Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει plan B  στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Δεν είμαι ο αρμοδιότερος να μιλήσω για τα σχέδια της κυβέρνησης αυτά μπορούν να σας τα πουν οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου εκείνο που μπορώ να ας πω εγώ ως αίσθηση από τις Βρυξέλλες είναι ότι δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε στα άκρα. Η ΕΕ πάντα με συμβιβασμούς προχωρούσε, ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι οι οποίοι εκφράζονται παραδείγματος χάριν στην Γερμανία με την εφημερίδα Bild με τις γνωστές ανθελληνικές κορώνες αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν είναι η κυρίαρχη άποψη. Έχω την αίσθηση ότι τελικώς θα επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές και θα βρεθεί ένας συμβιβασμός.

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Αυτό το οποίο λένε οι επτά προτάσεις του κ. Βαρουφάκη είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα κράτος το οποίο δεν είναι υπερβολικό αντιθέτως στα χρόνια του μνημονίου συρρικνώθηκε,  σε υπερβολικό βαθμό θα σας έλεγα εγώ, σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών. Εκεί όπου υστερούσαμε παραδοσιακά και δημιουργούνταν αυτά τα ανοίγματα και τα ελλείμματα ήταν στο σκέλος των εσόδων άρα το ζητούμενο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει  αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός και ειδικότερα οι εισπρακτικοί μηχανισμοί ώστε να συλλέξει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

 

ΔΗΜ.:  Αυτό όμως δεν είναι μακροπρόθεσμο;

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Φυσικά είναι μακροπρόθεσμο  από την άλλη πλευρά όμως στα χρόνια του μνημονίου  αντί να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού έγιναν  βήματα προς την κατεύθυνση της διαλύσεως των πάντων. 

 

Ερωτηθείς αν τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων θα κάνουν κανονικά τους ελέγχους στην Αθήνα

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Προφανώς δεν θέλουμε μια διαδικασία η οποία μας εξευτελίζει ως λαό και ως κοινωνία, δεν είμαστε μια κοινωνία απατεώνων . Βεβαίως να υπάρξει διάλογος και βεβαίως να έχουν γνώση των στατιστικών στοιχείων οι ξένοι εμπειρογνώμονες όπως έχουν για όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη  αλλά όχι να γίνεται αυτό το επιδεικτικό πάνε έλα.

 

ΔΗΜ: Ωστόσο λέτε ότι αν οι ίδιοι που είναι τεχνικά κλιμάκια μιλούν με τους δικούς μας τεχνοκράτες είναι διαφορετικό το κλίμα

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι το φυσιολογικό να γίνεται διάλογος σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο τεχνοκρατικό και σε επίπεδο πολιτικό. Η ανάμειξη του πολιτικού  και του τεχνοκρατικού επιπέδου είναι αυτή που δημιουργεί την στρέβλωση.    

 

Με αφορμή την δήλωσή του ότι αν οι δανειστές επιμείνουν στην λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας μπορεί η κυβέρνηση να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Αυτό δεν το είπα  εκπροσωπώντας  ούτε την κυβέρνηση ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσωπική μου άποψή είναι ότι δεν έχουμε λαϊκή εντολή ως κυβέρνηση ούτε για να πάμε σε πλήρη και οριστική ρήξη υπό την μορφή εξόδου από την ευρωζώνη ή από την ένωση  ούτε από την άλλη μεριά όμως έχουμε λαϊκή εντολή για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα της λιτότητας . Αν παρόλα αυτά αποδειχθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν αποδίδει, εγώ ευελπιστώ ότι η διαπραγμάτευση θα αποδώσει, αλλά εάν φτάσουμε σε αυτό το ακραίο και απευκταίο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ζητηθεί ανανέωση της λαϊκής εντολής θα δούμε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τώρα υπό ποια μορφή και με ποιο ερώτημα είναι πολύ πρόωρο να απαντήσω. Η ουσία πάντως είναι ότι η λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για να διαπραγματευτεί επωφελώς και ελπίζω και εύχομαι ότι θα το καταφέρει.