Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Τάσος Κορωνάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το θέμα του δημοψηφίσματος

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι δημοψήφισμα για το ευρώ. Πολλοί θέλουν να μεταφέρουν την συζήτηση σε αυτό το επίπεδο, εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι όλη μας η πάλη θα γίνει για μια πορεία της χώρας εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια εντός του ευρώ.

Το δημοψήφισμα είναι μια επιλογή προσφυγής στο λαό σε μια οριακή κατάσταση, όταν νιώσεις ότι  το περιεχόμενο της εντολής που έχεις λάβει μπορεί να έχει ξεπεραστεί σήμερα όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι οι 25 Γενάρη είναι ακόμα πολύ κοντά, το περιεχόμενο της εντολής νωπό και έτσι κινούμαστε στη βάση της εντολής που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός.

Αυτό που είχαμε πει είναι ότι η συμφωνία του Eurogroup  είναι το πρώτο βήμα, ξέρουμε ότι πάρα πολλοί ποντάρουν στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αυτή η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται για τέσσερις μήνες. Θα είναι μια πολύ σκληρή μάχη μέρα-μέρα και το αποτέλεσμα της θα το δούμε όταν φτάσουμε τον Ιούνιο.

 

Ερωτηθείς αν γινόταν ένα δημοψήφισμα ποιο θα ήταν το ερώτημα

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Προχωράμε με νοητικές ακροβασίες γιατί λέμε ποιο θα ήταν το ερώτημα, οτιδήποτε μια οριακή συνθήκη  που νιώθει η κυβέρνηση ότι βγαίνει εκτός εντολής με την πάροδο του χρόνου και με τις πιέσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν θεωρούμε αδιανόητο να ξαναρωτηθεί κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός  για μια κρίσιμη επιλογή για την ελληνική κοινωνία και οικονομία για τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε τέσσερις μήνες που θα εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση και θα φτάσουμε κάποια στιγμή στον Ιούνιο όπου θα υπάρξει μια τελική επιλογή, αν έχουμε καταφέρει ως κυβέρνηση το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι απολύτως εντός της εντολής που έχουμε πάρει και συνεχίζουμε να έχουμε την αμέριστη στήριξη του ελληνικού λαού δεν θα χρειαστεί προφανώς να πάμε σε δημοψήφισμα. Αν η σύγκρουση με τους Ευρωπαίους φτάσει σε οριακό σημείο και οι επιλογές που θα έχει η κυβέρνηση είναι δύσκολες επιλογές δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τη γνώμη του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε.

Δεν θα εξαπατήσουμε σε καμία περίπτωση την εντολή που έχουμε πάρει, αυτό είναι κάτι απολύτως δημοκρατικό όσο συνεχίζουμε  όμως την συζήτηση για το δημοψήφισμα δυσκολεύουμε το έργο μας σήμερα.     

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή είναι λάθος να μπαίνουμε στο δίλημμα που μπορεί να χρειαστεί να τεθεί, είναι αυτονόητο ότι αν φτάσουμε σε κατάσταση δημοψηφίσματος τότε αυτό θα καθοριστεί με έναν απόλυτα σαφή τρόπο γιατί έτσι είναι τα δημοψηφίσματα.

Το δημοψήφισμα δεν χρειάζεται να δημιουργεί όρους ανησυχίας, το μόνο  που δηλώνει είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι  παντός καιρού.

Δεν έχει εκλεγεί και θα κάνει ότι μπορεί να κάνει ανεξάρτητα από το τι θέλει ο ελληνικός λαός. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφράσει τη βούληση όχι μόνο όσων μας ψήφισαν αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μέχρι αυτή τη στιγμή αυτή τη στήριξη την έχουμε και προχωράμε βήμα-βήμα σε αυτά που έχουμε πει και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στο πλάι μας για να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους που τον Ιούνιο δεν θα χρειαστεί να τεθεί κανένα ερώτημα αλλά θα πάμε σε μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης κόντρα στην λιτότητα και συνεχίζοντας και διευρύνοντας τις συμμαχίες μας και στην Ευρώπη και στον κόσμο.  Ο πρώτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα, το λέγαμε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο εμάς αλλά όλο τον πλανήτη. Βήμα- βήμα προσπαθούμε να περνάμε μέτρα που να διευκολύνουν την ζωή του ελληνικού λαού, να νιώσει ότι έχει τελειώσει το άγχος των επιπλέον μέτρων αυτό είναι σαφές από τη δικιά μας πλευρά.  Μπορεί ο κ.Σαμαράς να στεναχωριέται που αποδεικνύεται ότι  υπάρχει και  δρόμος  χωρίς μειώσεις συντάξεων και μισθών αλλά αυτή η κυβέρνηση με αυτό τον άξονα δουλεύει. 

 

 

Για την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από μέλη του  αντιεξουσιαστικού αναρχικού χώρου

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Ήταν μια συμβολική κατάληξη, δεν υπήρξε καμία ζημιά στο κτήριο, δηλώσαν τα αιτήματά τους. Ήταν μια κίνηση άστοχη και πολιτικά ακατανόητη κόντρα σε ένα χώρο που έχει επιδείξει σειρά μαχών και αγώνων για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία.