Η οικονομολόγος, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, κα Ελενα Παναρίτη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα ποιο είναι το κλίμα της ελληνικής κυβέρνησης για το Eurogroup της Δευτέρας

 

Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: Είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε την προηγούμενη φορά, είναι πολύ πιο εύκολο. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα παρουσιάσουμε τα πρώτα στάδια των ήδη συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων που έχουμε αποφασίσει να έχουμε.

Μέχρι στιγμής έχουμε μια άριστη σχέση με τους συναδέλφους και τους εταίρους, θα δούμε βέβαια την Δευτέρα τι θα γίνει γιατί υπάρχουν δύο επίπεδα το ένα είναι το τεχνικό επίπεδο το οποίο θεωρώ ότι έχει μια πάρα πολύ καλή συνέχεια αλλά υπάρχει και το πολιτικό επίπεδο στο οποίο εκεί πλέον είναι άλλα τα ζητήματα και από τη μια ώρα στην άλλη μπορεί να έχουμε διαφορετικές εξελίξεις.

 

Ερωτηθείσα ποια είναι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και αν έχουν κοστολογηθεί

 

Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: Δεν είναι μέτρα είναι μεταρρυθμίσεις δηλαδή είναι οι δράσεις που θέλουμε και έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε  που βοηθούν την παραγωγή της χώρας  και για την ακρίβεια υπάρχουν και δύο κομμάτια, δύο μεταρρυθμίσεις που τις ζητούν να τις δουν παρόλο που δεν είναι μέσα στην αρχική λίστα. Το ένα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και το άλλο είναι οι 100 δόσεις ρύθμισης γιατί θέλουνε να δούνε πως ακριβώς  συμπίπτουν με την φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεων που έχουν αυτοί στο νου τους. 

Όλες αυτές παρουσιάζονται με μια ανάλυση πόσο θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό  ή όχι. Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν θα έχουμε ελλείμματα  η παρουσίαση λοιπόν είναι πως καταφέρνουμε να κάνουμε οτιδήποτε χωρίς να υπάρχουν ελλείμματα.

 

ΔΗΜ: Την ρευστότητα από που θα την αντλήσουμε για το επόμενο διάστημα  

 

Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: Συζητούμε και προσπαθούμε να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν “εκπλήξεις” οι οποίες δεν ήταν γνωστές για παράδειγμα όλο το πλαφόν των εντόκων γραμματίων έχει εκδοθεί και έχει  χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα ή τουλάχιστον αυτές είναι οι συζητήσεις που γίνονται με τον κ.Ντράγκι να δοθεί μια αύξηση στο πλαφόν αυτό ενώ έχει δοθεί τον προηγούμενο χρόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτά είναι καινούργια προβλήματα τα οποία εμφανίστηκαν αφού παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση και πρέπει να βρει τρόπους για να μπορέσει τα λύσει, εκεί λοιπόν είναι όλη η συζήτηση και η δουλειά την οποία κάνει όλη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών.       

 

Ερωτηθείσα αν περιμένουμε τη δόση των 7,2 δις μετά την αξιολόγηση

 

Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: Ο έλεγχος γίνεται στην βάση την καινούργια που έχει παρουσιαστεί, η βάση δηλαδή η οποία είναι μέσα στην λίστα των μεταρρυθμίσεων θα γίνει μια  αξιολόγηση, συζητείται συνεχώς με τους εταίρους πως προωθούνται οι δικές μας δράσεις και μέσα από αυτό θα γίνει  και συζήτηση αν θεωρείται ότι μπορεί να δοθεί κομμάτι της δόσης πριν ή μετά. Αυτό θα εξαρτηθεί την Δευτέρα...

Εγώ δεν είμαι μέλος της κυβέρνησης, ούτε μέλος των ΑΝΕΛ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι “καλεσμένη” για να μπορώ να βοηθήσω τεχνικά. Παρατηρώ όμως ότι από την άλλη μεριά δεν είναι μόνο θέμα τεχνικών γνώσεων, είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και από την μεριά των εταίρων. 

Το να συζητάμε λοιπόν αν θα γίνουν μέτρα, αν θα γίνει αξιολόγηση και τη Δευτέρα αν θα μας τα δώσουν τεχνικά μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή εγώ ως οικονομολόγος η οποία έχει βρεθεί σε δανειοδοτική θέση  δηλαδή  εγώ έδινα επί 15 χρόνια δάνεια σε χώρες δεν έχω συμπεριφερθεί με τέτοια απαξίωση σε πελάτη μας η οποία είναι η χώρα στην οποία δίνουμε δάνεια. Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση αυτός ο τρόπος.

Είναι λιγότερη η απαξίωση την οποία λαμβάνουμε εμείς από ότι έλαβε η Κύπρος το 2013. Αυτή τη στιγμή θα υπάρξει λύση αλλά θέλουν να την δώσουν τη λύση αφού πρώτα πούμε δεκαπέντε “συγνώμη” και υποστούμε οκτακόσιες ταπεινώσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το λύσω εγώ ως τεχνικός.

 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι την Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία

 

Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: Πιστεύω ότι αν είσαι άρτια δομημένος τεχνικά είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να σου πούνε όχι.  Όσο πιο άρτια τεχνικά  είσαι τόσο πιο δύσκολο είναι και τόσο πιο πολύ εμφανίζεται η πολιτική τους εμπάθεια. Η οποία εμφανίστηκε στο τελευταίο Eurogroup έναντι του κ.Σόιμπλε, ξέρετε ο κ. Σόιμπλε κάποια στιγμή απομονώθηκε και φάνηκε η εμπάθεια λέγοντας ο ίδιος ευθαρσώς δεν εμπιστεύομαι τους θεσμούς.

Άρα λοιπόν η απάντηση στην ερώτησή σας είναι 90% ναι, 10% όχι.

 

ΔΗΜ.: Αν επικρατήσει το όχι τι γίνεται μετά;

 

Ε.ΠΑΝΑΡΙΤΗ: Δεν γίνεται τίποτα συνεχίζουμε τη συζήτησή μας, έχουμε πει ότι εμείς μέχρι το τέλος του τετραμήνου θα προχωρήσουμε τις δουλειές που έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε. Ότι και να μας πουν πάλι πρέπει να είναι σε καλή διάθεση συνεργασίας μαζί μας δηλαδή και ναι να με πουν αν ο κ. Ντράγκι δεν θέλει να δουλέψει μαζί μας πάλι θα έχουμε το ίδιο θέμα. Άρα το θέμα μας είναι πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες παρουσίες δηλαδή να είναι όσο πιο διαφανές είναι το γεγονός ότι γίνεται αυτό το παιχνίδι ούτως ώστε να μειωθούν οι δικές τους δυνατότητες να μας λένε συνέχεια όχι. Όχι στα λόγια στην πράξη γιατί μπορεί στα λόγια μπορεί να μας πουν “ναι μια χαρά είσαστε “και ο κ.Ντράγκι να τραβάει πάλι το χαλί κάτω από τα πόδια μας χωρίς να το πει σε κανέναν. Να εχθές μας έδωσε μισό δις στο ELA να το κάνουμε τι ακριβώς;