Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείσα πως ορίζεται η έννοια της ακραίας φτώχειας

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Δυστυχώς είναι η έλλειψη βασικών αγαθών αν θέλετε τον ευρύτερο ορισμό, όπως είναι η στέγαση, όπως είναι η σίτιση και  το ρεύμα και βεβαίως όλα τα άλλα όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα λοιπά. Σας πληροφορώ ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη ομάδα μεγάλης φτώχειας  στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι από τη μια και από την άλλη σχεδόν πρωταθλήτρια στην παιδική φτώχεια 28,8% πάλι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Το πόσοι άνθρωποι είναι σε αυτή την κατηγορία είναι λίγο ρευστό όμως ορίζεται σε αυτούς οι οποίοι τετραμελής οικογένεια έχει ετήσιο εισόδημα 4.800€. Υπολογίζεται ότι είναι αρκετές χιλιάδες άτομα ή νοικοκυριά.

 

ΔΗΜ.: Τι θα γίνεται με την παροχή ρεύματος θα υπάρχει η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο και  αυτό θα συνεχιστεί ;

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Υπάρχει ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο αυτό είναι μια απόφαση της ΔΕΗ  και όσοι είναι στο κοινωνικό οικογενειακό τιμολόγιο δεν τους κόβει το ρεύμα και καλώς κάνει η ΔΕΗ που έχει πάρει αυτή την απόφαση όμως τα δικά μας μέτρα είναι πιο διευρυμένα. Σε όσους είναι κομμένο ρεύμα εμείς παρέχουμε την δυνατότητα επανασύνδεσης ατελώς δηλαδή δεν θα πληρώσουν τίποτα για να επανασυνδεθούν και συγχρόνως τους δίνουμε και μια ανάσα υπό τον όρο ότι ζουν στα όρια της ακραίας φτώχειας τους δίνουμε έως 300 κιλοβατόρες το μήνα δωρεάν για ένα χρόνο για να πάρουν μια μικρή ανάσα. Υπολογίζουμε ότι σε αυτή την κατηγορία θα βρεθούν γύρω στις 150 χιλιάδες νοικοκυριά.  Και συγχρόνως θα κάνουμε μια συμφωνία με τη ΔΕΗ για το πως θα αποπληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά δεν είναι προϋπόθεση για την σύνδεσή ή την παροχή αυτής της ποσότητας ρεύματος στην οποία αναφέρθηκα.   

 

Ερωτηθείσα αν την κάλυψη του ενοικίου   

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Είναι η ίδια κατηγορία ως προς τα εισοδήματα αλλά εδώ έχουμε την εξής περίπτωση επειδή βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται οι εξώσεις για αυτό δίνουμε την ευκαιρία να γίνονται νέα συμβόλαια είτε επέκταση υφισταμένων είτε νέα συμβόλαια με ιδιοκτήτες στους οποίους χρεώνεται η επιδότηση.  Εδώ κάνουμε και μια χειρονομία ως προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που και αυτοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές να είναι αφορολόγητο αυτό το ποσό  και ακατάσχετο παρά μόνο για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.  

 

Για το επίδομα σίτισης

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Μιλάμε πάλι για 300 χιλιάδες άτομα ή γύρω στις 170 χιλιάδες οικογένειες όπου θα πάρουν ένα κουπόνι σίτισης ή μια ηλεκτρονική κάρτα, εξαρτάται πάρα πολύ από τις συνεννοήσεις που κάνουμε για να δούμε το χρόνο έκδοσης της κάρτας.  Θα είναι καταρχήν για είδη σίτισης, σκεφτόμαστε και κάποια είδη υγιεινής...

Θα κάνουμε όλο αυτό το σχέδιο γιατί όλα αυτά θα περιγραφούν αναλυτικά από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς και θα καλέσουμε τα καταστήματα σε κάθε περιοχή να συμβάλλουν σε αυτή την ιστορία, να δώσουν κάποιες εκπτώσεις ώστε και οι τοπικές αγορές κάπως να ωφεληθούν μέσα από όλη αυτή την παροχή.

Όλο αυτό το προϋπολογίζουμε γύρω στα 200 εκατομμύρια και είναι το πρώτο βήμα για την ανθρωπιστική κρίση δηλαδή θα ακολουθήσει και δεύτερο βήμα. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει αφού ψηφιστεί ο νόμος και αφού εξειδικευτεί μετά θα πούμε κάποια μέρα όπου όλοι οι ωφελούμενοι θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση. Όλη η διαδικασία θα είναι μια εύκολη διαδικασία...   Όπως καταλαβαίνετε δίνουμε μια μάχη με το χρόνο και προσπαθούμε να το κάνουμε γρήγορα.

Θα επακολουθήσει και δεύτερο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους , γιατ ην δωρεάν κάρτα διαδρομών για τους ανέργους κλπ