Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το Eurogroup της Δευτέρας

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Διαβλέπω μια κλιμάκωση των πιέσεων με στόχο την λήψη νέων επώδυνων υφεσιακών μέτρων στην οποία αντιστέκεται η ελληνική κυβέρνηση και για αυτό βλέπουμε και αυτές τις αντιδράσεις. Για παράδειγμα αυτά που έγιναν στην ΕΚΤ, την αύξηση του  ELA με το σταγονόμετρο και τις γενικότερες πιέσεις. 

 

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει τώρα από την  ελληνική κυβέρνηση

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας την καταβολή δόσεων στο ΔΝΤ και βέβαια δεν είναι τυχαίος ο χρονισμός των εξελίξεων. Επίτηδες έχουν συμπέσει έτσι οι δόσεις έτσι ώστε να έχουμε μπροστά μας  καταβολές προς το ΔΝΤ γιατί στο ΔΝΤ δεν μπορείς να μην πληρώσεις.

Το ΔΝΤ είναι όλος ο κόσμος και όταν έχεις απέναντί σου όλο τον κόσμο μπορούν και κυρώσεις να σου επιβάλλουν και οτιδήποτε. 

Το ΔΝΤ πρέπει να βρούμε τρόπο οπωσδήποτε να το πληρώσουμε, δεν έχουμε την ευχέρεια να μην πληρώσουμε αυτό είναι ξεκάθαρο. Η ΕΚΤ είναι πιο σύνθετο θέμα εκεί υπάρχει μια μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας έναντι των εταίρων και ειδικότερα της τράπεζας διότι η ΕΚΤ είναι που μας “χρωστάει” το 1,9 δις από επιστροφές κερδών... 

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η λύση είναι να γίνει ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους ακόμα και σε όρους ονομαστικής αξίας που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους... Να υπάρξει μια απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε το υπόλοιπο του χρέους να γίνει βιώσιμο  και να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές .

 

ΔΗΜ.: Μας κλείνουν την πόρτα όμως σε αυτή τη λύση, τι κάνουμε τώρα

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Από εκεί και πέρα δεν μπορείς να δράσεις βεβιασμένα, δεν μπορείς να πας να χτυπήσεις το κεφάλι στον τοίχο πρέπει να κλιμακώσεις και εσύ τις ενέργειες σου  και τον τρόπο της αντίδρασης σου ανάλογα και με τις εξελίξεις.

 

ΔΗΜ.: Εκτιμάτε ότι μπορεί να βρεθούμε μπροστά και σε πολιτικές εξελίξεις, ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προσφύγει στο λαό ξανά;

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Αυτό κάποια στιγμή και αν μας φτάσουν στο αμήν δηλαδή αν επιμένουν σε λήψη μέτρων σκληρής λιτότητας για τα οποία όχι απλώς δεν έχει εντολή η ελληνική κυβέρνηση αλλά έχει λαϊκή εντολή να τα σταματήσει και αν από την άλλη η λύση είναι μόνο μια χρεωκοπία που θα έχει απολύτως καταστροφικές συνέπειες και ενδεχομένως έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ για τα οποία επίσης δεν έχει εντολή η παρούσα κυβέρνηση τότε βεβαίως μια νέα προσφυγή στο λαό ενδεχομένως και με την μορφή δημοψηφίσματος θα ήταν μια λύση αλλά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο.

 

ΔΗΜ: Ποιο θα ήταν το ερώτημα προς την κοινωνία;

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Ουσιαστικά το  ερώτημα θα ετίθεντο από τα πράγματα, θα ήταν “υποταγή ή Κούγκι” αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί δεν συμφέρει κανέναν να φτάσουμε εκεί . 

Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και νομίζω ότι σε αυτό θα βοηθούσε να στηρίξουμε όλοι την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, να  μην κινδυνολογούμε, να μην καταστροφολογούμε, να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους . Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης δεν διαπραγματεύονται για τον εαυτό τους, για την χώρα διαπραγματεύονται άρα  ας τους ενισχύσουμε να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.