Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Οι Ευρωπαίοι εταίροι βεβαίως δεν μας τράβηξαν το χαλί άλλα έγινε και μια πολύ γενναία υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αύριο ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και θα αξιολογηθεί το πακέτο Βαρουφάκη έτσι όπως έχει παρουσιαστεί το οποίο είναι ένα μέρος των πακέτων που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Δηλαδή θα πρέπει να πείσει η ελληνική κυβέρνηση για το τι σκοπεύει να εισπράξει από τα μέτρα Βαρουφάκη και πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν στην χρηματοδότηση του χρέους .

Ερωτηθείς ποια πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι νωρίς να το πούμε για έναν απλό λόγο, περιμένουνε να δούμε τι θα έρθει ως μεταρρύθμιση στην Βουλή και εκεί η ΝΔ θα πρέπει να τοποθετηθεί. Να δούμε επίσης κατά πόσο αυτές οι μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν οι οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν σε ένα σκέλος τους και ένα δημοσιονομικό κόστος,  να δούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ -ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να έχει την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τις περάσει. Εγώ έχω πολύ μεγάλη αμφιβολία για αυτό το πράγμα ήδη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ένας πολύ μεγάλος διχασμός.  Αυτό που θεωρήθηκε επιτυχία που είναι η συμφωνία της 20 Φεβρουάριου έχει αμφισβητηθεί παραπάνω από το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ κατά πόσο είναι επιτυχία.

ΔΗΜ.: Η ΝΔ μέτρα που μπορεί να έχουν δημοσιονομικό κόστος θα τα ψηφίζει;

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται η ψήφος της ΝΔ σε κανένα μέτρο και αυτό γιατί δεν μπορεί από τη μια η ΝΔ να κατηγορείται ως  προσκυρωμένη  και από την άλλη να είναι το στήριγμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ πρέπει να εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, πρέπει να εγγυάται την έκφραση των αγωνιών των ανθρώπων της αγοράς και της ζώσας οικονομίας στη Βουλή από την άλλη δεν μπορεί να γίνει το εύκολο δεκανίκι σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα φανεί ανίσχυρη. 

Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτό που και εγώ έθεσα στην ΚΟ που ήταν το πλαίσιο μιας δημοκρατικότερης  λειτουργίας του κόμματος και μια συλλογικότητα στην  λήψη των αποφάσεων φαίνεται ότι είναι κοινός τόπος αυτή τη στιγμή στην ΝΔ και έχει σημασία να δούμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο πρόεδρος για να το υλοποιήσει. Από εκεί και πέρα επειδή ετέθησαν ορισμένα θέματα για το αν θα συνομιλήσουμε με την κοινωνία στα πλαίσια ενός συνεδρίου ή μιας συνδιάσκεψης νομίζω ότι το βασικό είναι να συνομιλήσουμε, δεν είναι αν θα είναι συνέδριο ή συνδιάσκεψη.  

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να προκηρυχθούν εκλογές

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ.: Δεν ξέρω πάντως δεν μπορώ εγώ να είμαι στο μυαλό του κ Τσίπρα, τα στελέχη του το λένε αυτό . Εγώ τις απεύχομαι τις εκλογές γιατί από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές τότε θα δούμε άμεση αντίδραση της ζωντανής οικονομίας πολύ πιο έντονη  από αυτές που ζούμε σήμερα.

Για τα δημοσκοπίκα ποσοστά της ΝΔ

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ζούμε την περίοδο που η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στα “μέλια”  με την κοινή γνώμη. Βεβαίως αυτό που βλέπουμε είναι μια ραγδαία μείωση του βαθμού εμπιστοσύνης προς αυτή την κυβέρνηση. Νομίζω ότι ακόμα δεν έχουμε δει την έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής...απέναντι σε αυτό το σκηνικό θα επαναπροσδιοριστεί και από την ΝΔ η θέση της. Η ΝΔ έρχεται από μια ήττα και θα χρειαστεί και χρόνο και πρωτοβουλίες για να ξανακατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της λαϊκής υποστήριξης της, θα το χρειαστεί. Το θέμα είναι να είναι σε μια σταθερή τροχία και βέβαια να μην ανοίγει τα αυτιά της σε μια εύκολη εσωτερική κριτική η οποία στερείται και βασιμότητας.