Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέκος Καλύβης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη δήλωση του κ.Βαρουφάκη για δημοψήφισμα

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Έχουν ακουστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα πολλές προσωπικές σκέψεις, δεν υπάρχει κανένα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που να έχει πάρει τέτοιου είδους απόφαση. Οπωσδήποτε έχει ένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος αν το λέει ο υπουργός Οικονομικών αλλά φαντάζομαι ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο κανένας δεν μπορεί να το  βγάλει από την εξέλιξη των πραγμάτων.  

 

Ερωτηθείς ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Δεν τίθεται θέμα τουλάχιστον με βάση τη θέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής, δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ , δεν υπάρχει ως  πρόθεση, δεν υπάρχει ως στόχος εκτός αν τροποποιηθούν εντελώς τα πράγματα αλλά δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή. Άρα η επιδίωξη την οποία έχουμε είναι να βρούμε μια λύση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης. Καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα και υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα αλλά δεν είναι αρνητικό μόνο για τη χώρα μας, είναι αρνητικό για όλους τους πολίτες της Ευρώπης δηλαδή η ευρωζώνη πρέπει να υποστεί τεράστιες αλλαγές για να μπορέσει να επιβιώσει. Αλλά όσον άφορα τη σχέση τη δική μας με την ευρωζώνη αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχει μια συμφωνία, ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη που θα καθορίζει και το θέμα του χρέους, θα καθορίζει ένα επιθυμητό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων το οποίο πρώτοι εμείς το θέτουμε και θα αντιμετωπίζει και χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας.

Όλα αυτά όμως η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να τα αναζητήσουμε μέσα στα πλαίσια του ευρώ  άρα όποιο ερώτημα είναι αν θα επιλεγεί η άποψη της κυβέρνησης ή θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. 

 

Για το σημερινό Eurogroup

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Δεν έχουμε πολλά να περιμένουμε σήμερα από άποψη θετικού αποτελέσματος, θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις αλλά εγώ δεν θα έλεγα να αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο μέτρα τα οποία τουλάχιστον στον πιο ισχυρό φορολογικό μηχανισμό του κόσμου όπως είναι ο αμερικάνικος, ισχύουν.

Το θέμα είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε καμία απόπειρα να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή λόγια ήταν ότι θέλουμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, εδώ υπάρχει μια προσπάθεια έστω και με έναν τρόπο που δεν αρέσει  σε όλο τον κόσμο να μπορέσει να  καταπολεμηθεί το φαινόμενο ότι έχουμε 10 δις απώλεια κάθε χρόνο από το ΦΠΑ. Άρα είναι θέματα που  πρέπει να εξετάσουμε και να βρούμε την καλύτερη λύση

Αν θέλουμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή θα πρέπει να επεκταθεί πολύ το ηλεκτρονικό χρήμα στην χώρα μας που δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει από εκεί και πέρα όμως όλα αυτά τα οποία λέγονται έχουν έναν ενδιάμεσο μεταβατικό  χαρακτήρα.

 

Για την δημοσκόπηση που λέει ότι το 70% ζητάει από την κυβέρνηση  να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μιας συμφωνία θα πρέπει να είναι ένα συμβιβασμός, τώρα πόσο θα είναι έντιμος ή ετεροβαρής αυτό θα κριθεί συγκεκριμένα και φαντάζομαι ότι ο καθένας στο μυαλό του όταν λέει έντιμο συμβιβασμό πιθανόν να έχει άλλο πράγμα.