απέφυγε η ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για αυτό που έρχεται.

Αλλού πηγαίνει η κοινωνία, αλλού πηγαίνουν οι εταίροι και ταλαντεύεται η κυβέρνηση μεταξύ της κοινωνίας και των εταίρων 

 

ΔΗΜ.: Αυτό που θα γίνει πιο είναι κατά τη γνώμη σας γιατί από την άλλη φαίνεται ότι υπάρχει ένα σχέδιο πνιγμού της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές. Και η απόφαση Ντράγκι  για τον ELA  και τις τράπεζες και μη διευκόλυνση στα έντοκα γραμμάτια και η ρητορεία του Ντράγκι που μιλάει για μνημόνιο και η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ όλα αυτά δείγχνουν ότι στην ουσία  επιδιώκουν στην πράξη την ελληνική κυβέρνηση.

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Σύμφωνοι υπάρχει αυτό αλλά το γάντι το πέταξε πρώτη η  κυβέρνηση Τσίπρα. Δηλαδή εγώ που τους παρακολουθούσα απορούσα με την άγνοια κινδύνου που τους χαρακτήριζε, ανοίξανε τριάντα μέτωπα χωρίς να έχουνε τις προϋποθέσεις.

Τώρα θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, όλοι τους τονίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και θα πρέπει να περάσουν ένα είδος εξετάσεων για να φτιάξουν τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους που είναι ταυτόχρονα και οι πιστωτές μας. Τώρα πως θα γίνει αυτό το πράγμα δεν έχω ιδέα.

Εγώ προβλέπω ότι θα εκδηλωθεί μια επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο δηλαδή δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν βασικές ανάγκες του δημοσίου σε πρώτη φάση αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα ο οποίος ξανά θα πληρώσει το λογαριασμό της χρηματοδότησης του δημοσίου. Επομένως θα έχουμε δύο τέσσερις μήνες κακής οικονομικής εξέλιξης στην διάρκεια των οποίων η επιστολή Βαρουφάκη και οι δεσμεύσεις στο Γιουρογκουπ θα πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα τα οποία θα έχουν σχέση για παράδειγμα με ΦΠΑ , ασφαλιστικό. Επομένως θα πηγαίνει χειρότερα η οικονομία, θα βγάζει μέτρα η κυβέρνηση και φυσικά θα εκδηλώνονται  αντιθέσεις στο εσωτερικό της αλλά και αφού  γίνουν όλα αυτά εγώ αμφιβάλλω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε το δημοσιονομικό και το  χρηματοδοτικό κενό αν δεν υπάρξει βελτίωση της στάσης των Ευρωπαίων.