Ο κος Νίκος Μπίστης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν προβλέπει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο “ατύχημα”με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση 

 

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ναι είναι εξαιρετικά πιθανό, έτσι όπως κινείται η κυβέρνηση είναι προφανές ότι θα πέσει στα βράχια. Αν έχει την δυνατότητα να στρίψει, πράγμα για το οποίο έχω αρχίσει πλέον να  αμφιβάλλω πάρα πολύ θα το δούμε αλλά η αντιπολίτευση πρέπει να είναι έτοιμη για οτιδήποτε.

 

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν “έστριψε” στις 20 Φεβρουαρίου;

 

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι προφανώς δεν έστριψε, υπέγραψε αυτά που είχε υπογράψει και η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά αρνείται να τα υλοποιήσει, να τα μετρήσει, αρνείται να μπει στην φάση της αξιολόγησης και είναι προφανές  ότι έχει έναν εσωτερικό εμφύλιο ο οποίος  είναι πολύ σκληρός και θα βγει στον αφρό.

Είναι μια κυβέρνηση που δεν ξέρει που πατάει και που πηγαίνει,  είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σχέδιο  αν το διαμορφώνει στην πορεία δεν έχει τις στηρίξεις και αυτό που βλέπω ότι κάνει με διάφορες κινήσεις σήμερα με αυτή του Καμμένου, του Νικολούδη στο Χαρδούβελη ως προς το ηθικό σκέλος το οποίο όμως είναι λερωμένοι οι ίδιοι  άλλο τόσο. Όλα αυτά είναι κυνήγι μαγισσών το οποίο δεν διευκολύνει την πιθανότητα για στροφή δηλαδή διχάζει το λαό.      

 

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να προκύψει θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ

 

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ναι είναι προφανές ότι είναι μια από τις πιθανότητες. Δεν ξέρω αν έχει συνείδηση του  τι λέει και τι κάνει ο κ. Βαρουφάκης αλλά αυτά τα περί δημοψηφισμάτων τα ζήσαμε και με τραγικό τρόπο από την περίοδο του Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Βαρουφάκης και διάφοροι άλλοι οι οποίοι τώρα παρεπιδημούν στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε αυτό το επιτελείο, έχουν λοιπόν εμπειρίες που θα έπρεπε να ήταν αρνητικές για αυτούς φαίνεται ότι δεν είναι και τώρα αρχίζουν και μηρυκάζουν και αυτές τις απειλές.

Αν πάμε τώρα σε δημοψήφισμα είναι προφανές ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα αφήσουν στην άκρη τις άλλες διαφορές τους και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τη χώρα όρθια μέσα στο ευρώ, το θεωρώ αυτονόητο. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι ούτε όλη η αντιπολίτευση είναι ενιαία και δεν πρέπει να είναι ενιαία, εμένα περισσότερο με ενδιαφέρει η συσπείρωση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς γιατί οτιδήποτε και αν θέλουμε να γίνει ακόμα και μια ευρύτατη συμπαράταξη για την αντιμετώπιση του δημοψηφίσματος χρειάζεται η  κεντροαριστερά πρέπει να είναι όρθια. Κοίταγα μια μέτρηση στην Ισπανία οι σοσιαλιστές είναι στο 20% δηλαδή ανακάμπτουν προχωράνε, υπάρχουν εν πάση περιπτώσει εδώ στην χώρα μας  έχουμε το πρωτοφανές  η Κεντροαριστερά να είναι κατακερματισμένη με προσωπικές φιλοδοξίες, τις διάφορες οπτικές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί.  

 

Για το ΠΑΣΟΚ

 

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το οποίο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βάλει πλάτη. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Αυτή τη στιγμή το να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σαν πρόβλημα αλλαγής ηγεσίας  του 4,7% νομίζω ότι είναι κάτι που δεν πρόκειται να συγκινήσει κανέναν.

Αντιθέτως εάν  θελήσουν να βάλουνε πλάτη για να διαμορφωθεί μια ευρύτατη συμπαράταξη η οποία να καταλήξει στο τέλος σε ένα καινούργιο  σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αυτό θα είναι μια μεγάλη προσφορά. Έχω γράψει ότι “το ΠΑΣΟΚ για να ζήσει πρέπει να πεθάνει”, πρέπει να κλείσει εν τιμή τον κύκλο του όπως έκανε το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα έγκαιρα, το μετέτρεψαν σταδιακά σε δημοκρατικό  κόμμα και σήμερα κυβερνάνε τη χώρα και είναι μια μεγάλη πολιτική δύναμη. 

Αν μπούνε σε ένα κυκεώνα όπου το μόνο πρόβλημα θα είναι ποιος θα κάνει την δήθεν αριστερή στροφή γιατί άκουσα κάτι τέτοιο από επίδοξο αρχηγό, αυτά νομίζω ότι είναι πολυφορεμένα πράγματα και δεν πρόκειται να συγκινήσουν κανέναν. Χρειαζόμαστε συσπείρωση.  

Υπάρχει και το ερώτημα τι θα κάνει το ΠΟΤΑΜΙ, αυτό επίσης είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσει και το ΠΟΤΑΜΙ αλλά για να το αντιμετωπίσει πρέπει εμείς κυρίως που είμαστε σταθερά αγκυρωμένοι στο χώρο της Κεντροαριστεράς να προχωρήσουμε στην συσπείρωσή μας.