Η βουλευτής της ΝΔ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με το δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Έγινε μια εξαντλητική συζήτηση, θεωρώ ότι είναι απολύτως θετικό ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία να μιλήσουμε για τα πάντα χωρίς περιστροφές. Το μήνυμα που τουλάχιστον εγώ βγάζω από την χθεσινή συζήτηση είναι ότι δεν επιτρέπεται να μπούμε σε εσωστρέφεια.  

Αντιλαμβανόμαστε ότι όταν η κατάσταση είναι οριακή η ΝΔ δεν πρέπει να μπει σε εσωστρέφεια, δεν είναι χρόνος και χώρος τώρα για προσωπικές ατζέντες και για μικροπολιτικά παιχνίδια επιβίωσης. Σίγουρα είδαμε και κάποιους συναδέλφους οι οποίοι κινήθηκαν γύρω από τα προσωπικά τους πολιτικά αδιέξοδα δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι αυτό που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους πολίτες. 

 

ΔΗΜ.:  Όταν λέμε “μικροπολιτικά προσωπικά παιχνίδια” αναφέρεστε στην στρατηγική που ακολούθησαν οι κ. Δένδιας και  Μπακογιάννη;

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:  Δεν ήθελα να αναφερθώ προσωπικά ούτως ή άλλως έχετε μεταφέρει εσείς δημοσιογραφικά τις τοποθετήσεις που έγιναν. Νομίζω όμως ότι είναι σημαντικό να βγάλουμε προς τα έξω το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν μπαίνει σε εσωστρέφεια, από την άλλη όμως δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε χρόνο. Χρειάζεται να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία και την πολιτική στρατηγική για να ανασυνταχτούμε και νομίζω  το περιμένει αυτό από εμάς ο κόσμος και είναι σημαντικό ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας να μπορούμε να έχουμε την παρέμβαση εκεί που χρειάζεται παρακολουθώντας μια κυβέρνηση η οποία, δυστυχώς, ή δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που μας δίνουν οι εταίροι μας ή δυστυχώς από την άλλη τα αντιλαμβάνεται και θέλει να ακολουθήσει μια άλλη πορεία και  αυτό για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.  

 

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να πάνε σε μια εθνική συνδιάσκεψη ή σε ένα έκτακτο συνέδριο

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα από μόνα τους ούτε με συνέδρια ούτε με συνδιασκέψεις. Χρειάζεται ουσία, χρειάζεται να είμαστε τολμηροί και στις προτάσεις μας και στις θέσεις και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και δεν αναφέρομαι μόνο σε πρόσωπα. 

Ένα έκτακτο συνέδριο όπως πρότειναν κάποιοι συνάδελφοι ας γίνει αλλά δεν είναι το πρωτεύον, δεν θα έπρεπε  να το αντιμετωπίζουμε ως φετίχ, δεν μπορεί να είναι ο πολιτικός μας  στόχος αυτός. Νομίζω ότι τα προβλήματα θα μπορούν να λυθούν μόνο αν καταλάβουμε  τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος εάν μπορούμε από εδώ και πέρα να δίνουμε πειστικές απαντήσεις, να κάνουμε αντιπολίτευση σοβαρή εποικοδομητική, να παράγουμε σύγχρονο πολιτικό λόγο αυτό περιμένουν από εμάς οι πολίτες και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για να μας ξανακούσουν. Γιατί η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή τη στιμγή δεν μας ακούν οι πολίτες.

 

Ερωτηθείσα αν μπορεί υπό την παρούσα ηγεσία να ανασυνταχθεί το κόμμα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων   

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Χθες το θέμα αυτό ο ίδιος ο πρόεδρος το άνοιξε και οι τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων  ήταν προς την ίδια κατεύθυνση. Το θέμα εδώ δεν είναι αλλαγή σε πρόσωπα, δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειάζεται αλλαγή σε πολιτικές, αλλαγή στον τρόπο που κάνουμε αντιπολίτευση, αλλαγή σε πολλά οργανωτικά και άλλα θέματα. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μόνο στα πρόσωπα...   

