Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τα περί δημοψηφίσματος

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το μόνο που προσέφερε ήταν αρνητική δημοσιότητα στην Ελλάδα χθες και σήμερα σε όλη την Ευρώπη. Εκείνο το οποίο απαιτείται από την κυβέρνηση είναι να κάνει κάποιες ασκήσεις θάρρους και να εφαρμόσει αυτά τα οποία υπέγραψε η ίδια στις 20 Φεβρουαρίου και εξειδίκευσε στην συνέχεια με το email Βαρουφάκη. Και πραγματικά απορώ πως είναι δυνατόν από τη  μια πλευρά η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για αυτή τη συμφωνία και στην συνέχεια να μην την εφαρμόζει.

Να μην συζητήσουμε ότι δεν την φέρνει στην Βουλή, προφανώς δεν την φέρνει γιατί υπάρχουν εσωκομματικές  αντιδράσεις αλλά δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να σέρνεται  κατ' αυτό τον τρόπο την ώρα που η  ίδια έχει προδιαγράψει το τι θα κάνει και έχει συμφωνήσει επί της αρχής με τους δανειστές ως προς αυτά.

Η κυβέρνηση έκανε στην πραγματικότητα ένα μνημόνιο χωρίς λεφτά, για να έρθουν τα λεφτά τώρα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που η ίδια υποσχέθηκε  σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις , σε σχέση με τη φορολογία, σε σχέση με την φοροδιαφυγή συνολικότερα, σε σχέση με τις απελευθερώσεις αγορών κλπ να καθίσει και να τα εξειδικεύσει.

Ξαναλέω ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της, εγώ δεν είμαι του δόγματος “σφάξε με πασά μου να αγιάσω” σε σχέση με την Τρόικα ας διαπραγματευτεί για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αλλά υποτίθεται ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το έχει συμφωνήσει η ίδια από τις 20 Φεβρουαρίου. Έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση, έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση, έχει συμφωνήσει για όλα αυτά τα πράγματά τώρα τι παριστάνει; Προφανώς  είναι ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών με την αριστερή πλατφόρμα και άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα.

 

ΔΗΜ.: Η κυβέρνηση λέει ότι ο λαός έδωσε την εντολή να διαπραγματευτεί με τους δανειστές κάτι το οποίο κάνει και στην διαπραγμάτευση φτάνουν τα πράγματα και στα άκρα και βεβαίως υπάρχουν και δυσάρεστες συνέπειες. Δεύτερον λέει ότι εάν το δίλημμα είναι κάτι παραπάνω από τη λαϊκή εντολή αυτό θα το φέρουμε προς δημοψήφισμα και πιθανόν σε εκλογές γιατί εμείς δεν έχουμε πάρει λαϊκή εντολή για να εκβιαστούμε και να φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ. Λέει όμως και κάτι άλλο η κυβέρνηση, λέει ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα στα οποία φωτογραφίζει και την ΝΔ και τον κ. Σαμαρά που επιδιώκουν γρήγορη ανατροπή της κυβέρνησης .

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καταρχήν η κυβέρνηση έχει η ίδια συμφωνήσει μετά τις εκλογές και επομένως καλείται να εφαρμόσει αυτά που η ίδια συμφώνησε και αυτά για τα οποία η ίδια πανηγύρισε. Πρώτον, δεύτερον με όλη αυτή την διαπραγμάτευση που εξελίσσεται και η κυβέρνησή θέτει εν αμφιβολία και αυτά που η ίδια είχε συμφωνήσει πριν μερικές μέρες η οικονομία μπαίνει ακόμα περισσότερο στην φορμόλη.

Το τρίτο είναι πως όπως και να το μετρήσουμε και η Ελλάδα και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία όλες οι χώρες που ήταν ή είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να ξεφύγουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δεν μπορούν να αποδράσουν από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αυτό το οποίο αναζητείται είναι ένα ρεαλιστικό πλαίσιο και αυτό όσο και αν δεν ακούγεται ηρωικό είναι δυστυχώς πραγματικό.

