Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τις πολιτικές εξελίξεις

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Είναι θετικό ότι δέχτηκε η κυβέρνηση να μπουν τα τεχνικά κλιμάκια στο παιχνίδι γιατί είναι φανερό ότι δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις το Eurogroup  αν δεν έχει εισηγήσεις που οι εισηγήσεις πρέπει να βασιστούν στις μελέτες στοιχείων που πάει το ασφαλιστικό, που  πάνε τα φορολογικά έσοδα ...τα γνωστά. Επομένως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες  σε τεχνικό επίπεδο, τώρα έχει δημιουργηθεί μια κακή παράδοση  η ΝΔ τους έστελνε στο Παρίσι, η καινούργια κυβέρνηση τους στέλνει στις Βρυξέλλες, μην περάσει κανένας από την Αθήνα και δει κανένα στοιχείο γιατί αυτό θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα  δεν γίνεται έτσι η δουλειά γιατί οι εξελίξεις τρέχουν. Υπάρχει μια φοβερή  κόπωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το ελληνικό ζήτημα, υπήρχε και επί ΝΔ αλλά τώρα οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και σηκώνουν τα χέρια ψηλά δεν μπορούν να καταλάβουν πως σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ποιος είναι ο επικεφαλής και τι θέλει από τη ζωή τους ...

Δεν μπορούν να απασχολούν 20 -25% του εργάσιμου χρόνου στην ελληνική υπόθεση και φυσικά ξεφεύγει πια η πραγματική  οικονομία στην Ελλάδα όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ώσπου να συνεννοηθούν στην κυβέρνηση να δουν πως θα το χειριστούν αν θα κάνουν κάποια πολιτική στροφή κλπ μπορεί  να έχει καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. 

 

 

Ερωτηθείς τι περιμένει μέχρι το τέλος Απριλίου που θα κλείσει η αξιολόγηση

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Χωρίς οργανωμένη μείωση των συντάξεων αποκλείεται να φτάσουμε σε συνεννόηση με τους πιστωτές γιατί έχουμε ένα διάτρητο σύστημα...  

 

ΔΗΜ.: Τι μέτρα περιμένετε να μας ζητήσουν;

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Από αυτή την κυβέρνηση δεν περιμένω και τίποτα αλλά θα σας πω ότι εδώ πέρα σου λένε ότι αν δεν υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το πρωτογενές πλεόνασμα επί ΝΔ ήταν τραβηγμένο από τα μαλλιά, τώρα πάμε πια σε έλλειμμα, έχουν ξεφύγει τα πάντα. 

Επομένως εδώ πρέπει να κάνουμε έναν εθνικό διάλογο εξπρές να δούμε μείωση συντάξεων; Μάλιστα δεν υπάρχει άλλη λύση αλλά να μην την πληρώσουν αυτοί με τα 500-600€ .

Εγώ επιμένω ότι αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση θα καταρρεύσει το σύστημα σε ένα με δύο μήνες, είναι μαθηματικά βέβαιο πλέον δεν έχω καμία αμφιβολία.

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν αυτοί θέλουν να μείνουμε στην ευρωζώνη  και να αγωνιστούν ή μας πάνε στην δραχμή έτσι στο χαζοχαρούμενο με θεωρίες συνωμοσίας “μας κλέψανε στο μέτρημα με το έλλειμμα, μας δώσαν λάθος αναλογιστικές μελέτες, τι μας κάναν οι Γερμανοί στην κατοχή” και να πάμε έτσι στην δραχμή.  Αυτό το λέω γιατί σήμερα ψηφίζεται  η έκθεση  Φερνάντες στην ολομέλεια κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2016 και τέσσερις ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς δηλαδή η πολιτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βάλει την τροπολογία 28  που τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός προγράμματος  στήριξης των χωρών των οποίων η συνέχιση της παραμονής στη ζώνη του ευρώ  έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμη και το οποίο να παρέχει την δέουσα αντιστάθμιση για τις ζημίες που θα υποστούν από μια έξοδο κατόπιν διαπραγματεύσεων  από την ζώνη του ευρώ.

Δηλαδή αριστεροί ευρωβουλευτές θέτουν το θέμα ότι επίκειται η έξοδος ορισμένων χωρών και τέλος πάντων πρέπει να διευκολυνθούν οι χώρες αυτές στην έξοδο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2016.

Προφανώς η τροπολογία αυτή δεν θα ψηφιστεί  αλλά το θέμα είναι ότι η πολιτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα ότι “δώστε κάτι για να φύγουμε” αυτό έχει την σημασία του.

 

ΔΗΜ: Λέτε ότι στην ουσία κατά τη γνώμη σας μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει η χώρα εκτός ευρώ; 

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Εγώ βλέπω ότι δεν έχει σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.