Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Γιώργος Ρωμανιάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν θα βάλουν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Έχει δημιουργηθεί μια παραφιλολογία γύρω από το περιεχόμενο των εννοιών που έχει το  email Βαρουφάκη. Το email Βαρουφάκη αναφέρεται σε δύο σημεία για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,  το πρώτο σημείο λέει ότι θα περιορίσει ή και θα εξαλείψει τα παράθυρα ή τα κίνητρα που οδηγούν σε πρόωρο υπερβολικό αριθμό  συνταξιοδοτήσεων και αναφέρεται μάλιστα ειδικότερα στον τραπεζικό και στον δημόσιο τομέα. Εάν κάνουμε μια αναδρομή στους τελευταίους δέκα -δώδεκα μήνες  θα διαπιστώσουμε ότι υπήρξε μια αθρόα έξοδος, εθελουσίως, από τις τράπεζες και τον ΟΤΕ δηλαδή από τον τραπεζικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έφυγαν περίπου 13 με 15 χιλιάδες άτομα.

Οι τράπεζες και ο ΟΤΕ γλιτώσανε  τους αντίστοιχους μισθούς τα ταμεία όμως επιβαρύνθηκαν, υπάρχει νομοθεσία που υποχρεώνει τις τράπεζες και τον ΟΤΕ να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά με τα οποία ζημιώθηκαν τα ταμεία. Δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ τουλάχιστον από τις τράπεζες.

ΔΗΜ: Θα την ενεργοποιήσετε αυτή τη διάταξη;

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Αυτό λέει, λέει να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί η δυνατότητα των κινήτρων να διώχνουν. Αυτό το κομμάτι αν λειτουργήσει έτσι  όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά είναι και ευεργετικό για τα ταμεία.

 

ΔΗΜ.: Θα γυρίσετε στις τράπεζες και θα ζητήσετε τα χρήματα που οφείλουν

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Αυτά τα οποία οφείλουν είναι νομοθετημένα και οι τράπεζες οφείλουν να τα πληρώσουν άσχετα αν μέχρι τώρα δεν έχουν πληρώσει τίποτα. Αυτά είναι υποχρεώσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται καν να γίνει νομοθεσία, η νομοθεσία υφίσταται εδώ και μερικά χρόνια.

Ερωτηθείς αν μπορεί τους επόμενους μήνες να υπάρξει πρόβλημα καταβολής συντάξεων

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι από ότι βλέπω  ζήτημα ρευστότητας για τα ταμεία γιατί αυτή είναι η δουλειά η δική μου παραπέρα δεν ξέρω αλλά ειδικά για την καταβολή των συντάξεων πρόβλημα ρευστότητας δεν βλέπω να αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν μέθοδοι, υπάρχουν διαδικασίες που η ρευστότητα εξασφαλίζεται επομένως δεν βλέπω να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο.  

 

Ερωτηθείς αν επιμένει η κυβέρνηση στην κατάργηση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά

 

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Εμείς έχουμε ήδη καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο και μπορεί και σήμερα να το διαβιβάσουμε προς ψήφιση. Επιμένουμε βεβαίως γιατί με βάση τα ισχύοντα δηλαδή αυτά που είχαν ήδη γίνει από το Δεκέμβριο  και με βάση το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που μας δώσανε μόλις ήρθαμε εδώ να το υπογράψουμε προβλεπόταν μείωση των επικουρικών 8% από την 1η Ιανουαρίου και 7% από την 1η Ιουλίου δεν το υπογράψαμε και δεν έγινε καμία μείωση. 

 

ΔΗΜ.: Αυτό που κάνετε μπορεί να χαρακτηριστεί από τους θεσμούς μονομερή ενεργεία,  έχετε συμφωνήσει με τους δανειστές ή όχι ;

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Εμείς το έχουμε πάει στην ανθρωπιστική κρίση και νομίζουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.