Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ , κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις οικονομικές κινήσεις της κυβέρνησης

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Οι ΑΝΕΛ δεν μετέχουμε ούτε στους χειρισμούς τους οποίους κάνει το οικονομικό επιτελείο ούτε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Βεβαίως εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε καθημερινά, ο πρόεδρός μας βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον πρωθυπουργό.  Στο οικονομικό κομμάτι δεν συναποφασίζουμε απλώς στο κομμάτι αυτό ενημερωνόμαστε  και βεβαίως και στο κομμάτι αυτό και στην προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εμείς οι ΑΝΕΛ τη στηρίζουμε.  Εμείς στηρίζουμε και έχουμε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς.  

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: ...Βλέπετε ότι αναγκάζεται ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης από αυτά τα οποία έλεγε στην αρχή, όχι βεβαίως εν είδει κωλοτούμπας όπως του καταλογίζουν αλλά ακριβώς επειδή βρίσκεται στην διαδικασία διαπραγμάτευσης να κάνει πολλές αλλαγές, να κάνει πολλές τροποποιήσεις ακριβώς γιατί οι κινήσεις του και οι βηματισμοί του έχουν ένα και μοναδικό στόχο όχι οποιεσδήποτε συμφωνίες και κινήσεις που θα συνεπάγονται μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού.  

 

Για την κυβερνητική συνεργασία ΑΝΕΛ -ΣΥΡΙΖΑ

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Η συνεργασία που έχουμε είναι μια συνεργασία ανέφελη και θα έλεγα ότι είναι καλύτερη του αναμενόμενου.

Η συνεργασία είναι εξαιρετική, υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας και υπάρχει και μια πολύ καλή συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων.

 

Για το μεταναστευτικό θέμα

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι και το λέγαμε από την αρχή στη λειτουργία αυτών των Κέντρων Κράτησης που θεωρούσαμε ότι έχουν απάνθρωπες συνθήκες  διαβίωσης. Λέμε όμως ότι η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται με τόση ανεργία δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αριθμό μεταναστών πόσο μάλλον αριθμό μεταναστών μη νομίμων γιατί δεν μπορούμε να τους διασφαλίσουμε την διαβίωση και δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν στην Ελλάδα με ασφάλεια. Όμως από την άλλη πλευρά λέμε ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα ελληνικό αυτό, η λύση που θα δοθεί στο μεταναστευτικό θα είναι ευρωπαϊκή λύση.     

 

ΔΗΜ.:  Αυτή τη στιγμή αφήνονται ελεύθεροι κάποιοι λαθρομετανάστες  αυτό βρίσκει σύμφωνους τους ΑΝΕΛ;

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Το να απελευθερωθούν ναι, όμως ο τελικός μας στόχος θα είναι ο εξής εάν μεν υπάρξει συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και εν πάση περιπτώσει οδηγηθούμε και σε μια αναστολή-κατάργηση ή επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης του Δουβλίνο 2 ναι διαφορετικά εμείς προσανατολιζόμαστε ακόμα στην αναστολή του συμφώνου Σέγκεν έτσι ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μιας διαδρομής και να προωθηθούν με συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας στις πατρίδες τους.

Στην παρούσα φάση η κα Χριστοδουλοπούλου κάνει σοβαρές προσπάθειες και σοβαρές επαφές με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών έτσι ώστε και οι υπόλοιπες χώρες να τηρήσουν τις συμφωνίες τους και να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην υποδοχή των μη νόμιμων μεταναστών.