Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Δημήτρης Στρατούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας για την καταβολή μισθών και συντάξεων για τους επόμενους μήνες

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια τέτοιο πρόβλημα, οι συντάξεις είναι εγγυημένες μέχρι το τελευταίο ευρώ και για τους επόμενους μήνες και για το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον όσο  είμαστε στην κυβέρνηση. Να σας δώσω και ορισμένα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν, πρώτο ότι  τα έσοδα του ΙΚΑ πήγαν πολύ καλά τον Ιανουάριο που ήταν όλος ο εκλογικός κύκλος και συνήθως στους εκλογικούς κύκλους τα έσοδα πέφτουν. Ήταν 951 εκατομμύρια ευρώ όσα περίπου ήταν και πέρυσι και τον Φεβρουάριο είχαμε 1 δις έσοδα του ΙΚΑ έναντι 1.050 δις πέρυσι. Μια οριακή  απόκλιση η οποία και πάλι δικαιολογείται γιατί από 01/01/15  έχουν μειωθεί με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης κατά 3,9  οι εργοδοτικές εισφορές. Επομένως δεν υπάρχει κανένα εντελώς πρόβλημα στο να δοθούν οι συντάξεις.  Γνωρίζετε ότι έρχεται ένα νομοσχέδιο που έχει ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία που είναι το κομμάτι της κας Βαλαβάνη και έχει και ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία εκεί με τις ρυθμίσεις οι οποίες προτείνονται και είναι πολύ βελτιωμένες με ότι ίσχυσε μέχρι σήμερα εκτιμούμε ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράξουμε  για το 2015 1,46 δις ευρώ. Επομένως τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία όλοι το αναγνωρίζουμε αλλά στα ασφαλιστικά ταμεία με έναν καλό σχεδιασμό και με λύσεις που έχουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Με αφορμή  το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η πρώτη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση είναι ότι δεν έχουμε περιορισμό στο ποσό οφειλής.  Δεύτερον όσον αφορά τις ίδιες τις ρυθμίσεις εάν πάει κάποιος και αποπληρώσει εφάπαξ ότι χρωστάει στο ασφαλιστικό ταμείο διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων  από τόκους, τέλη, πρόστιμα κλπ. Εάν πάει και ζητήσει να είναι σε 50 δόσεις η οφειλή του τότε θα έχει διαγραφή 70%  των τελών και των προσαυξήσεων και ιδιαίτερα όταν πάει να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα  για 100 δόσεις  θα έχει διαγραφή τελών, προσαυξήσεων κλπ κατά 50% έναντι 20% που ισχύει με την παρούσα ρύθμιση.

Και τέλος το διαφορετικό είναι ότι ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση έμπαινε από το πρώτο ευρώ που κάποιος οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία και θα πήγαινε να ρυθμίσει ένα επιτόκιο ετήσιο 4,56% τώρα για οφειλή μέχρι 5.000€ δεν θα υπάρχει κανένα επιτόκιο και για οφειλή στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 5.000€ θα υπάρχει  ετήσιο επιτόκιο 3%, πολύ καλύτερο από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Και βεβαίως ότι θα μπούνε μέσα ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31/01/15, με μια διευκρίνηση όμως έχουμε πει ότι για να μπει σε αυτή την ρύθμιση κάποιος θα πρέπει φυσιολογικά να πληρώσει από εκεί που τελειώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δηλαδή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τις τρέχουσες εισφορές του.

 

Ερωτηθείς αν θα έρθουν οι θεσμοί την ερχόμενη εβδομάδα και ποιος από το υπουργείο θα τους δει

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Αυτό ακόμα δεν το έχουμε αποσαφηνισμένο, αυτό που έχουμε αποσαφηνισμένο είναι ότι η όποια επαφή με τους τρεις θεσμούς δεν θα λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, τις αυτοκρατορικές εμφανίσεις, απαιτήσεις και εξευτελιστικούς για την πατρίδα και τους υπουργούς τρόπους με τους οποίους γίνονταν οι όποιες συζητήσεις ή οι όποιες διαπραγματεύσεις ή η όποια επιβολή της πολιτικής της λιτότητας. Πιστεύω ότι η όλη αυτή διαδικασία θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς εμπλοκή των αντίστοιχων υπουργείων και νομίζω ότι αυτό το οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η όποια επαφή με τους θεσμούς να  έχει αυτά τα χαρακτηριστικά της εθνικής αξιοπρέπειας και της αποτελεσματικότητας σε ότι αφορά την προώθηση των δικαίων της πατρίδας.

 

ΔΗΜ.: Έρχονται την άλλη εβδομάδα έτσι δεν είναι

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

 

ΔΗΜ: Εσείς δεν θα τους δείτε;

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ:  Η εκτίμησή μου είναι ότι η όποια διαπραγμάτευση θα γίνεται με το υπ. Οικονομικών  και πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα πάρει αυτή η διαπραγμάτευση, δεν θα γίνει τίποτα που να θυμίζει Τρόικα. Είπαμε Τρόικες, μνημόνια τέλος και θα το κάνουμε.

 

ΔΗΜ.: Ο κ. Μητρόπουλος μας έλεγε πριν μερικές μέρες ότι μνημόνια δεν είναι τέλος γιατί μνημόνια θα είναι τέλος όταν δεν θα υπάρχουν μνημονιακοί νόμοι.   

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Για αυτό αρχίσαμε να αλλάζουμε και να καταργούμε  μνημονιακούς νόμους ήδη έχει πάει στην Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ήδη αλλάζει ο μνημονιακός νόμος για τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, ήδη αλλάζουμε τον μνημονιακό νόμο με τον οποίο καταργήθηκε η ΕΡΤ. Φέρνουμε νομοσχέδιο ή σήμερα ή αύριο για την επανασύσταση  της ΕΡΤ. Ήδη ετοιμάζουμε νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην ισχύσει  η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές... 

 

ΔΗΜ.: Πως αυτό θα το επικοινωνήσετε με τους δανειστές;

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Οι δανειστές θέλουν αυτά που θέλουν, με τα δικά τους κριτήρια, να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και κυρίως η Γερμανική κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. 

Ο κ.Βαρουφάκης, η κυβέρνηση θα πάει στο Eurogroup με προτάσεις οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας.

 

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η σημερινή κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας δεν θα κάνει.

Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής οι ιδιωτικοποίησεις, προτεραιότητα αυτής της κυβέρνηση είναι να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη από τα βάρη της μνημονιακής πολιτικής και κυρίως προτεραιότητα είναι να διαπραγματευτεί δύο πράγματα αυτό το τετράμηνο. Πρώτον μια  νέα δανειακή σύμβαση μέσα την οποία θα διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος  του δημόσιου χρέους ή εν πάση περιπτώσει στόχος είναι μέσα από αυτή να υπάρξει μια δραστική απομείωση του χρέους. Και προτεραιότητα είναι να βάλουμε μπροστά για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού  σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα  αντικαταστήσει αυτή την καταστροφική λιτότητα που είχαμε πέντε χρόνια.