Ο υφυπουργός Επικρατείας, κος Τέρενς Κουίκ, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις διαπραγματεύσεις

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Θεωρώ λογικό ότι έγινε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον κεντρικό τραπεζίτη, δεν ξέρω το περιεχόμενο. Επειδή αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις  οι οποίες γίνονται είναι πάρα πολύ λεπτές η δική μου θέση είναι ότι καλό θα είναι να μιλάει μόνο εκείνος ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα και ξέρει το πρόβλημα και αυτός είναι ο κ. Βαρουφάκης. Πιστεύω ότι όταν εχθές ο κ. Βαρουφάκης στο ελληνογαλλικό επιμελητήριο μίλησε και για plan B κάτι έχει στο νου του αλλά από την στιγμή που δεν το αποκάλυψε εκείνος τι να σχολιάσω εγώ.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι η μάχη είναι μέρα-μέρα και έτσι είναι σαφές ότι θα πάει μέχρι τέλος Ιουνίου όπου πλέον  θα έχει τελειώσει η γέφυρα και θα πάμε και θα παρουσιάσουμε το κανονικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι ένα πρόγραμμα πολύ διαφορετικό και θα είναι ένα πρόγραμμα που και θα τιμά τις υποχρεώσεις μας για τα χρήματα που έχουμε πάρει αλλά και θα τιμά και την υπόσχεση που έχουμε δώσει στον ελληνικό λαό για θέματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, για την ανάπτυξη στην  αγορά.

  

Ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα του χρέους

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από την πρόεδρο της Βουλής ότι θα υπάρξει επιτροπή η οποία θα κάνει τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Να δούμε τι είναι αυτό που χρωστάμε και τι είναι αυτό που έχει καπελωθεί στις πλάτες του Έλληνα ως επονείδιστο και επαχθές  και το οποίο προκύπτει και από τους αρχικούς τόκους οι οποίοι δεν έχουν φύγει, έχουν μπει κάτω από ένα χαλί υπενθυμίζοντάς σας ότι το 2021 το τοκοχρεολύσιο θα είναι ιλιγγιώδες 22,7 δις.

 

ΔΗΜ.: Πότε θα είναι έτοιμη αυτή η επιτροπή;

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Είναι θέμα της κας Κωνσταντοπούλου, εμείς το πιέζουμε παράλληλα με το ότι έχουμε έτοιμο και το κείμενο να καταθέσουμε για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για το πως μας έβαλε ο κ. Παπανδρέου στο μνημόνιο και παράλληλα με όλα τα άλλα που τρέχουν για την καθημερινή διαχείριση. Ήδη έχει μπει μπροστά το νομοθετικό έργο για το οποίο τρέχουμε και εμείς ως υπουργείο να το συντονίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι θα είναι πολύ θετικά για την καθημερινότητα του Έλληνα.

 

ΔΗΜ.:Θέμα κουρέματος του χρέους υπάρχει;

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Οι ΑΝΕΛ είχαμε πει ότι θα πρέπει να διαγράψουμε όλο εκείνο το επονείδιστο και επαχθές χρέος το οποίο θα προκύψει μετά το λογιστικό έλεγχο. Μένω και σε αυτά που είπε και ο κ. Βαρουφάκης, τον κατηγορούν ότι μιλάει πολύ η απάντησή μου είναι ότι όταν από την άλλη πλευρά έχεις έναν καταιγισμό εναντίον σου όπου μπορεί να λέγονται και πολλά και η σπέκουλα μπορεί να γίνεται τρομολαγνικά απέναντι στον Έλληνα και την ελληνική αγορά ο μόνος που πρέπει να βγαίνει για να βάζει τα πράγματα στην θέση τους επειδή ξέρει την ύλη που διαχειρίζεται είναι ο κ. Βαρουφάκης. Για αυτό εμένα δεν μου κακοπέφτει που μιλάει εξάλλου το γεγονός ότι δεν έχει πέσει σε αντιφάσεις δείχνει ότι λέει αλήθειες, ότι λέει αυτά που πιστεύει και αυτά που κάνει. 