Σχετικά με την ανατροπή της κυβέρνησης, με συγχωρείτε δείτε ποια κυβέρνηση κατηγορεί ποια αντιπολίτευση. Κατηγορείται μια αντιπολίτευση η οποία λέει στην κυβέρνηση ότι προχώρα, εφάρμοσε αυτά που η ίδια συμφώνησες χωρίς να της ανεβάζει τον πήχη και κατηγορεί αυτή η κυβέρνηση όπου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μόνο 92 μέλη στήριξαν την συμφωνία ενώ 68 την καταψήφισαν. Εάν υπάρχει υπονόμευση της κυβέρνησης υπάρχει εκ των έσω, υπάρχει από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει από αυτούς που την στηρίζουν. Εμείς αντιθέτως δεν ανεβάζουμε τον πήχη και νομίζω ότι κάνουμε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν είμαστε μια αλαλάζουσα αντιπολίτευση που ζητάει από την κυβέρνηση την μάνα της και τον πατέρα της.          

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω στην λογική του ώριμου φρούτου ή την λογική της αριστερής παρένθεσης θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να δουλέψει υπεύθυνα, σοβαρά, να κάνει την αυτοκριτική της.

 

ΔΗΜ: Εσείς έχετε μείνει ικανοποιημένος από το επίπεδο της αυτοκριτικής που ακούσατε στην ΚΟ και χθες στην Πολιτική Επιτροπή.

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι όσο επικίνδυνη είναι μια άκαρπη εσωστρέφεια για την ΝΔ που ο ένας θα δείχνει το δάχτυλο τον άλλο το ίδιο επικίνδυνη είναι και η σιωπή του μαυσωλείου.

Δεν μπορούμε να βάλουμε τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε με αξιοπρέπεια και μετριοπάθεια και πρέπει να λύσουμε μια δύσκολη άσκηση αυτή την ώρα με την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής. Από τη μια πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας δημιουργική, υπεύθυνη, εποικοδομητική αντιπολίτευση με κριτική τεκμηριωμένη απέναντι στην κυβέρνηση και δεύτερον  από δίπλα την προσπάθεια για την αυτοκριτική και την ανανέωση του κόμματος .

Αυτά πρέπει να γίνουν εκ παραλλήλου δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά αλλά  νομίζω ότι αξίζει να το κάνουμε  γιατί με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε και την ΝΔ και την χώρα.

Με την ακινησία δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα ούτε βεβαίως με τις ακρότητες. Πρέπει α βρούμε το σωστό πολιτικό μείγμα έτσι ώστε και εμείς να ανανεωθούμε και να παρουσιαστούμε με μια πιο αξιόπιστη εικόνα δείχνοντας ότι πήραμε το μήνυμα του κόσμου αλλά από την άλλη πλευρά να μην οδηγηθούμε σε αποδιοργάνωση.

 

ΔΗΜ: Οπότε δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στην ΝΔ

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει θέμα αυτοκριτικής, υπάρχει θέμα εσωτερικής συζήτησης για την ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα, σε δομές, σε πρόγραμμα, υπάρχει θέμα η ΝΔ να γίνει πιο αξιόπιστη, πιο ελκυστική περί αυτού δεν τίθεται αμφιβολία.

 

ΔΗΜ.: Απλά το “πρώτο βιολί” ο αρχηγός το κρατάει

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Έγινε μια συζήτηση στην ΚΟ και ήταν χρήσιμη και είμαι από αυτούς που υποστήριξαν ότι η ΚΟ πρέπει να συνεδριάζει όπως λέει το καταστατικό της μια φορά το μήνα για να γίνεται συζήτηση καθώς  ο διάλογος είναι ζωογόνος.   Έγινε συζήτηση στην πολιτική επιτροπή, προγραμματίζονται νομαρχιακές συνελεύσεις και εθνική συνδιάσκεψη. Εγώ ήμουν μεταξύ αυτών που υποστήριξε την ιδέα να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο με την έννοια ότι με αυτό τον τρόπο θα σηματοδοτηθεί πιο ξεκάθαρα μια καινούργια αρχή για την ΝΔ από εκεί και πέρα εγώ δεν αποφασίζω μόνος μου.    

 

ΔΗΜ.: Πάντως δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Σας είπα υπάρχει θέμα ανανέωσης της ΝΔ και μιας πιο αξιόπιστης εικόνας του κόμματος. Αυτή την ώρα υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκηνικό, προερχόμαστε από μια ήττα, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για την ΝΔ, αν παραστήσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δεν θα βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αλλά επίσης δεν θα βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αν αρχίσουμε να πετροβολάμε ο ένας τον άλλο.