Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με τους χειρισμούς της ευθύνεται για την σημερινή διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Τις κυβερνήσεις τις επιλέγει ο λαός. Το ζήτημα το τι έκανε και τι δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε στις εκλογές, έχει λήξει η συζήτηση.

 

ΔΗΜ:  Συμφωνώ, οι πολίτες έκριναν ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ήταν μια κακή κυβέρνηση

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν ήταν αυτό, αν τους άρεσε ο κ.Τσίπρας περισσότερο, αν τους είχε κουράσει η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, εάν γοητεύτηκαν από τις υποσχέσεις, εάν  ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι άλλο... Εκείνο που έχει σημασία είναι το πολιτικό αποτέλεσμα, το πολιτικό αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο άρα αυτά κριθήκανε.

 

ΔΗΜ.: Κριθηκανε ωστόσο ο ελληνικός λαός έστειλε την ΝΔ στην αντιπολίτευση, αποδοκίμασε την διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά και τη στιγμή που ο ελληνικός λαός στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα οι βουλευτές της ΝΔ και τα στελέχη της επιμένουν να βρίσκονται απέναντι από την λαϊκή εντολή. Πού ποια είναι η λαϊκή εντολή; Ότι κ.Σαμαρά εσύ τελείωσες.

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εσείς εστιάζετε και συνοψίζετε  τα αίτια της ήττας στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. Θεωρείτε ότι αρχή μέση τέλος η ανάλυση που πρέπει να κάνει κανένας είναι ότι φταίει ο πρόεδρος της ΝΔ για την ήττα στις εκλογές . Εγώ έχω πιο σύνθετες και περίπλοκες αναλύσεις. Θεωρώ ότι ασκήθηκε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική αυτή είχε περιοριστικά χαρακτηριστικά επειδή προσπάθησε να επιτύχει και επέτυχε  δημοσιονομικά αποτελέσματα σημαντικά όμως οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανεργίας  στην μείωση των εισοδημάτων, στην αύξηση της φορολογίας προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά  αποτελέσματα που ήταν απαραίτητο να επιτευχθούν για  να  πάμε στο επόμενο   βήμα που είναι η παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας αυτό όλο έγινε σε ένα περιβάλλον ιδεολογικής  ηγεμονίας της Αριστεράς  όπου η Αριστερά πολιτικά μεν επικράτησε τώρα για πρώτη φορά αλλά ιδεολογικά και αξιακά έχει επικρατήσει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επομένως όλο αυτό διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μες το οποίο οι πολίτες μετακινήθηκαν. Να δεχτώ την κριτική ότι μπορεί να γίνανε επικοινωνιακά σφάλματα, ότι μπορεί να έπρεπε να παρουσιαστούν τα πράγματα με καλύτερο τρόπο αλλά δεν πιστεύω όμως ότι ο πυρήνας που πρέπει να εστιάσει κανείς είναι η επικοινωνία. Νομίζω ότι κανείς πρέπει να δει  ευρύτερα το τρόπου που διαμορφώθηκαν κοινωνικά ρεύματα μέσα στην κοινωνία.                

Η ΝΔ εκείνο που έχει  κάνει μετά τις εκλογές είναι να τοποθετηθεί στην πραγματικότητα σε ένα θέμα και αυτό είναι η μόνη πολιτική πράξη που έχουμε μετά τις εκλογές. Μετά τις εκλογές δεν έχουμε καμία πολιτική πράξη, έχουμε άπειρες συνεντεύξεις, έχουμε άπειρες αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολιτική πράξη έχουμε μια και η πολιτική πράξη που υπάρχει είναι η παράταση του μνημονίου. 

Εκεί διερωτώμαι γιατί και σε αυτό το σημείο εγώ βλέπω την ΝΔ πάρα πολύ επιφυλακτική, δεν σχολιάζει ούτε τις δηλώσεις των υπουργών και κατά τη γνώμη μου σωστά γιατί δεν έχει και νόημα. Τι να σχολιάσεις σε μια δήλωση που κάποιος σου λέει σήμερα αυτό, μέχρι να μεσημεριάσει έχει πει το άλλο και μέχρι να βραδιάσει έχει πει ένα τρίτο.  Άσε να τα κάνουν πράξη, να έρθουν να νομοθετήσουν ή να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις και να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά έχουμε να σχολιάσουμε.

Ως προς το μεγάλο όμως ζήτημα που αφορά την τετράμηνη παράταση νομίζω ότι η ΝΔ έχει πει δυο τρία πράγματα που εγώ τα βρίσκω σωστά και λογικά. Είπε ότι η τετράμηνη παράταση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ουσιαστικά παραμένουν σε ισχύ οι βασικές δομές του μνημονίου δηλαδή η Τρόικα που απλώς μετονομάστηκε και λέγεται Θεσμοί. Είπε ακόμα ότι αυτή η τετράμηνη παράταση δεν ήταν αυτό που χρειαζόμαστε  διότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρηματοδότηση της οικονομίας και όχι χρόνο που απλώς αυξάνει τα δημοσιονομικά κενά και θα βρεθούν μπροστά μας να τα αντιμετωπίσουμε με οξύτερο τρόπο από ότι γινότανε μέχρι πριν. Αυτά έχει πει η ΝΔ δεν έχει πει τίποτε άλλο, τι έπρεπε να κάνουμε να χειροκροτήσουμε την τετράμηνη παράταση;

 

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει το πρόγραμμα που θα φέρει η κυβέρνηση το οποίο θα εξασφαλίζει την συμφωνία με τους δανειστές

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εξαρτάται τι θα είναι αυτό. Εμείς τσακωθήκαμε με την Τρόικα γιατί λέγαμε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι  800 εκατομμύρια και αυτοί μας λέγαν ότι είναι 2,5 δις δεν το δεχόμασταν αυτό, τσακωθήκαμε και δεν έκλεισε η αξιολόγηση. Εμείς τσακωθήκαμε για μια διαφορά ύψους 1,7 δις  για να μην επιβαρύνουμε 1.7 δις τον ελληνικό λαό εάν αύριο μου φέρουν εμένα μέτρα κάλυψης δημοσιονομικού κενού 5 δις γιατί η τρύπα έχει πάει εκεί εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβερνήσεως  εγώ θα πρέπει να το ψηφίσω;

      

ΔΗΜ.: Αυτή είναι η άποψή σας ανεξάρτητα από τι θα αποφασίσει η ηγεσία της ΝΔ;

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ:  Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συμπράττουμε στα σφάλματα του ΣΥΡΙΖΑ.