 

ΔΗΜ: Τα πρόσωπα χαράσσουν την πολιτική. Το πρόβλημα της ΝΔ ήταν και είναι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας, ότι δεν ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία,  ότι δεν  δημιουργούνται σύγχρονες δομές, ότι δεν ανανεώνουν το στελεχιακό δυναμικό.

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας έλεγα ότι έχει ανοίξει ήδη αυτή η συζήτηση και ότι αναμφισβήτητα για να μπορέσουμε να χαράξουμε σύγχρονο πολιτικό λόγο αυτό θα πρέπει  προφανώς να έρθει και μέσα από ένα άνοιγμα προς την κοινωνία με ένα τρόπο όμως ο οποίος θα ανταποκρίνεται και στις σύγχρονες ανάγκες. Το θέμα δεν είναι μόνο τι κάνει η ηγεσία, το θέμα είναι και  τι κάνουμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε, που πιστεύουμε στις αρχές αυτής της παράταξης για αυτό και θεωρώ ότι είναι συλλογική η ευθύνη μας και αυτό το μήνυμα το έχει λάβει η ηγεσία και για αυτό ακούσαμε για κάποιες πρωτοβουλίες πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες από την πλευρά της ηγεσίας.

 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας εξωθεί στην έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ανησυχούμε γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη για την Ελλάδα. Οδηγούμαστε  σε έναν απομονωτισμό, αυτό είναι ότι χειρότερο στην παρούσα συγκυρία.  

Η χθεσινή απόφαση για παράδειγμα της ΕΚΤ επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι η Ελλάδα η οποία βρίσκεται εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή εκτός αυτής της γενναίας και μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για αλλαγή στη Ευρώπη... άρα χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία. Μέρα με τη μέρα οδηγούμαστε σε έναν απομονωτισμό και αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν είναι στρατηγική της ή είναι λανθασμένη στόχευση.

 

ΔΗΜ.: Η ΝΔ ποια στάση πρέπει να κρατήσει απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό που περιγράφετε;

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:  Η ΝΔ είναι η παράταξη εκείνη που με όλους τους τρόπους τονίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που πρέπει να έχει η Ελλάδα. Την πίστη που έχουμε στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, μιας Ευρώπης όμως η οποία είναι Ευρώπη δημοκρατίας, μια Ευρώπη όπου κυριαρχεί η ελευθερία,  η ισότητα, η αλληλεγγύη  είναι μια Ευρώπη η οποία μπορεί να βοηθήσει και την Ελλάδα να ανασυγκροτηθεί.

Δεν πρέπει με κανένα τρόπο αυτό το μεγάλο κεκτημένο να το χάσουμε  με χειρισμούς είτε λανθασμένους που γίνονται από άγνοια, απειρία ή δεν ξέρω τι  ή ακόμα χειρότερο να το χάσουμε επειδή θα το επιλέξουμε επειδή   κάποιοι σε αυτή τη συγκυρία βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

Πρέπει να αντιληφθούν αυτοί που κυβερνούν ότι έχουμε να χάσουμε πάρα πολλά εάν επιλέξουμε έναν άλλο δρόμο ο οποίος ενδεχομένως να μην μας δώσει καμία προοπτική για το μέλλον. Δεν λέω ότι στο βωμό αυτού ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα όμως θα πρέπει τουλάχιστον να αντιλαμβανόμαστε  το  τι  έχουμε να χάσουμε και σε ότι  αναλαμβάνουμε ως δέσμευση να είμαστε εντάξει. Και λιγότερη υποκρισία γιατί αυτή η κυβέρνηση αυτές τις σαράντα μέρες εκτός από το να μας πάει πολύ πίσω  σε πολλά πράγματα έχει συμπεριφερθεί με μεγάλη υποκρισία σε πάρα πολλά θέματα.