Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την ρευστότητα της χώρας

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Έχουμε μια διαπραγμάτευση η οποία τρέχει και υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις της ρευστότητας οι οποίες συζητιούνται αυτή τη στιγμή. Εμείς ενδιαφερόμαστε να μπορούμε να  πληρώσουμε στο χρόνο που χρειάζεται τις υποχρεώσεις μας αλλά τρέχει μια διαπραγμάτευση και αυτή η διαπραγμάτευση θέλει να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις από ότι αρχίζουν και γράφονται δεξιά και αριστερά παρά το γεγονός ότι δεν θα ήθελα να γραφόταν τίποτα. Όταν αναφέρομαι σε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις δεν αναφερόμαστε σε αυτές τις εικονικές πραγματικότητες που ακούγονται και έχουν σχέση με Grexit και λοιπά, αναφερόμαστε σε λύσεις εντός του ευρώ.

Να αρκούμαστε σε πραγματικές καταστάσεις, όχι ότι δεν έχουμε κατά νου το τι μπορεί να συμβεί αν αυτές εδώ οι πραγματικές καταστάσεις δεν λάβουν χώρα αλλά δεν μπορούμε να δίνουμε έμφαση στη συζήτηση σε υποθετικά σενάρια τα οποία εδώ και ένα μήνα δεν λαμβάνουν χώρα.

 

Ερωτηθείς αν θα έρθουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Εμείς καταρχάς ακολουθούμε το τι συμφωνείται στις Βρυξέλλες, ότι μας πουν αυτό θα κάνουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς δεν ετοιμαζόμαστε . Είναι λάθος τακτικής να αιφνιδιάζεσαι.

Να τονίσουμε τι δεν θα γίνει, αυτό το σάρωμα των τριών από υπουργείο σε υπουργείο που βλέπαμε διάφορους υπουργούς να τρέχουν πίσω από μια Τρόικα δεν πρόκειται να γίνει, αυτό είναι τελειωμένο.

Τι συζητείται να γίνει το οποίο σε τελική ανάλυση προβλέπεται και στην συνθήκη του Μάαστριχ, ένας μηχανισμός παρακολούθησης της οικονομίας, όχι μόνο της δική μας όλων των οικονομιών, υφίσταται.

Τα τεχνικά κλιμάκια αν έρθουν στην Ελλάδα αυτά θα συναντήσουν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που είναι τμηματάρχες ή διευθυντές όπως επίσης και κάποιους ομόβαθμους ή τμηματάρχες ή διευθυντές άλλων υπουργείων. Εμείς ετοιμαζόμαστε για αυτή την υποδοχή, έχουμε ετοιμάσει και μια αποστολή να μεταβεί στο εξωτερικό στον βαθμό που ζητηθεί και συγχρόνως σήμερα συντονίζουμε τα υπόλοιπα υπουργεία έτσι ώστε να μην κυκλοφορούν αν έρθουν κάποιοι στην Αθήνα από υπουργείο σε υπουργείο, να βρίσκονται όλοι εδώ και να έχουμε εμείς μια συνολική εποπτεία της συνολικής εργασίας.   

Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο σωστό να έχουμε εμείς εδώ την συνολική εποπτεία των κινήσεων παρά να ψάχνουμε να μάθουμε το τι γίνεται δεξιά και αριστερά.

 

Ερωτηθείς πότε θα έρθουν οι Τροικανοί στην Αθήνα

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Όταν μας ενημερώσουν από τις Βρυξέλλες εμείς θα είμαστε έτοιμοι, ήδη είμαστε έτοιμοι σε ότι αφορά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, τους υπόλοιπους τους συντονίζουμε σήμερα. Αν συμφωνηθεί να έρθουν αύριο είμαστε έτοιμοι.