Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ακούστηκαν διάφορες πλευρές και διάφορες απόψεις, δεν βρίσκω ότι είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσες νομίζω ότι με εξαίρεση ελάχιστες φωνές μάλλον συγκλίνουσες είναι οι προσεγγίσεις τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα.

Υπήρξε μια συζήτηση γιατί εκεί επικεντρώθηκε η όποια οργανωτικού τύπου διαφορά αν θα γίνει εθνική συνδιάσκεψη ή αν θα γίνει έκτακτο συνέδριο.

Και αυτοί που ζήτησαν έκτακτο συνέδριο πολλοί από αυτούς δεν το συνέδεσαν με την ηγεσία δηλαδή είναι κάνα δυο που έθεσαν θέμα ηγεσίας, οι υπόλοιποι βάλαν ένα ζήτημα διαδικασίας, ένα ζήτημα συνεδρίου, ο πολιτικός χαρακτήρας, προγραμματικός χαρακτήρας, ιδεολογική φυσιογνωμία κάτι τέτοια. Ο πρόεδρος το έθεσε δύο τρεις φορές το ζήτημα αυτό δηλαδή είπε αν υπάρχει ένα ζήτημα ηγεσίας παρακαλώ να ειπωθεί προκειμένου να τελειώσει εδώ. Γιατί να τελειώσει εδώ διότι εκείνο το οποίο δεν μπορεί να γίνει είναι να πέσει σε αυτή τη φάση σε μια διαδικασία εσωστρέφειας η ΝΔ. Άρα αυτό το θέμα έπρεπε να καθαρίσει και νομίζω ότι καθάρισε γιατί όταν ο πρόεδρος του κόμματος λέει όποιος θέλει να το θέσει να το θέσει τώρα και δεν το θέτει κανένας προφανώς το θέμα κλείνει. Δηλαδή δεν νομιμοποιείται αύριο το πρωί  κάποιος  να συνεχίσει να εγείρει αυτό το ζήτημα.

 

Για την τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στην ΚΟ 

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το θέμα της ηγεσίας δεν τίθεται γιατί κάποιος έχει μια γνώμη γιατί αυτή η γνώμη είναι απολύτως σεβαστή αλλά αν είναι και μια δεν μπορεί να δημιουργήσει γενικότερο ζήτημα. Για αυτό και λέω αν σηκωνόντουσαν 10-15 βουλευτές οι οποίοι όμως λέγανε ότι εγώ θέτω θέμα ηγεσίας και θέλω να πάω σε  συνέδριο με αυτό το θέμα αλλά δεν είπαν αυτό οι βουλευτές. Ακόμα και αυτοί που λένε για το συνέδριο αυτό δεν το είπαν.  Και επίσης δεν μπορεί να εγερθεί ένα ζήτημα ηγεσίας στο κενό, δηλαδή ανοίγω το θέμα της ηγεσίας αλλά κανείς δεν έχει έρθει να πει ότι θέτει ένα ζήτημα για τον εαυτό του ή έστω να υποστηρίξει κάποιον, να πει ότι πρέπει να φύγει ο συγκεκριμένος πρόεδρος και να έρθει κάποιος άλλος. Γιατί πάλι τα θέματα της ηγεσίας δεν ανοίγουν στο κενό.   

 

Για την στάση του κ. Καραμανλή

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο κ. Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος που έχει στρατηγική εικόνα του πως πρέπει να πορευτούν τα πράγματα και είναι όντως στρατηγικό μυαλό βλέπει αυτό που δεν είδε η κα Μπακογιάννη.  Όταν σήμερα συζητάμε αν η χώρα θα χρηματοδοτηθεί την Δευτέρα και όταν σήμερα το πρωί  ο κ. Καλύβης και ο κ. Δημήτρη Καμμένος έθεσαν και οι δυο ζήτημα ανανεώσεως της εντολής, ενδεχόμενο εκλογών ή και δημοψηφίσματος ... Δηλαδή 40 μέρες δεν έχουμε κλείσει από τις εκλογές και διαμορφώνεται μια τέτοια πραγματικότητα που οι ίδιοι έρχονται και βάζουν τέτοια ζητήματα.

 

Ερωτηθείς ποια θα είναι η πορεία της χώρας

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσγειωθεί σε μια πραγματικότητα η οποία προφανώς είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που περιέγραφε στους πολίτες.

Σε αυτές τις 40 μέρες που είναι στην κυβέρνηση το “διαπραγματευόμαστε” είναι την παράταση που δεν ήθελαν, την ζήτησαν και την πήραν. Προφανώς η Τρόικα εξακολουθεί, προφανώς η παράταση αφορά τις μνημονιακές υποχρεώσεις αφού ο Ντράγκι ουσιαστικά τους  λέει ότι για να μπείτε υπάρχει ένα πρόγραμμα και πρέπει να αξιολογηθείτε πάνω σε αυτό. Προφανώς λοιπόν υπάρχει αυτή η πραγματικότητα την οποία περιγράφαμε. Θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης προς την κατεύθυνση ενδεχομένως που θέλει η κυβέρνηση, όχι τώρα έτσι σε ένα αφηρημένο πράγμα αλλά προφανώς μέσα σε δημοσιονομικά πλαίσια και όρια ενδεχομένως υπάρχουν δυνατότητες διαφορετικής πολιτικής από αυτή που ακολουθήσαμε εμείς με την οποία τονίζω ότι εγώ  διαφωνώ αλλά υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα. Εκείνο που δεν υπάρχει δυνατότητα είναι αυτό που προσπαθήσει να κάνει η κυβέρνηση να μην πληρώσει οφειλές ,να συζητάει για κουρέματα την ώρα που στην πραγματικότητα αυτό δεν υφίσταται και να πιστεύει ότι θα πάρει λεφτά χωρίς καμία υποχρέωση. Αυτό δεν υπάρχει ως δυνατότητα.