Ο  υπουργός  Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της κας Κωνσταντοπούλου για το ότι αν η Βουλή δεν είναι σε πλήρη σύνθεση δεν θα πρέπει να γίνονται ψηφοφορίες ή να ακυρωθούν  προηγούμενες

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω αυτή την προσέγγιση και θα ήθελα να παρουσιαστεί ένας προβληματισμός και κάποια επιχειρήματα σε μεγαλύτερο βάθος  από την ίδια προφανώς.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπερβαίνει η κα Κωνσταντοπούλου τις αρμοδιότητές της

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η κα Κωνσταντοπούλου πέρα από την ιδιότητα της προέδρου είναι και ένα πολιτικό στέλεχος με την δικιά της πολιτική παρουσία και τις απόψεις της. Με αυτή της την ιδιότητα νομίζω ότι έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τους προσωπικούς της προβληματισμούς πάνω σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Βεβαίως δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση  αυτή η ιδιότητά της με το ρόλο της προέδρου, είναι δύο διακριτά πράγματα.    

 

ΔΗΜ.:Αναρωτιέμαι ποια είναι η θέση της κυβέρνησης

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι την κυβέρνηση την έχει απασχολήσει αυτή τη στιγμή για να τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις άρα φαντάζομαι ότι ο καθένας έχει τη γνώμη του και την τοποθέτησή του απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά από την στιγμή που στο παρελθόν η Τρόικα  ασκούσε τεράστια πίεση στις προηγούμενες κυβέρνησης για να ακυρωθεί οποιοδήποτε μέτρο που προστάτευε τους εργαζομένους.   

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Η Τρόικα είναι σωστό ότι ασκούσε τέτοιου είδους πιέσεις αλλά από ότι φαίνεται διαμεσολαβούσε αιτήματα μιας εγχώριας μερίδας επιχειρηματιών οι οποίοι θέλαν πολύ περισσότερο από την Τρόικα  να δουν αυτές τις πολιτικές της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων  και της απορρύθμισης να εφαρμόζονται. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία.

Δεν θέλω να βγάλω  λάδι τις ευθύνες της Τρόικας αλλά θέλω να κάνω και αυτή την επισήμανση.

Υποτίθεται ότι όλες αυτές οι αλλαγές γινόντουσαν για να κάνουν πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, να μας δημιουργήσουν συνθήκες  για να λειτουργεί καλύτερα φάνηκε τελικά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Ούτε η βίαιη μείωση του κατώτατου μισθού και των αποδοχών των εργαζομένων ούτε αυτές οι αλλαγές οι οποίες ουσιαστικά κατέστησαν ομήρους  τους εργαζόμενους βοήθησαν κανέναν. Αντίθετα  σήμερα έχουμε φαινόμενα ψευτοαπασχόλησης, έχουμε φαινόμενα μαύρης εργασίας, έχουμε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και μια κατάσταση που τείνει να μοιάζει σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Αυτά όλα θέλουμε να σταματήσουμε και ουσιαστικά να αλλάξουμε αυτό το μαύρο τοπίο.

 

Ερωτηθείς πως θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έχουμε κάνει σαφές ότι μιλάμε για μια σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού και αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι από το 2012 που έγινε η βίαιη μείωσή του έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το χειρότερο άρα μια αυτόματα αυτή τη στιγμή επαναφορά  ενδεχομένως να δημιουργούσε τέτοιους κραδασμούς οι οποίοι να ήταν σε βάρος και των εργαζομένων  αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων.

Εμείς αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι για μια και μόνο φορά να νομοθετήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτής της επαναφοράς στα επίπεδα του 751€  και αυτό θα το κάνουμε σύντομα

 

ΔΗΜ: Να διευκρινίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διαφοροποιήσεις

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό ναι, δεν υπάρχει συζήτηση είναι τελείως παράλογο ...

Μιλάμε για μια νομοθέτηση για μια και μόνο φορά και από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια αποκατάσταση του πραγματικού περιεχομένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έτσι εργοδότες και εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται για να καθορίζουν το ύψος των συλλογικών συμβάσεων.

 

Ερωτηθείς πως θα γίνει η διασφάλιση του πενθημέρου

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας , το μη πλήρες ωράριο βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διευκολύνει αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα συμπληρωματικό μοντέλο στην αγορά εργασίας. Ο μεγαλύτερος όγκος στην αγορά εργασίας πρέπει να διέπεται από σταθερές σχέσεις εργασίας  πλήρους απασχόλησης, οκτάωρο δηλαδή.

Όλη η απορύθμιση που είχε γίνει σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά δημιούργησε τις συνθήκες έτσι ώστε πολλοί να είναι διατεθειμένοι  να εργάζονται με χαμηλούς μισθούς ακόμη χαμηλότερους και από τους ήδη χαμηλωμένους και με συνθήκες αδήλωτης εργασίας ή να δηλώνονται τρεις ώρες και να απασχολούνται οκτώ ώρες. Άρα όλο αυτό αποκαθίσταται σιγά-σιγά και μέσα από μηχανισμούς ελέγχου της νομιμότητας αλλά και με τις θεσμικές αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε έτσι ώστε να αρχίσει να επανέρχεται η έννοια του εργασιακού δικαίου στους χώρους εργασίας.

 Δεν είναι εύκολο και βέβαια δεν αρκεί να υπάρχει μόνο η θέληση της πολιτική ηγεσίας, πρέπει και από μεριάς τους οι εργαζόμενοι να στηρίξουν το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και από την μεριά της εργοδοσίας να συνειδητοποιηθεί ότι μια διαλυμένη κοινωνία δεν ωφελεί κανέναν .   

 

Ερωτηθείς τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις

       

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όταν επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις με την υποχρεωτικότητα  αντιλαμβάνεστε ότι αυτόματα συμπαρασύρουν και τις ατομικές συμβάσεις που ενδεχομένως έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι από μόνοι τους. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την προσπάθεια που γίνεται παρα μόνο για δημιουργία ενός κλίματος πίεσης προς την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους που μπορεί να γίνεται από διάφορες επιχειρήσεις αυτές τις μέρες  που καλούν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις στις οποίες προβλέπεται και η μείωση των αμοιβών τους.

Κάτι τέτοιο είναι ληξιπρόθεσμο γιατί όταν αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο που λέμε και υπογραφούν μετά από διάλογο συλλογικές συμβάσεις αυτές θα ισχύουν και στις περιπτώσεις των ατομικών συμβάσεων  

 

Για τον χρόνο προειδοποίησης για τις απολύσεις

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό θα είναι μια αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που θα ασχοληθούμε  με τα θέματα των απολύσεων.

Οι αλλαγές που είχαν γίνει αυτή τη στιγμή ουσιαστικά θα έλεγε κανείς ότι διευκόλυναν σε τέτοιου είδους πρακτικές, εμείς λοιπόν θέλουμε να επαναφέρουμε και την μείωση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις  από το 5% στο 2% αλλά να αυξήσουμε και το χρόνο προειδοποίησης. 

Δεν μπορεί σε μια καθημαγμένη κοινωνία με μεγάλα ποσοστά μακροχρόνια ανέργων στις ηλικίες των 45- 50 να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις να απολύουν τέτοιο κόσμο και να τον αντικαταστήσουν μετά με κάποιους νεότερους και φθηνότερους , αυτό είναι απάνθρωπο.  

Όλα αυτά ήταν αυτονόητα σε άλλες εποχές που το μνημόνιο και αυτή η βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής μας έκαναν να τα θεωρούμε πολυτέλεια.