 

ΔΗΜ: Άρα από αυτά που μας λέτε δεν υπάρχει εκείνο που διέρρεε τις προηγούμενες μέρες ότι στο Μαξίμου  υπήρχε δυσαρέσκεια από τις πολλές εμφανίσεις του κ. Βαρουφάκη, του βάζαν και φρένο. Μάλιστα είχε και δημοσίευμα γερμανική εφημερίδα χθες για αυτό. 

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Με τους Γερμανούς δεν θα ήθελα να σχολιάζω πολλά-πολλά γιατί δεν περίμενα ότι είναι τόσο συστρατευμένοι  στο να πυροβολούν την Ελλάδα από διάφορες κατευθύνσεις προκαλώντας και έναν ευρωπαϊκό πανικό. Εν πάση περιπτώσει η δική μου εκτίμηση είναι ότι κάποιος πρέπει να μιλάει και ευτυχώς μιλάει και μιλάει σοβαρά πάνω στο αντικείμενο που χειρίζεται.

 

Ερωτηθείς ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για  το μεταναστευτικό

 

Τ.ΚΟΥΙΚ:  Οι ΑΝΕΛ για τις κόκκινες γραμμές μας στο μεταναστευτικό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω αυτό είναι σαφές, προχθές  έκανα μια συνάντηση με τον κ. Πανούση και την αρμόδια υπουργό Μετανάστευσης  όπου κυρίως τους μετέφερα την εικόνα που εισέπραξα στην τριήμερη περιοδεία μου στη Χίο-Λέσβο και Σάμο όπου κάθε μέρα εκεί αποβιβάζονται μίνιμουμ 50 μάξιμουμ 150 από τους οποίους το 80% είναι Σύριοι πρόσφυγες.   

 

Για τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Αμυγδαλέζα

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Οι ΑΝΕΛ λέμε ότι δεν μπορεί αυτοί να αμολιούνται στον δρόμο και αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να χρεώνονται από τη στιγμή που βγαίνουν σε συγκεκριμένα σπίτια γιατί όλοι έχουν παροικίες  εδώ, εκεί να χρεώνονται με όνομα διεύθυνση και αν σε δύο μήνες δεν έχουν πάρει την άδειά τους να φεύγουνε. Και προσχωρούμε και την άποψη Πανούση μονομερή κατάργηση Σέγκεν, ταξιδιωτικό έγγραφο μιας χρήσης και να φύγουν να πάνε στον προαύλιο χώρο  της καγκελαρίας της κας Μέρκελ  ή στις όποιας κα Μέρκελ μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο  που κάνουν το κορόιδο και δεν βλέπουν το θέμα ευρωπαϊκά.     

Ζητάτε αποτέλεσμα μέσα σε 15 μέρες όταν οι άλλοι είχαν μηδενική δράση όλο τον προηγούμενο καιρό.

Δεν στηρίζω ούτε αποκηρύσσω, αυτή τη στιγμή είμαι σε μια κυβερνητική θέση όπου προσπαθούμε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για τα ελληνικά συμφέροντα στο θέμα το μεταναστευτικό.

Οι ΑΝΕΛ έχουμε πει ότι είναι θέμα και εθνικής ασφάλειας το θέμα της λαθρομετανάστευσης όπως εξελίσσεται και στα διεθνή Φόρα είχα πει ότι είναι και θέμα ασφάλειας της Ευρώπης. Και υπενθυμίσω ότι δεν είναι πολύς καιρός όπου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών συνελήφθη μέλος της Αλ Κάιντα που πήγαινε στην  Σουηδία και ο οποίος  δύο μήνες σουλάτσιζε στην οδό Αχαρνών στην Αθήνα.

Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι είναι πρόβλημα όλων των Ευρωπαίων και δεν μπορεί να είναι απλά αποθήκη ψυχών η Ελλάδα επειδή μας πετάνε μισό δις το χρόνο για να κάνουμε στρατόπεδα. Η πολιτική τύπου Ν. Δένδια δεν μπορεί να περάσει άλλο.