Ο αντιπρόεδρος της Βουλής , κος Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις υποχρεώσεις της χώρας

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αυτό που είναι βέβαιο και φυσικά σε συνεννόηση με τους εταίρους οι υποχρεώσεις της χώρας μας θα καλυφθούν. Αυτό το λέω με τόση βεβαιότητα γιατί έχουμε δει όλοι πως πήγαν τα πράγματα όχι πριν 6 ή 8 μήνες αλλά τις τελευταίες δέκα μέρες.  Υπήρξε μια πολύ σκληρή στάση στην πρώτη φάση εννοώ στα τρία συνεχόμενα Eurogroup, μέχρι την παραμονή του τρίτου Eurogroup  ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτό δεν το συζητούσαν και μέσα σε 24 ώρες έκαναν την αναγκαία και καλά κάνανε υποχώρηση όπως και εμείς κάναμε διάφορες υποχωρήσεις, για να βρούμε τον συμβιβασμό με τον οποίο προχωρήσαμε.

 

ΔΗΜ.: Τι εννοείτε ότι θα εκταμιευτεί η δόση, αυτό πιστεύετε;

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Οι δανειστές από την αρχή κάναν μια βασική παραδοχή ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς, σε πιστωτική ασφυξία δεν θα πάει. Εννοώ ότι από διάφορες πηγές καταγεγραμμένες  θα συλλέξουμε τα χρήματα τα οποία είναι χρήματα τα οποία δεν μας κάνουνε χάρη, κάποιες  διευκολύνσεις φυσικά είναι η  ουσία της συμφωνίας γέφυρα όπως για παράδειγμα μπορούμε να εισπράξουμε τα κέρδη  τα οποία δεν είναι λίγα 1,9 δις που εκκρεμούν να επιστραφούν στην Ελλάδα από τις εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης...   

 

ΔΗΜ.: Έχετε την πληροφορία ότι ο κ.Ντράγκι θα αποδεσμεύσει αυτά τα χρήματα γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Οι πληροφορίες αυτές μπλέκονται πολλές φορές είτε με την παραπληροφόρηση είτε με τις σκοπιμότητες δηλαδή εμείς ζητάμε να εγκρίνει η ΕΚΤ την έκδοση πρόσθετων εντόκων γραμματίων εγώ πιστεύω ότι θα γίνει. Είναι μια διελκυστίνδα...

 

ΔΗΜ.: Πιστεύετε δηλαδή ότι από εκεί θα προέλθουν τα χρήματα

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Και από εκεί. Σας είπα τα κέρδη που είχανε οι εθνικές τράπεζες του εξωτερικού 1,9 δις που εκκρεμούν να επιστραφούν στην Ελλάδα, είναι χρήματα δικά μας.

 

ΔΗΜ.: Μέχρι στιγμής δεν πρόκειται να μας δοθεί αυτό το 1,9 δις   

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Οι εκφράσεις “δεν πρόκειται να” δεν υπάρχουν στο αλισβερίσι, στην διαπραγμάτευση  με τους δανειστές. Θέλω να πω ότι μπλέκονται πολλές φορές οι σκοπιμότητες, οι πλευρές που έχουν να κάνουν με τα εθνικά τους ακροατήρια. Εγώ βλέπω σήμερα η ΕΕ, η ευρωζώνη, το Eurogroup  έχει αποφασίσει να μην εκβιάσει άλλο την Ελλάδα στην κατεύθυνση της πίεσης της πιστωτικής ασφυξίας. 

 

Ερωτηθείς από που θα βρουν τα χρήματα για τον εσωτερικό δανεισμό

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ:  Πρώτα από όλα πρέπει να βρεις χρήματα από εκεί που μπορεί να υπάρχουν, τα ασφαλιστικά  ταμεία έχουν πρόβλημα τα ίδια. Παρεδόθησαν ασφαλιστικά ταμεία στεγνά και η κατάσταση στην οικονομία γενικότερα δεν δίνει και ελπίδες  ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κάνουν καμία εντυπωσιακή αύξηση  των εσόδων το  άμεσο μέλλον. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν πρόκειται να κάνουμε οτιδήποτε θα δημιουργήσει πρόβλημα που έχει να κάνει με μείωση συντάξεων, με μείωση μισθών αυτά είναι τελειωμένα.

 

ΔΗΜ.: Εγώ μιλάω για την αναζήτηση πόρων για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις του Μαρτίου, για εσωτερικό δανεισμό μίλησα.

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Υπάρχει τρίτος πόρος που μπορούμε να εξοικονομήσουμε , να αντλήσουμε 1,5 δις από τα συνολικά 2-2,5 περίπου του πράσινου ταμείου που είναι δεσμευμένα στο Παρακαταθηκών και Δανείων. 2 δις από τα διαθέσιμα των ταμείων κλπ δηλαδή χρήματα δεσμευμένα υπό προϋποθέσεις υπάρχουν σε διάφορες πλευρές, έχουν γνώση οι φύλακες οι αρμόδιοι υπουργοί το κυνηγάνε με τρομερή ζέση.

Θα καλύψουμε τον Μάρτιο πλήρως τις υποχρεώσεις μας  αποπληρωμής και προς το ΔΝΤ αλλά και όλες τις άλλες υποχρεώσεις μας.

 

Ερωτηθείς αν θα έρθει η συμφωνία στην Βουλή

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα έρθει η συμφωνία στην Βουλή, σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο θα έρθει στην Βουλή. Κατέληξε η κυβέρνηση ότι θα έρθει, θα γίνει ενημέρωση, θα γίνει συζήτηση.

 

ΔΗΜ.: Σε επίπεδο αρχηγών θα είναι η συζήτηση εσείς δεν θα θέλατε να είναι τελείως διαφορετική η διαδικασία συζήτησης;

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Δεν μπορούμε να καταναλώσουμε αφού καλύψουμε τα ζητήματα της απόλυτης διαφάνειας και ενημέρωσης δεν θα καλύψουμε το σύνολο των διεργασιών της Βουλής με συζητήσεις επί των όλων ζητημάτων. Εκτιμήσαμε ότι θα πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση, πλήρης διαφάνεια αλλά δεν θα πάμε να δημιουργήσουμε αρνητικά τετελεσμένα στην διαπραγμάτευση μέσα από μια διαδικασία ψηφοφορίας.  

Συζητήσαμε με συνταγματολόγους με προτέρα πείρα και καταλήξαμε σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη και την πολιτική λογική σε αυτή την μορφή που καλύπτει την πλήρη ενημέρωση του λαού  και την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου. 

 

Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του για τον κ. Βαρουφάκη με αφορμή το άρθρο της Αυγής   

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Είναι άδικο να λέμε ο Βαρουφάκης ή το email του Βαρουφάκη γιατί  είναι το email  της κυβέρνησης η στρατηγική της κυβέρνησης. Ο Βαρουφάκης στο ζήτημα της στάσης που τηρήσαμε στα Eurogroup  και γενικότερα είναι η αιχμή του δόρατος μιας κυβερνητικής πολιτικής. Δεύτερον ο κ.Βαρουφάκης τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Εγώ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση είχα ζητήσει περισσότερη φειδώ, αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σαν υπουργοί μιας κυβέρνησης συγκεκριμένης σε μια δύσκολη φάση για τον λαό και τη χώρα και όπως είπε ο πρωθυπουργός λιγότερες κουβέντες και περισσότερη δουλειά.