Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την συγκατάθεση του κ. Γιακουμάτου στην δήλωση του υπουργού για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Έχω πολλούς συμμάχους στην ΝΔ, έχω και πολλούς που είδαν ήλθαν και απήλθαν αλλά υπάρχουν και άνθρωποι σοβαρά σκεπτόμενοι που βρίσκουμε κοινό τόπο μέσα από διάλογο. 

 

Ερωτηθείς αν έχει προχωρήσει στην αλλαγή των διοικήσεων των νοσοκομείων

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Περίμενα ευγενώς από τους διοικητές να θέσουν στην διάθεσή μου τις παραιτήσεις τους και από εκεί και πέρα να κρίνουμε ποιους θέλουμε να κρατήσουμε και ποιους δεν πρέπει να κρατήσουμε.

Εμείς ζητήσαμε τις παραιτήσεις, δεν παραιτήθηκαν διότι θεωρούν πιο χρήσιμο να τους παραιτήσουμε για να πάνε  στο ΣτΕ και να ζητήσουν αποζημιώσεις  από αυτή την καθημαγμένη χώρα. 

Θεωρώ ότι πρέπει να αντικατασταθούν οπότε θα φέρουμε νόμο στην Βουλή. 

 

Ερωτηθείς αν είναι δίκαιη για όλους τους ασφαλισμένους η συμμετοχή τους στα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Το δίκαιο το προσεγγίζει κανείς από διαφορετικούς τρόπους με βάση τις επιλογές που έχει στην ζωή του. Όταν ένας άνθρωπος σήμερα λόγω της κρίσης βρίσκεται εκτός τροχιάς της κοινωνίας θα τον αφήσουμε στην μοίρα του; Η συμμετοχή σήμερα των πολιτών είναι υψηλή διότι διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια διότι εδώ το σύστημα έλεγε ότι ορίζω ότι αυτές είναι οι δαπάνες αλλά δεν έλεγε την αλήθεια στον κόσμο ότι από την άλλη μεριά για να ορίσει αυτές τις δαπάνες στο επίπεδο αυτό θα έπρεπε να καλύψει ένα μέρος των  δαπανών από την συμμετοχή του πολίτη άρα αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Μια σκέψη είναι, είναι δίκαιο ένας άνθρωπος να πληρώνει την ίδια συμμετοχή με έναν άνθρωπο  που είναι άνεργος όσο και αν θεωρούμε ότι εμείς πληρώσαμε τα ταμεία μας. Εμείς είχαμε την ευχέρεια να τα πληρώσουμε κάποιοι άλλοι  δεν του έδωσε το ίδιο το σύστημα την ευκαιρία.

Δεν θα φορτώσουμε  σε αυτούς που πληρώνουν το κόστος  της μείωσης. Θα μειώσουμε κάποιους, δεν θα αυξήσουμε τους άλλους.

 

Ερωτηθείς αν ευσταθεί ότι μειώθηκε η επιχορήγηση για τις ανάγκες των νοσοκομείων

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ο προϋπολογισμός του υπουργείου εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ μείωση σε αυτό που εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

 

ΔΗΜ.: Δηλαδή ήταν λάθος όλο αυτό που κυκλοφόρησε σε ότι αφορά τα νοσοκομεία

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ήταν λάθος διότι το υπουργείο πληρώνει από την στιγμή που έγιναν οι δαπάνες, δεν πληρώνει προκαταβολικά. Γράφτηκε για τον Μάρτιο ενώ αφορούσε τον Γενάρη, οι δαπάνες του Γενάρη ήταν 91 εκατομμύρια όλων των νοσοκομείων. Εμείς έχουμε εικόνα ποια νοσοκομεία έχουν υπόλοιπα διαθέσιμα, τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις , τα λεφτά αυτά είναι του υπουργείου.

 

ΔΗΜ.: Αυτά τα υπόλοιπα διαθέσιμα θα συνεισφέρουν στην συλλογή χρημάτων ;

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Όχι, ούτε ένα ευρώ. Εδώ έγινε λοιπόν η παρανόηση και ο πονηρός χειρισμός από ορισμένους κυρίους που ήρθαν σε αυτό το υπουργείο είδαν και απήλθαν και τους χρεώνω την συνειδητή και εγκληματική συμπεριφορά να κατεδαφιστεί το σύστημα.

 

Για τις καταγγελίες ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή τεχνικής βοήθειας στον τομέα της υγείας που ποτέ δεν παραδόθηκε

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ειλικρινά θλίβομαι για αυτά που βρίσκω εδώ. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν Έλληνες υπουργοί που μάλιστα επαγγέλλονται και τον πατριώτη να υπογράφουν σύμβαση που θα λέει τα κείμενα αυτά θα παράγονται μόνο στα αγγλικά. Μόνο αυτό να πω θα έπρεπε να ντρέπονται να βγαίνουν στην τηλεόραση.

Να πω για το σκάνδαλο, οι υπηρεσίες αδυνατούν να υπογράψουν για να παραλάβουν. Πρώτον στην δήλωσή τους οι κύριοι αυτοί  δεν μας είπαν ότι πίσω από αυτή την σύμβαση υπάρχει συνεργασία με μια συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία.

 

ΔΗΜ.: Στην ανακοίνωσή τους  λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση.

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:  Αν θέλετε να σας τη στείλω.  Εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω  αν δεν υπογράψουν οι υπηρεσίες και εκεί θα προκύψει θέμα.

Απλώς θέλω να σας πω ότι εταιρεία η γερμανική στην οποία ανέθεσαν το έργο, δεν έχει καμία δραστηριότητα σε ευρωπαϊκή χώρα πλην αφρικανικές χώρες. Από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα δικαιολογηθούν τα ποσά αυτά όταν για μια έκθεση μόνο πρέπει να πληρώσουμε σε έναν κύριο 700 χιλιάδες ευρώ. Θα πάει στον Εισαγγελέα η υπόθεση δεν θα μείνει έτσι