Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς για πόσο διάστημα διαρκούν τα διαθέσιμα

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το ζητούμενο είναι να είμαστε πάντοτε έτοιμοι όποτε υπάρχουν χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας να υπάρχει εκείνη τη στιγμή το ρευστό έτσι ώστε να αποπληρώνονται αυτές οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις. Αυτό κάνει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα συνεχίσει να το κάνει με επιτυχία έτσι όπως έχει ξεκινήσει και από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της.

Γνωρίζουμε ότι ο Μάρτης είναι ένας δύσκολος μήνας σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας άλλωστε  και ο κ. Χαρδούβελης σε μια συνέντευξή του την Κυριακή παραδέχτηκε ότι γνώριζαν και αυτοί ότι υπήρχε ταμειακό έλλειμμα ύψους περίπου 4 δις για τον Μάρτιο. Είναι δηλαδή μια κατάσταση  την οποία την έχουμε κληρονομήσει  από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέκυψε ξαφνικά  το πρόβλημα αυτό.

Αυτή τη στιγμή  η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο βρίσκει τρόπους έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου και πιστέψτε με δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα θα πληρωθούν όλες οι οφειλές στο χρόνο τους έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου αλλά προφανώς και να μην προκύψει κανένα πρόβλημα και με τους πιστωτές ούτε και στο εσωτερικό της χώρας.

 

Ερωτηθείς αν θα πάρουν την δόση των 7,5 δις μέχρι τη λήξη του τετραμήνου

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει και με τους  πιστωτές, είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, νομίζουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με την χρηματοδότηση της χώρας η οποία ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένη και από την συμφωνία την οποία είχε επιτευχθεί στο Eurogroup να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν και την σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.   Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτό το οποίο δεσμεύτηκε να κάνει και οι εταίροι από την δική τους την πλευρά θα κάνουν αυτό το οποίο δεσμεύτηκαν να κάνουν προς την ελληνική κυβέρνηση. 

 

ΔΗΜ.:Αν καταλαβαίνω καλά θα εκταμιευτεί η δόση

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα ανοιχτό που πιστεύουμε ότι θα έχει θετική έκβαση.

 

Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα που πιθανόν να συμπεριλαμβάνονταν και στο προηγούμενο μνημόνιο για να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δις

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από μια απόφαση του Eurogroup την οποία έχει υπογράψει και την οποία μάλιστα την έχει συνδιαμορφώσει , δεν δεσμεύεται για κάτι παραπάνω από αυτό. 

Να σας θυμίσω τι έλεγε η τελευταία απόφαση του Eurogroup δεν έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς το προηγούμενο πρόγραμμα, δεν έλεγε δηλαδή ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τις ουρές τις οποίες άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με το μνημόνιο. Αυτό που έλεγε είναι ότι πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε αυτό το τετράμηνο μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης  οι οποίες ήταν αυτές που περιλαμβάνονταν στην ουσία στην λίστα που έστειλε ο κ.Βαρουφάκης. Κανένας δεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς και να ολοκληρώσει το προηγούμενο πρόγραμμα , αυτό άλλωστε ήταν και το σημείο διαφωνίας και για αυτό δεν βγήκε κοινή απόφαση στο πρώτο και στο δεύτερο Eurogroup επομένως και η αξιοπιστία των εταίρων κρίνεται από τις αποφάσεις  τις κοινές τις οποίες έχουμε λάβει  και κατά πόσο αυτές θα εφαρμοστούν ή όχι.

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα έτσι ώστε και να επιταχύνει την διαδικασία εισροής χρημάτων στα ταμεία του Δημοσίου μέσα και από την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για  αυτό το λόγο κάνουμε αυτό το οποίο είναι απαραίτητο έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.  Να σας θυμίσω ότι ό,τι κάνει αυτή  τη στιγμή  η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά, είναι πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονταν χρόνια ολόκληρα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσχέρειες στην ρευστότητα. Επίσης να θυμίσω ότι μετά από το καλοκαίρι όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξαγγείλει εκείνο το σχέδιο νόμου το οποίο άργησε πάρα πολύ να έρθει για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις δόσεις ...

