Ο βουλευτής της ΝΔ , κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι ευχάριστο ότι ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές η κυβέρνηση επιστρέφει στην λογική και στην ειλικρίνεια. Η κυβέρνηση ουσιαστικά προχωρά σε έναν συμβιβασμό ο οποίος συνεχίζει μια πολιτική που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. 

Έχει αλλάξει η ορολογία τώρα πλέον δεν μιλούμε για μνημόνιο μιλούμε για συμφωνία, δεν μιλούμε για Τρόικα, μιλούμε για θεσμούς, η ουσία είναι ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει την προσπάθεια της Ελλάδος να επανέλθει στις αγορές .   Η κυβέρνηση σαφώς αγόρασε χρόνο αλλά τον αγόρασε πάρα πολύ ακριβά, ο λογαριασμός δεν έχει έρθει ακόμα θα τον δούμε τον Ιούνιο. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα τετράμηνο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμοστεί στην εφαρμογή κάποιων μέτρων για να μην οδηγηθούμε  σε ασφυξία ρευστότητος και σε έλλειψη ικανοποιητικής χρηματοδότησης για να μπορέσει να λειτουργήσει φυσιολογικά το κράτος μας. Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε έτοιμο έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό για το πως πρέπει να βαδίσουμε περαιτέρω, θα πρέπει να έχουμε διαμορφωμένη μια εθνική τακτική και στρατηγική διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους και βεβαίως  παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν τον Ιούνιο θα χρειαστούμε νέο πακέτο βοήθειας ή όχι και τι πρέπει να παραλαμβάνεται από τότε και μετά όσον αφορά τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις...

 

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι θα χρειαστούμε οπωσδήποτε νέο πακέτο; 

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Βέβαιο δεν θεωρώ τίποτα γιατί δεν έχω όλα τα δεδομένα μπροστά μου αλλά με την μέχρι τώρα εμπειρία έχω να πω ότι δυστυχώς κάθε φορά επιβεβαιώνονται οι Ευρωπαίοι και διαψευδόμαστε εμείς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ρητορική στους προθαλάμους των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων για την ανάγκη ενός νέου πακέτου μακάρι να μην χρειαστεί. Δεν ανήκω σε αυτούς που με φανατισμό εύχονται την αποτυχία της κυβέρνησης για να επιτύχουν οι ίδιοι κομματικά ή προσωπικά. Ανήκω σε αυτούς που εύχονται η κυβέρνηση να πετύχει ...

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

 

Ερωτηθείς αν θέλει το έκτακτο συνέδριο και για να τεθεί  θέμα αλλαγής ηγεσίας  

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:  Πιστεύω ότι η ΝΔ όπως και κάθε κόμμα όταν χάνει τις εκλογές πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να ξαναβρεθεί με την κοινωνία, να δει δηλαδή τι δεν έκανε καλά και απομακρύνθηκε από την επιλογή των ψηφοφόρων. Αν θέλουμε δηλαδή να επισπεύσουμε την επιστροφή μας θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε με την κοινωνία την οποία την είχαμε ξεχάσει για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Δεύτερον όντως είμαι από αυτούς που υποστήριξαν την λογική του έκτακτου συνεδρίου διότι θεωρώ ότι στα μεγάλα κόμματα για να μένουν μεγάλα χρειάζεται η εσωκομματική δημοκρατία να λειτουργεί. Χρειάζεται οι πολίτες να συμμετέχουν,  να καταθέτουν απόψεις και κριτικές, χρειάζεται  οι ηγεσίες να έχουνε ανοιχτές τις κεραίες και τα αυτιά τους για να ακούνε αυτά τα οποία λέει η κοινωνία και στην συνέχεια να συζητούν μαζί της  οδηγώντας την προς το σωστό. Αυτό το διασφαλίζει μόνο ένα δημοκρατικό συνέδριο το οποίο θα είναι η κορύφωση μιας διαδικασίας διαβούλευσης και διαλόγου με την βάση, που θα ξεκινήσει από τις νομαρχιακές συνελεύσεις και θα καταλήξει σε ένα δια ταύτα. Το αν το δια ταύτα  θα εμπεριέχει και αμφισβήτηση προσώπων  αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει.

Επειδή μέχρι τώρα συνεδρίασαν δύο όργανα της ΝΔ θέμα ηγεσίας εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος δεν έθεσε κάποιος άλλος ευθέως. Ο ίδιος ο πρόεδρος έθεσε ή προκάλεσε για να τεθεί θέμα.  

 

Με αφορμή την παραίτηση του κ. Αβραμόπουλου

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η κίνηση του κ. Αβραμόπουλου είναι μια κίνηση με ισχυρή σημειολογία.

 

Για την ΝΔ

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θα πρέπει να πρέπει να ξανασυναντηθούμε με την μεσαία τάξη, ότι θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις μας να λαμβάνουν υπόψιν τις κοινωνικές συμμαχίες που παραδοσιακά είχε η ΝΔ  που δεν είναι άλλο από το υγιές κομμάτι της αγοράς. Η ΝΔ θα πρέπει να ξαναβρεί αυτή τη δυναμική της και για αν ξαναβρεί αυτή τη δυναμικής της πρέπει να μάθει να ακούει.

 

Ερωτηθείς  αν θα ενδιαφερόταν για την ηγεσία της ΝΔ

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν προσχωρώ στην φθηνή δελφινολογία  στην οποία προσπαθούν κάποιοι να εντάξουν οποιονδήποτε ζητά εσωκομματική δημοκρατία.  Είναι πολύ φθηνό κάθε έναν που διατυπώνει μια κριτική αντίληψη ή που ζητά να μπει περισσότερο οξυγόνο σε αυτή την παράταξη να τον εντάσσουμε στο ότι υπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες ή την προσωπική του ματαιοδοξία. 

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κανονικά μετά από  εκλογές μηδενίζεις το κοντέρ και ξαναξεκινάς από τη βάση να χτίζεις το νέο ιδεολόγημα και την αντίληψη του αύριο αυτό προϋποθέσει ότι όλοι μας αξιολογούμαστε ξανά από την αρχή  και προσπαθούμε να βρούμε που κοιτάει η κοινωνία.