Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κος Κώστας Καραγκούνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Για την παραίτηση του κ. Αβραμόπουλου από την αντιπροεδρία της ΝΔ

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Ήταν μια προειλημμένη απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, έχει άλλα καθήκοντα αυτή τη στιγμή όπως ξέρετε και θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια σε ένα πολύ καίριο πόστο. Νομίζω ότι αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν ούτως ή άλλως το κόμμα όπως το έχουμε πει και το έχει πει και ο πρόεδρος χρειάζεται μια αναδιοργάνωση, χρειάζεται να μπουν και νέα πρόσωπα αλλά βεβαίως και σε όλους τους τομείς  να υπάρχει μεγαλύτερη ενεργητικότητα και να πάμε σε μια καινούργια φάση, σε μια καινούργια μέρα και νομίζω ότι αυτό θα γίνει από εδώ και πέρα.   

 

ΔΗΜ.: Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την “ανάγκη στροφής στο δημοκρατικό Κέντρο”, αυτό είναι μέσα στις βλέψεις που έχει αυτή τη στιγμή η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς;

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Όσον αφορά τα ιδεολογικά θα υπάρξει προς τις αρχές του καλοκαιριού εθνική συνδιάσκεψη να συζητήσουμε όλα αυτά τα ιδεολογικά ζητήματα και η οποία πρέπει να γίνει.

 

ΔΗΜ.: Οι συνδιασκέψεις παίρνουν αποφάσεις; Μόνο τα συνέδρια  παίρνουν αποφάσεις αλλαγών τέτοιου  τύπου. Εσείς αποφασίσατε να μην πάτε σε συνέδριο άρα αυτές οι τοποθετήσεις που αφορούν και τον πολιτικό  προσανατολισμό είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει αναπροσδιορισμός και επαναπροσδιορισμός .

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε και στην εθνική συνδιάσκεψη και ο διάλογος για αυτό γίνεται μέσα στα αρμόδια συλλογικά όργανα όπου παίρνουμε και τις αποφάσεις. 

Κατά την άποψή μου η ΝΔ δεν χρειάζεται κανέναν επαναπροσδιορισμό , δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε από την ιδρυτική διακήρυξή μας ούτε σε αυτά που πρεσβεύουμε. Το ότι χάσαμε τις εκλογές  δεν έχει να κάνει με το ιδεολογικό μας στίγμα, έχει να κάνει ότι προχωρήσαμε σε μια δημοσιονομική προσαρμογή που ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

Αν το ιδεολογικό μας στίγμα λέει ότι πρέπει να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις , να προχωρήσουμε σε επενδύσεις ,   μεταρρυθμίσεις παρεκκλίνουμε πουθενά αυτού του γεγονότος ; Πουθενά, η μόνη κριτική που μπορεί να γίνει είναι γιατί  δεν προχωρήσαμε ακόμα πιο γρήγορα  αλλά ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτή τη στάση μας οπότε πρόβλημα με το ιδεολογικό μας στίγμα δεν υπάρχει. Θα μου πείτε έγιναν ιδεολογικές εκπτώσεις; Γίναν σε ένα σημείο ιδεολογικές εκπτώσεις γιατί και εμείς δεν πιστεύουμε  στην φορολογία αναγκαστήκαμε   όμως εκ των πραγμάτων να επιβάλλουμε φόρους αλλά η μέριμνά μας, η λογική μας από την στιγμή που θα βρίσκαμε δημοσιονομικά ισοδύναμα ήταν να μειώσουμε τους φόρους. Όπως ξεκινήσαμε σιγά -σιγά να κάνουμε...   

 

ΔΗΜ: Και μόνο που τα συζητάτε έτσι βάζοντας ερωτήματα και δίνοντας απαντήσεις είναι σαφές ότι έπρεπε να πάτε σε συνέδριο για να συζητηθούν όλα αυτά και να ληφθούν αποφάσεώς. Γιατί όχι  το συνέδριο είναι κάτι κακό;

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Όχι σε καμιά περίπτωση έχουμε τακτικό συνέδριο τον Ιούνιο του '16, σας είπα ότι δεν υπάρχει ζήτημα απώλειας του ιδεολογικού μας στίγματος και αυτό δεν το λέω εγώ, το έχει αποφασίσει η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών της Πολιτικής  Επιτροπής . Αυτοί είπαν κατά απόλυτη συντριπτική πλειοψηφία ότι δεν χρειάζεται συνέδριο...

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Αναγκαστήκαμε να παρεκκλίνουμε των ιδεολογικών μας  απόψεων όχι γιατί εμείς θέλαμε να εκλιπαρήσουμε αλλά δυστυχώς υπήρχε μια προσαρμογή τέτοια στην χώρα που μας επέβαλλε να πάρουμε κάποια δυσανάλογα μεν φορολογικά  μέτρα και άλλα αλλά αναγκαία για να κρατηθεί η χώρα ζωντανή.

 

Για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της ηγεσίας της ΝΔ

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι δεν υπάρχει και δεν τίθεται θέμα ηγεσίας.

 

ΔΗΜ.: Το ανάποδο είπε “θέμα ηγεσίας μπορεί να τεθεί  ανά πάσα ώρα και στιγμή”

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Με αυτή τη λογική βεβαίως ανά πάσα ώρα και στιγμή αλλά ο ίδιος έχει πει ότι θέμα ηγεσίας δεν τίθεται. Μπορεί βεβαίως να θέτουν κάποια στελέχη λίγα μεν γιατί στις δημοκρατίες έτσι λειτουργούν τα κόμματα, η πλειοψηφία αποφασίζει το αν θα πρέπει να γίνει κάτι ή δεν πρέπει. Στην ΝΔ αυτό που έχουμε αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνει ούτε η σύγκλιση του εκτάκτου συνεδρίου ούτε ζήτημα υπάρχει  αλλαγής ηγεσίας. 

 

Ερωτηθείς τι περιμένει ότι μπορεί να προκύψει από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερο μια συμφωνία διότι αυτή τη στιγμή έχουμε απλά μια παράταση του μνημονίου για τέσσερις μήνες χωρίς χρήματα, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

Εμείς αυτό που περιμένουμε είναι να υπάρξει συμφωνία για να λήξει η αβεβαιότητα.