Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Είναι τρία πρώτα μέτρα από τον πυλώνα της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν είναι όλος, έπονται και τα υπόλοιπα. Το πρώτο μέτρο  θέλει να αντιμετωπίσει δύο πράγματα με το ρεύμα, το ένα είναι όσοι έχουν κομμένο ρεύμα και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κομμένο ρεύμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας διότι κάποια στιγμή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο κοινωνικό οικογενειακό τιμολόγιο επειδή δεν είχαν τα υλικά εκείνα μέσα που απαιτούνται για να επανασυνδέσουν το ρεύμα. Εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δηλαδή αν θέλετε να το ποσοτικοποιήσουμε μιλάμε για τετραμελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 4.800€ ,  το επανασυνδέουμε.

Τα μέτρα που παίρνουμε αφορούν νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, η πρώτη  μας μέριμνα είναι αυτά τα λαϊκά στρώματα τα οποία λιανίστηκαν από την μνημονιακή πολιτική.

Το δεύτερο είναι όσοι είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο και βρίσκονται από τα 4.800€ και κάτω τους δίνουμε μια ανάσα ως εξής για ένα χρόνο τους δίνουμε έως 300 κιλοβατόρες το μήνα δωρεάν, και το έως εξαρτάται πάλι από τα άτομα,  και συγχρόνως θα παρέμβουμε ως  υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουμε με τη ΔΕΗ πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών τους.

 

ΔΗΜ.: Γνωρίζετε πόσους ανθρώπους αφορά αυτή η νέα ρύθμιση γιατί εκεί είναι η κριτική για παράδειγμα της ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ που λένε ότι η δική μας ρύθμιση έγινε και μπήκαν σε αυτή 600 χιλιάδες άτομα και η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση σήμερα είναι μια ρύθμιση που αφορά ελάχιστους ανθρώπους

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Δεν είναι ελάχιστοι αφορά τουλάχιστον 150 χιλιάδες. Δεν είναι ελάχιστοι καθόλου και έχουμε κάνει τις συνεννοήσεις με τη ΔΕΗ, ξέρουμε πόσο θα κοστίσει αυτό το πράγμα.

 

Ερωτηθείσα για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι ψάχνει ακόμα  τον βηματισμό της

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ:  Αν ψάχνουμε ή δεν ψάχνουμε τον βηματισμό μας αυτό θα αποδειχθεί, είμαστε κυβέρνηση ενός μήνα μέσα σε αυτό το μήνα επιχειρούμε ένα τιτάνιο έργο  αυτό που δεν κάναν οι άνθρωποι αυτοί σε τέσσερα με πέντε χρόνια. Παρακαλώ πολύ λίγος σεβασμός σε ανθρώπους οι οποίοι μόλις κάθισαν σε μια καρέκλα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα της κοινωνίας αυτής. Και σε έναν άνθρωπο να του επανασυνδεθεί το ρεύμα είναι όφελος ...

 

Ερωτηθείσα αν την βρίσκει σύμφωνη η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές  

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Τη συμφωνία αυτή την θεωρώ μια συμφωνία η οποία δημιουργεί ένα πλαίσιο ανάσας για τέσσερις μήνες για τη χώρα για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα μείζονα δηλαδή το χρέος.

Αυτή η συμφωνία έδειξε στον ελληνικό λαό τι έχασε το 2012 που δεν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είχε τραβήξει αυτά που τράβηξε γιατί αν το 2012 είχε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαπραγματευτεί σε συνθήκες πολύ καλύτερες  από τις σημερινές.

 

ΔΗΜ.: Η συμφωνία αυτή προβλέπει αξιολόγηση και δόση θα κάνει η κυβέρνηση αυτή την αξιολόγηση, θα τιμήσει αυτό το οποίο έχει υπογράψει;

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Γιατί να μην τιμήσει, πήγαμε και υπογράψαμε κάτι για να είμαστε άτιμοι;  

 

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Και εδώ ω! της μεγίστης υποκρισίας. Κάνανε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε 13 δήμους για 13 χιλιάδες ανθρώπους  με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια συνολικά για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα είναι εν εξελίξει και εμείς το συνεχίζουμε κανονικά και βεβαίως θα το ολοκληρώσουμε αλλά για να διευρυνθεί απαιτείτο εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2015. Οι άνθρωποι που κόβουν τις φλέβες τους για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν βάλανε ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου μας για την διεύρυνση αυτού του μέτρου.  Οι οιμωγές είναι εγκληματικές.