Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή διαπραγμάτευση

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι σαφές ότι αυτό το οποίο λέγαν οι εταίροι από την αρχή πλέον χθες έγινε αποδεκτό και από την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αξιολόγησης το τελευταίο, μετά την αξιολόγηση του προγράμματος αυτού θα υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων.

Θα πρέπει να κάνουν την αξιολόγηση, να συμφωνήσουν στην πολιτική δηλαδή στα μέτρα με την ελληνική κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να εκταμιευτούν τα χρήματα.  Νομίζω ότι χθες σε αυτό που συμφώνησε ο κ. Βαρουφάκης είναι η διαδικασία. Από ότι καταλαβαίνω επί δεκαπέντε μέρες το πρόβλημά μας ήταν αν οι θεσμοί -Τρόικα θα έρθουν εδώ ή θα τα στέλνουμε με mail... εγώ δεν τα θεωρώ σοβαρά πράγματα, αυτό που σίγουρα θεωρώ σοβαρό είναι να προχωρήσει ταχύτατα η κυβέρνηση γιατί πράγματι έχουμε χάσει χρόνο και πράγματι έχει νεκρώσει η αγορά. Εάν δεν δοθεί ένα σήμα  ότι η Ελλάδα μπαίνει σε κανονικότητα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η οικονομία.

 

ΔΗΜ: Μου έρχεται στο μυαλό η ρητορική που ανέπτυξε η ΝΔ από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τις εκλογές της  που μας έλεγε ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ ότι η Ελλάδα άρχισε να κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης, ότι θέλουμε λίγο χρόνο να βγούμε στο ξέφωτο και ότι ουσιαστικά  το μνημόνιο τελείωσε.

Τι άλλαξε και μέσα σε είκοσι μέρες η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και τι άλλαξε και χρειάζονται περαιτέρω μέτρα,  τι άλλαξε και οι πιθανότητες για ένα νέο μνημόνιο είναι πολύ μεγάλες.

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να ξεκαθαρίσω τι πιστεύω εγώ και τι έλεγα και πριν από τις εκλογές, έλεγα ότι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να τελειώσει η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή  δεν τελείωσε τον Δεκέμβριο λόγω των διαφωνιών που είχε η ελληνική κυβέρνηση με τους Τροικανούς.

Έλεγα επίσης ότι μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε πολύ γρήγορα να το κλείσει αυτό γιατί θα είχε το μεγάλο ατού το οποίο το έχει και η σημερινή κυβέρνηση, της νεοεκλεγείσας κυβερνήσεως . Άρα μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή διαπραγματεύεται πολύ καλύτερα από μια κυβέρνηση που λήγει η εντολή της . Τι έγινε και φτάσαμε εδώ , αυτό που έγινε είναι ότι για ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δηλαδή επί ένα μήνα η κυβέρνηση αυτή δεν είχε γραμμή συνομιλητού. Δεν συνομιλούσε, έλεγε διάφορα από εδώ και  από εκεί, αν πάρεις τον κ.Βαρουφάκη τρελαίνεσαι τελείως , δεν μπορείς να βγάλεις άκρη από αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς εννοεί και που θέλει να το πάει, η ουσία είναι όμως ότι αν δεν καταλαβαίνουμε εμείς στην Ελλάδα καταλαβαίνετε πόσο λίγο καταλαβαίνουν οι εταίροι.  Χρειάστηκε ένας μήνας για να μπορέσουν να συνομιλήσουν και να συμφωνήσουν ότι αρχίζει η διαπραγμάτευση, αυτό είναι ένα καλό μήνυμα. Όσο γρηγορότερα τελειώσει και μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα τόσο καλύτερα για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες. Διότι ο φόβος ο οποίος υπάρχει σήμερα στην αγορά νεκρώνει την αγορά, δεν κυκλοφορεί χρήμα και όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι θανάσιμο για την ελληνική οικονομία.

 

Για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ταυτίζεται με την στάση των δανειστών  

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι άδικο, καταρχήν οι δανειστές δεν αλλάξανε θέση τα ίδια μας κάνανε εμάς, τα ίδια λένε και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια θηλιά στο λαιμό είχε και η κυβέρνηση Σαμαρά, μια θηλιά στο λαιμό έχει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα η ΝΔ οφείλει να είναι πολύ σαφής, ούτε μας επιτρέπετε ούτε μπορούμε να λαϊκίσουμε, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι κύριοι ότι κάνετε σωστό  θα το επικροτήσουμε και θα το στηρίξουμε από την άλλη μεριά όμως όταν κάνετε πράγματα τα οποία είναι εκτός κάθε λογικής θα τα στηλιτεύσουμε. 

Πάρτε παράδειγμα  την ιστορία των τζιχαντιστών. Η ζημιά την οποία έκαναν οι δηλώσεις περί τζιχαντιστών  στο εξωτερικό είναι τρομερή.

