Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τις δηλώσεις της κας Κωνσταντοπούλου σε σχέση με τις ψηφοφορίες

 

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η στάση απέναντι την Χρυσή Αυγή από μια αριστερή πρόεδρο δημιουργεί μείζον πρόβλημα και για την δημοκρατία και για την λειτουργία του κοινοβουλίου και για την ίδια την κυβέρνηση και φυσικά για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρώ ότι παίζει με τη φωτιά.

Θα πρέπει το κυβερνών κόμμα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Εμείς περιμένουμε γιατί χρειάζεται μια πολύ ξεκάθαρη στάση, δεν μπορεί να μένει σε αναφορές του τύπου “δεν εννοούσε αυτό ή δεν το διατύπωσε σωστά”. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την πρόεδρο της Βουλής και να πάρει μια σαφή θέση σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους, να ξεκαθαρίσουν και τα μεταξύ τους προβλήματα από ότι καταλαβαίνω είναι πολλά δεν εξαντλούνται στο κομμάτι της Βουλής.

Πριν πάμε στις υπόλοιπες ασάφειες και διαφωνίες θέλω να τονίσω υπάρχει και ζήτημα όταν τα κόμματα, οι βουλευτές ακούνε πράγματα που αφορούν την λειτουργία της Βουλής από τον Τύπο και επίσης υπάρχει ένα ζήτημα σαφέστατα που αναπτύχθηκε εξαντλητικά στην Ολομέλεια της Βουλής όταν οι εισαγγελείς καθορίζουν την λειτουργία της Βουλής ή το αντίστροφο όταν η Βουλή υποδεικνύει στους εισαγγελείς τον ρόλο τους και το καθήκον τους. Δεν υπάρχει απλως σύγχυση, υπάρχει  ζήτημα συνταγματικό και πάρα πολύ σοβαρό θέμα.  

 

Ερωτηθείσα ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ 

 

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ δεν επενδύει στην καταστροφή γιατί καταστροφή σημαίνει καταστροφή της χώρας. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση (εξόδου της χώρας από το κρίση) ή στην κατεύθυνση της στήριξης των πραγματικά αδύναμων ,των ανθρώπων που βιώνουν την φτώχεια ή τον αποκλεισμό εξαιτίας αυτής της κρίσης. Όμως πραγματικά δεν μας αφήνουν διότι αυτή η “δημιουργική ασάφεια” της κυβέρνησης  δημιουργεί τόση μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια τελικά στην ελληνική κοινωνία που έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

 

Για το ΠΑΣΟΚ

 

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει στροφή προς τα Αριστερά, πρέπει να ξαναμιλήσει με την κοινωνική του βάση, πρέπει να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, πρέπει να δώσει μια νέα αφήγηση στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αλλάξει την εικόνα του , τον τρόπο που  εκφράζεται. Έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γυρίσει στις ρίζες του και πρέπει να μιλήσει με τον κόσμο της παράταξης  ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εκφράστηκε  με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς νομίζω ότι αυτό είναι αναγκαίο για την χώρα, για τις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα , για τις σχέσεις  της χώρας με την Ευρώπη και με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές διότι σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Η όποια στροφή στον ρεαλισμό έχει κάνει δεν τον διαμορφώνει ξαφνικά σε ένα κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

 

Ερωτηθείσα αν θα είναι υποψήφια για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

 

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσουμε διαδικασίες ανοιχτές, διαλόγου, προβληματισμού, συμμετοχής, συλλογικότητας. Πρέπει να δείξουμε μια νέα συλλογικότητα, ένα νέο ήθος σε όλη αυτή την πορεία και νομίζω ότι αυτό το ρόλο πρέπει να διαδραματίσουμε εμείς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση να εξασφαλίσουμε ότι θα ακουστεί η φωνή της βάσης.    

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να χτιστεί γύρω από το 4,7, δεν μπορεί να γίνει ένα μικρό κόμμα. Θα είμαι σίγουρα παρούσα στην προσπάθεια αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης .