Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Νίκος Παρασκευόπουλος  , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του σε  σχέση με τις δηλώσεις της κας Κωνσταντοπούλου σε σχέση με την απαρτία της Βουλής   

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ.: Γνώμη μου είναι ότι ένας νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί για να ακυρωθεί χρειάζεται και πάλι νομοθέτημα. Βεβαίως μια ακυρότητα είναι κάτι που μπορεί να αρχίσει να ερευνάτε, ένα ακυρωτικό δικαστήριο  μπορεί να δει και θέματα συνταγματικότητας και νομιμότητας αλλά δεν είναι ένα θέμα στο οποίο  να μπορώ να δώσω μια απάντηση έμμεση γιατί δεν είναι και όλα ίδια. 

ΔΗΜ: Αναρωτιέμαι αν εκτός από το διαδικαστικό θέμα αν υπάρχει και ένα θέμα ουσίας κατά τη γνώμη σας

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το θέμα έχει τεθεί και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι συζητείται δεν θα ήθελα να πάρω θέση. Έχω μια θέση η οποία μου δίνει μια αρμοδιότητα σε πεδία τα οποία αργότερα θα κρίνουν το θέμα για το λόγο αυτό δεν θα ήθελα να πάρω θέση.

Ερωτηθείς πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα της λήξης του 18μηνου χωρίς να έχει οριστεί η δίκη

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν η διάταξη για το 18μηνου βρίσκεται στο σύνταγμα και δεν μπορεί παρά να γίνεται σεβαστή. Το θέμα είναι πιο πολύπλοκο γιατί υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου κάποιος κρατείται για ένα 18μηνο  με βάση μια υπόθεση και όταν το 18μηνο φτάνει προς το τέλος του μπορεί να προκύψει μια νέα δίωξη για μια πράξη που οδηγεί  μια προσωρινή κράτηση. Εκεί έχουμε κάποιες πολυπλοκότητες που χρειάζεται να ρυθμιστούν και νομοθετικά μόνο όμως  σε αυτές τις περιπτώσεις. Κατά τα λοιπά το να υπάρχει ένα όριο 18 μηνών πέρα από το οποίο δεν επιτρέπεται να κρατείται ένας άνθρωπος εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι φταίει νομίζω ότι είναι ένα εύλογο όριο το οποίο πρέπει να διατηρηθεί.  

ΔΗΜ.: Βλέπουμε πάντως τώρα να ξεκινάνε το επόμενο διάστημα οι δίκες πρωτίστως για τη Χρυσή Αυγή και καταλαβαίνετε ότι τα φώτα θα είναι στραμμένα και εκεί

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Το καταλαβαίνω πάντως εδώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί ότι λέει ο νόμος .

Για το θέμα της κατάργησης των φυλάκων υψίστης ασφαλείας 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάργηση του μοντέλου των σωφρονιστικών καταστημάτων τρίτου τύπου  δεν αφορά καθόλου ζητήματα ασφάλειας. Η ασφάλεια στις φυλακές πρέπει να υπάρχει, αυτό να σημαίνει ότι δε κινδυνεύουν άνθρωποι γύρω και μέσα από τις φυλακές , ότι δεν γίνονται αποδράσεις και αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.

Και καταστήματα υπέργειας ασφάλειας  νομίζω ότι μπορούν να υπάρχουν σε όλη τη χώρα ίσως μάλιστα και να είναι και προτιμότερο από το να είναι ένα μόνο κατάστημα, μια πτέρυγα ασφάλειας σε ένα μέρος της Ελλάδος. Επομένως η κατάργηση δεν  αφορά την ασφάλεια, αφορά την σημαντική επιβάρυνση των όρων διαβίωσης των ανθρώπων που εντάσσονται σε αυτό το σύστημα και μια δυσκαμψία του σωφρονιστικού και του ποινικού συστήματος γενικά.  Το δικαστήριο έκρινε ότι το έγκλημα είναι τόσο βαρύ και η ποινή πρέπει να είναι τόσο βαριά, αυτό λέει και η αρχή της αναλογικότητας κατοχυρωμένη στο σύνταγμά μας. Όταν εκ των υστέρων έχουμε μια κρίση  παρά την δικαστική απόφαση που επιβαρύνει πολύ την ποιότητα της ποινής η αναλογία που έχει προσδιοριστεί ανατρέπεται .

Αυτό δεν νομίζω ότι μπορώ να το δεχτώ  ως νομικός και ως άνθρωπος γιατί πιστεύω ότι στον πυρήνα της Δικαιοσύνης υπάρχει αναλογικότητα “τόσο έφτιαξες , τόσο πληρώνεις”.

ΔΗΜ: Υπάρχει μια ανησυχία ότι το προηγούμενο διάστημα είδαμε πολλές φορές να υπάρχει μια όσμωση τρομοκρατών με ποινικούς και αντιλαμβάνεστε τι μείγμα έβγαινε από αυτή την συνάντηση. Επίσης είδαμε ανθρώπους να προαυλίζονται μαζί ενώ δεν θα έπρεπε να σε καμία περίπτωση να γίνεται αυτό

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο υπάρχουν επικίνδυνες ωσμώσεις αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν το αντιμετωπίζει το σύστημα το οποίο λέει ότι όλοι μαζί να βρεθούν σε μια φυλακή.

Για αυτό και λέω ότι το μοντέλο αυτό που καταργείται είναι πολύ αρνητικό αλλά δεν συνεπάγεται κατάργηση  συνθηκών ασφάλειας.   

Ερωτηθείς υπάρχει το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού της ισχύουσας νομοθεσίας για τους χρήστες ναρκωτικών

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:  Το θέμα δεν είναι η ποινικοποίηση της χρήσης διότι η ποινικοποίηση της χρήσης γίνεται με τέτοιο τόπο που δεν οδηγεί στην φυλακή ούτε τώρα. Δεν μπαίνει στην φυλακή αυτός που κάνει χρήση. Το μείζον είναι σε ανθρώπους οι οποίοι  έχουν κάνει και διακίνηση δηλαδή τα βαποράκια να μπορεί να προσφερθεί αντί της κοινής φυλάκισης ένας εναλλακτικός δρόμος ο οποίος να τους οδηγεί στην απεξάρτηση.

Γιατί η απεξάρτηση έχει αποτελεσματικότητα όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην πρόληψη του εγκλήματος δηλαδή αυτός που απεξαρτάται φεύγει από τις συμμορίες , φεύγει από τις πιάτσες   και δεν εγκληματεί επανεντάσσεται οργανικά ενώ η φυλακή δεν την έχει αυτή την  αποτελεσματικότητα. Πρέπει να καταλάβει ο μέσος πολίτης για  να μην πω και ο μέσος δικαστής ότι αν δεν ενισχυθεί ο εναλλακτικός δρόμος  ο οποίος οδηγεί με όρους βέβαια και με διαδικασίες προς την απεξάρτηση  αντί της κοινής φυλακής  δεν μπορούμε να έχουμε ούτε βεβαίως ελάφρυνση του πληθυσμού της φυλακής αλλά ούτε μπορούμε να έχουμε και πρόληψη της εγκληματικότητας.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προθέσεις του σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προθέσεις μας είναι να συμμορφωθούμε και  με την  απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αλλά και πολλών συμπολιτών μας για την εξομοίωση των ετερόφυλων με τα ομόφυλα ζευγάρια. Βεβαίως δεν είναι το μόνο θέμα που υπάρχει σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης υπάρχουν και πολλά προβλήματα και για άλλα θέματα  που αφορούν τις σχέσεις όσων θα κάνουν το σύμφωνο συμβίωσης.

Εγώ μπορώ να σας πω ότι είμαστε  έτοιμοι για την απλή εξομοίωση αλλά ως προς την προώθηση  και άλλων θεσμών που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μάλλον θα προχωρήσουμε με δύο ταχύτητες.

Στο προσεχές νομοσχέδιο το οποίο ελπίζω να δώσω γρήγορα στην δημοσιότητα θα έχουμε μόνο τις πρώτες αναγκαίες ρυθμίσεις ενώ κάποιες θα αφεθούν για δεύτερο χρόνο γιατί χρειάζονται νομοθετική  επεξεργασία προσεκτική.

Για το θέμα της ιθαγένειας     

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα που αφορά κυρίως το υπ. Δικαιοσύνης είναι ο αριθμός των φιλοξενουμένων στις φυλακές. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν τελειώσει την ποινή τους και που η θέση τους δεν είναι στην φυλακή αλλά επειδή επίκειται η επέλαση τους  συνεχίζουν να κρατούνται στην φυλακή και μάλιστα μπορούν να συνεχίζουν να κρατούνται 18 μήνες. Αυτό είναι τουλάχιστον μια υπερβολή, είναι βαρύ από όλες τις απόψεις.

Σκεφτόμαστε και εδώ να κάνουμε μια επέμβαση τουλάχιστον με μείωση του χρόνου παραμονής και σκεφτόμαστε τις διαδικασίες της απέλασης να τις προετοιμάζουμε πριν τελειώσει η ποινή ώστε όταν τελειώσει η ποινή όσο γίνεται πιο γρήγορα να είναι δυνατή η απέλαση.

Ερωτηθείς ποιο θα ήθελε να είναι το  βασικό στίγμα της   πολιτική του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα απονομή δικαιοσύνης νομίζω ότι αυτή είναι η αποστολή μου. Εγώ την αποστολή της δικαιοσύνης την αντιλαμβάνομαι κυρίως ως κοινωνική δηλαδή ως προαγωγή της κοινωνικής ειρήνης.