 

ΔΗΜ.: Το οποίο δεν ψηφίσατε εσείς

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ναι εμείς δεν το ψηφίσαμε με μια λογική αυτή την οποία προσπαθούμε να βελτιώσουμε τώρα έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι

 

ΔΗΜ: Για αυτό ή γιατί υπήρχε μια λογική “όχι σε όλα”;

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όχι είχαμε πει ότι είναι μια θετική μεν ρύθμιση αλλά το πρόβλημα αυτής της ρύθμισης είναι ότι αφήνει απέξω μεγάλες κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίες δεν μπορούν να συμμετέχουν στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα  έτσι ώστε δεν γίνεται αποτελεσματική στο τέλος της ημέρας. Εμείς αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε.

 

ΔΗΜ.: Από τους δανειστές μας το  πράσινο φως έχει δοθεί για την ρύθμιση την οποία σχεδιάζετε;

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εμείς θα καταθέσουμε αυτή τη ρύθμιση, το επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα θεσμικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και όταν θα είναι έτοιμη αυτή η ρύθμιση θα πάρουμε ενδεχομένως και την γνώμη των δανειστών έτσι ώστε όλα να γίνουν σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο. Δεν νομίζουμε ότι θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα σε σχέση με αυτή την ρύθμιση γιατί είναι μια ρύθμιση που βοηθάει και χρήματα να εισρεύσουν στο ταμείο του Δημοσίου αλλά και θα ανακουφίσει και τα νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

 

ΔΗΜ: Θα συμφωνήσω αλλά θα μείνω σε ένα σημείο της απάντησής σας ότι θα επικοινωνήσουμε με τους δανειστές μας και θα έρθει  μια από κοινού ρύθμιση στην Βουλή. Βλέπετε ότι αυτό που εσείς επικρίνατε για την προηγούμενη κυβέρνηση  ότι έπαιρνε οδηγίες ή ρωτούσε τους δανειστές μας αυτή τη στιγμή ακολουθείτε ακριβώς τον ίδιο δρόμο. Είναι μονόδρομος οπότε

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Χθες η κα Φωτίου έστειλε στις υπηρεσίες της Βουλής και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους ένα σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης . Αυτό είναι ένα σχέδιο νόμου που έχει να κάνει με την ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες τις οποίες πρέπει να λάβει έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρούμε εμείς ως μείζον πρόβλημα. Ήταν ένα σχέδιο νόμου που δεν μπήκαμε στην βάσανο της  διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους από την στιγμή που θεωρούμε ότι δεν δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Αν θα υπάρχει διαβούλευση είναι πολύ διαφορετικό από το να έρχονται έτοιμα νομοσχέδια από το εξωτερικό και να γίνονται νόμοι του κράτους.  Εμείς αυτό που λέμε από την δική μας πλευρά είναι ότι σε ένα τεχνικό επίπεδο αν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν προτάσεις και από τους δανειστές που να βοηθούν το έργο της κυβέρνησης  πάντοτε ενταγμένο στην φιλοσοφίας της κυβέρνησης και στην κατεύθυνση της κυβέρνησης που δεν είναι η κατεύθυνση της λιτότητας και το περαιτέρω στραγγαλισμού  των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων,  εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τα συζητήσουμε και να τα δεχτούμε.

Αυτή τη στιγμή η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με την προηγούμενη είναι ότι εμείς χαράζουμε την δική μας στρατηγική και την δική μας πολιτική. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι νομοθετούμε  όποιος έχει στο πλαίσιο της διαβούλευσης να βάλει θετικές νότες έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά αυτά τα νομοσχέδια  δεν θα πούμε όχι .

 

ΔΗΜ.: Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά ακόμα και στους έχοντες και κατέχοντες για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες ;

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ αυτό που κάνουμε και αυτό που είχαμε πει από την αρχή ότι θα κάνουμε είναι ότι θα φέρουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

Ξέρετε είναι ότι ένα φορολογικό νομοσχέδιο αντικαθίστανται από ένα άλλο φορολογικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών και η κα Βαλαβάνη  επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας το οποίο θα αντικαταστήσει και τον ΕΝΦΙΑ. Έχουν ήδη αρχίζει και λειτουργούν οι αρμόδιες ομάδες στο υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα με τον κ. Βαρουφάκη

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον κ. Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κ. Βαρουφάκης επιτελεί το ρόλο του ως υπουργός  Οικονομικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το ίδιο έκανε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις  με τους εταίρους, το ίδιο κάνει και σήμερα, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.