Εμείς στην Ελλάδα τα περνάμε όλα ντούκου γιατί έχουμε πάθει μιθριδατισμό ...αλλά είναι ώρα να σοβαρευτούμε όταν μιλάμε διότι δυστυχώς η εσωτερική πολιτική κατανάλωση μας κάνει να είμαστε και προς τα έξω με την ίδια λογική και βεβαίως όπως καταλαβαίνετε αυτού του είδους τα επιχειρήματα δεν περνάνε.

 

Ερωτηθείσα αν έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ηγεσίας της ΝΔ

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει ένα ουσιαστικό πρόβλημα, η ΝΔ πρέπει να κάνει μια σοβαρή αυτοκριτική για το πως κατάφερε να χάσει στις εκλογές . Δεν την κάναμε αυτή την αυτοκριτική, η ΝΔ πρέπει να ξαναβρεί τον τρόπο να συνομιλήσει με τις κοινωνικές ομάδες. Για να το κάνει αυτό πρέπει αυτός ο διάλογος να έχει ουσία για αυτό και επιμένουμε, δεν έχουμε κανένα άλλο λόγο να επιμένουμε για να χαλάσουμε την καρδιά του αρχηγού της ΝΔ, το θέμα είναι ότι πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε φωνή και ψήφο στην βάση. Η βάση έχει δικαιώματα, η βάση ενός κόμματος δεν είναι κάτι στην σφαίρα του ιδεατού, είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι που δίνουν την μάχη είτε στην αυτοδιοίκηση, είτε στο συνδικαλισμό ή στην νεολαία, άνθρωποι που είναι συνομιλητές της κοινωνίας κάθε μέρα οι οποίοι σε δύσκολες περιστάσεις μας κράτησαν όρθιους, αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι μετέχουν στο συνέδριο της ΝΔ.

Η διαφορά  λοιπόν μεταξύ συνδιάσκεψης και συνεδρίου είναι η ψήφος, στην συνδιάσκεψη δεν έχουν ψήφο μπορούν να πουν τα απωθημένα τους  και στην νομαρχιακή συνέλευση μπορούν να πουν τα απωθημένα τους, στο συνέδριο όμως έχουν ψήφο και για αυτό  είναι σημαντικό να υπάρξει ένα έκτακτο συνέδριο.       

 

ΔΗΜ: Το αντεπιχείρημα από την πλευρά του κ. Σαμαρά λέει ότι έχετε μια δυνατότητα όσοι θέλετε συνέδριο να συλλέξετε 26 υπογραφές προκειμένου να δρομολογηθούν διαδικασίες όμως, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά , η συγκεκριμένη άποψη δεν είναι δημοφιλής και δεν έχει απήχηση στο εσωτερικό της ΚΟ και κατά συνέπεια κλείνει το θέμα.

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι αλήθεια αυτό, στην ΚΟ κατά την δική μου άποψη είναι πλειοψηφία οι βουλευτές οι οποίοι θέλουν να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο. Αυτό το οποίο δεν θέλουν οι βουλευτές και δεν το θέλω ούτε εγώ είναι τη ρήξη. Δεν θέλουμε δηλαδή να πάμε με βάση καταστατικές διαδικασίες οι οποίες θα δημιουργήσουν πραγματικά πρόβλημα και θα δώσουν μια εικόνα ότι υπάρχει ρήξη μέσα στην ΝΔ.

Για αυτό η προσπάθεια γίνεται να πεισθεί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι πρέπει να πάμε σε συνέδριο, είναι  οφθαλμοφανές ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την κουβέντα, είναι επίσης οφθαλμοφανές ότι δεν υπάρχει στην ΝΔ φόβος εσωστρέφειας αλλά είναι δύναμη ο εσωκομματικός διάλογος, είναι οξυγόνο για ένα κόμμα το οποίο πρόσφατα έχασε τις εκλογές και το οποίο μέχρι τώρα είχε μια τελείως αντιδημοκρατική λειτουργία. Πως να το κάνουμε η συλλογικότητα αθροίζει δυνάμεις.     

 

ΔΗΜ: Στο συνέδριο θα τεθεί και θέμα ηγεσίας εφόσον πραγματοποιηθεί;

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είπα κάτι στον κ. Σαμαρά ότι αν φοβάται το συνέδριο κακώς το φοβάται διότι εάν φτάσουμε στο συνέδριο και αμφισβητηθεί ο πρόεδρος του κόμματος θα το έχει αντιληφθεί πριν και θα έχει ο ίδιος υποβάλει την παραίτησή του άλλως πως θα βγει ενισχυμένος. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάτι πολύ απλό αμφισβητείται.

 

ΔΗΜ: Υπάρχει ένα θέμα το τελευταίο διάστημα ότι η ΝΔ ετεροπροσδιορίζεται δηλαδή ετεροπροσδιορίστηκε και κατά την διάρκεια της εκλογικής περιόδου που επί της ουσίας ασκούσε μόνο κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ετεροσπροσδιορίζεται και τώρα ασκώντας μόνο κριτική πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ένα επιχείρημα όμως και ένα όραμα.

Εμένα μου έκανε εντύπωση και μια τοποθέτηση του κ. Δένδια ο οποίος είπε ότι πιθανόν κάποιοι να ονειρεύονται την ΝΔ ως ένα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο το οποίο εάν ονειρεύονται αυτό δεν έχει και κανένα νόημα ποιος θα είναι αρχηγός της ΝΔ, συμφωνείτε με αυτό;

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχει μεγάλη σημασία ποια είναι η εικόνα του κόμματος που θέλουμε να δώσουμε, ποιο είναι το πρόγραμμα το οποίο ονειρεύεται ότι θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ; Εγώ για παράδειγμα όταν έκανα κριτική στην φορολογική πολιτική δεν την έκανα διότι κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν μ' αρέσει η κυβέρνηση αλλά διότι ήταν μια φορολογική πολιτική τελείως  αντίθετη με τις αρχές και την ιδεολογία της ΝΔ.

Η ΝΔ πιστεύει σε μια ανάπτυξη η οποία θα προέλθει από φορολογικούς συντελεστές χαμηλούς έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κοκ. Αυτά και ποιο είναι το όραμά μας για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, για μια Ελλάδα που πράγματι μπορεί να υψώσει το ανάστημά της, για μια Ελλάδα οικονομικά εύρωστη αυτό το όραμά μας έχουμε  υποχρέωση να το καταθέσουμε στον ελληνικό λαό ασχέτως τι κάνει ή δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σήμερα να θέλει να βαφτίσει το ψάρι κρέας αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εμείς που πιστεύουμε σε μια αναπτυξιακή πολιτική συγκεκριμένη πρέπει να την καταθέσουμε δεν μπορεί να ετεροπροσδιοριζόμαστε.

 

ΔΗΜ:  Πάντως μέχρι στιγμής αυτό που βγαίνει  προς τα έξω σαν εικόνα είναι αυτό που λεει ο κ.Δένδιας δηλαδή υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες φωνές οι οποίες έρχονται και από άλλα κόμματα όπως για παράδειγμα ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης και δείχνουν ότι είναι μαζί με τους Γερμανούς και πιο κοντά στην Δεξιά.

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα περίμενα με λίγο περισσότερο σεβασμό και ταπεινοφροσύνη να εκφράζει ο καθένας την άποψη του για ένα χώρο  ο οποίος κέρδισε τις εκλογές μόνο  όταν ήταν η μεγάλη Κεντροδεξιά. Όταν κάλυψε όλο το χώρο από την Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς, όταν εξέφρασε το Κέντρο συν την Δεξιά κατά ένα τρόπο ισότιμο και γνήσιο. Αυτό περιμένω εγώ από την μεγάλη Κεντροδεξιά, δεν περιμένω να γίνουμε ένα αντίγραφό ή ένα κακέκτυπο άλλων κομμάτων. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δεν είναι ένα κόμμα το οποίο είναι φοβικό και ακραία συντηρητικό και πατριδοκάπηλο.   

 

ΔΗΜ: Εδώ υπάρχουν δύο θέματα που διατηρούν τον κ. Σαμαρά στην καρέκλα του. Το ένα έχει να κάνει με την ουδετερότητα που κρατάει ο κ. Καραμανλής σε σχέση με τα εσωκομματικά της ΝΔ και το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα πρόσωπο που να συναρπάζει το εσωκομματικό ακροατήριο

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κανένας δεν πρόκειται να βγει μπροστά αν οι διαδικασίες δεν ανοίξουν γιατί κανένας δεν θέλει να μειώσει τον νυν πρόεδρο της ΝΔ.

 

ΔΗΜ.: Μα ο νυν πρόεδρος της ΝΔ  οδήγησε την ΝΔ στην μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία, οδήγησε την ΝΔ το 2012 στο 18,88 οδήγησε την ΝΔ σε ένα κόμμα το οποίο φλερτάρει με το ΛΑΟΣ.

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Παρά ταύτα είναι πρόεδρος της ΝΔ, εκλεγμένος από τη βάση του κόμματος  και πιστεύω ότι ακούγοντας και συλλέγοντας τις φωνές και τις απόψεις των στελεχών και ευρύτερα της βάσης θα μπορέσουμε να τον πείσουμε να προχωρήσουμε σε ένα έκτακτο συνέδριο.

 

ΔΗΜ: Εσείς δηλώνεται παρούσα για την επόμενη μέρα της ΝΔ

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ ήμουνα πάντοτε παρούσα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανασυγκρότηση της ΝΔ αυτή η φιλοδοξία μου νομίζω μου φτάνει .