Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Γιώργος Ρωμανιάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς τι αλλάζει από το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου  

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Καταρχήν δεν αλλάζει τίποτα υπάρχει απλώς καθυστέρηση εφαρμογής νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν από το 2010. Υπάρχει ο νόμος 3865 του 2010 αφορά τις γυναίκες κυρίως τις χήρες που επήλθε ο θάνατος των συζύγων μετά τις 21/7/10. Αυτή η διάταξη προβλέπει ότι η σύνταξη χορηγείται για τρία χρόνια και μετά την παρέλευση των τριών ετών γίνεται επανάκριση  και βλέπουμε εάν η γυναίκα εργάζεται ή δεν εργάζεται  και αναλόγως έχει περικοπή στην σύνταξη 50 ή 30%.

Υπάρχει μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση γιατί δεν μπορεί να ψηφίζεται ο νόμος το 2010 και να ερχόμαστε το 2015 να λέμε ότι τον εφαρμόζουμε από τώρα με συνέπειες όπου οι συντάξεις δεν είχαν περικοπεί  να περικοπούν τώρα και να έχει και αναδρομική εφαρμογή πλέον.

 

Ερωτηθείς σε ποία περίπτωση η σύνταξη χηρείας κόβεται τελείως

 

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Η σύνταξη χορηγείται για τρία χρόνια μετά την παρέλευση των τριών χρόνων γίνεται επανάκριση και βλέπουμε δύο πράγματα. Πρώτον ελέγχεται αν η γυναίκα εργάζεται επομένως θεμελιώνει δικαίωμα ή δεν θεμελιώνει  δικαίωμα και εξ ιδίου δικαιώματος για να πάρει δεύτερη σύνταξη. Προσέξτε τι συμβαίνει, αν μια γυναίκα παίρνει σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο και ταυτοχρόνως δουλεύει η ίδια  στο Δημόσιο έχει το δικαίωμα διπλής επιλογής ή θα ανασταλεί η σύνταξη της. Δηλαδή θα πει  εγώ παίρνω το μισθό μου, τα χρόνια μου αναγνωρίζονται αλλά δεν παίρνω τη σύνταξη χηρείας.   Δεν την χάνει αλλά  δεν την εισπράττει πλέον...

Εάν η γυναίκα  στο Δημόσιο επειδή πέθανε ο άνδρας της παίρνει τη σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο και την εισπράττει κανονικά τότε τα χρόνια που δουλεύει όσο διάστημα εισπράττει τη σύνταξη χηρείας  χάνονται, δεν υπολογίζονται, κινδυνεύει να χάσει ολόκληρη τη σύνταξη τη δική της. Εάν λοιπόν μια γυναίκα έχει τη δυνατότητα τη σύνταξη χηρείας να την δώσει αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά να το κάνει αυτό και να μην πάρει ούτε ένα ευρώ η ίδια ως σύνταξη χηρείας  εφόσον θέλει να αναγνωριστεί ο χρόνος που δουλεύει.

Εάν η ίδια δουλεύει στο Δημόσιο αλλά την σύνταξη χηρείας δεν την παίρνει από εκεί δεν ισχύει αυτό, είναι δύο συντάξεις και θα πρέπει να δει ποια από τις δύο θα κρατήσει και πια θα κοπεί το  30 ή 50%.

Και το ΙΚΑ έβγαλε μια παρόμοια εγκύκλιο στο ΙΚΑ όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα διότι το ΙΚΑ τότε που έδινε τις συντάξεις από το 2010 και πέρα, γράφει στην κάθε συγκεκριμένη σύνταξη της γυναίκας γράφει ότι ισχύει για τρία χρόνια  και μετά λέει μέσα τι θα γίνει.

 

Ερωτηθείς αν αυτός ο νόμος είναι  μνημονιακός

 

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Αυτό ο νόμος είναι στην έναρξη  των  μνημονίων. Ήταν η περίοδος εκείνη που είχε αναλάβει ο Λοβέρδος με τον Κουτρουμάνη και ο Παπακωνσταντίνου το υπουργείο Οικονομικών δεν μιλάγανε τότε για μνημόνια μιλάγανε τότε για το νέο σύστημα που θα ψηφιζόταν και ο κοινωνικός διάλογος τότε είχε αρχίσει  ένα χρόνο πριν.