Ο υφυπουργός Επικρατείας, κος Τέρενς Κουίκ, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την δήλωση του κ. Καμμένου για τους μετανάστες και τους τζιχαντιστές

Τ.ΚΟΥΙΚ: Θα πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, ότι δεν μπορούν να μας κάνουν αποθήκη ψυχών με καμία δύναμη. Το Δουβλίνο 2 που υπέγραψε ο Παπανδρέου και ο Σημίτης είναι καταστροφικό  και πιστεύω ότι αρχίζει η κυβέρνηση αυτή διάλογο για να δουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα μια που έχουμε και τον κατάλληλο επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο ,ο οποίος έχει αφήσει το παράθυρο ανοιχτό να γίνουν αλλαγές σε αυτή τη συνθήκη. Και από την άλλη μεριά εμείς ως ΑΝΕΛ λέγαμε ότι αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο θα δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα μιας χρήσης για να φύγουν να πάνε εκεί που θέλουν πράγματι οι άνθρωποι έστω και αν αυτό σημαίνει μονομερή κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν. Ποιο είναι το περίεργο συνεπώς ...

 

ΔΗΜ : Το περίεργο είναι ότι η δήλωση του κ. Καμμένου  ότι μη μας τσαμπουκαλεύεστε γιατί ...Ε

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Πρέπει μονίμως να είμαστε στη γωνιά με το στόμα κλειστό; Και όταν ξέρουν και οι ίδιοι ότι μέσα σε αυτό το προσφυγικό κύμα περνάνε οι τζιχαντιστές τι να κάνουμε να το κρύψουμε , να μην το λέμε σαν μια απειλή για την Ευρώπη. Εγώ το έχω πει τρεις φορές στα Φόρα του ΟΑΣΕ

 

ΔΗΜ.: Εγώ λέω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στα όσα λέμε εντός Ελλάδος γιατί δεν λειτουργούμε ως Ψωροκώσταινα είμαστε μια χώρα η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και τα όσα λέει η κυβέρνησης αυτή τη στιγμή έχουν και κόστος αλλά μπορεί να έχουν και τεράστια ζημιά για τη χώρα.

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Εγώ πιστεύω ότι αυτό το οποίο σκέπτεσαι πρέπει να το λες και μάλιστα λέμε επί ενός πραγματικού γεγονότος, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο του Σόιμπλε ο οποίος δυστυχώς ειρωνεύεται κατά τρόπο ανεπίτρεπτο έναν Έλληνα υπουργό.

 

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την ιδέα  να κατασχεθεί γερμανική περιουσία στην Ελλάδα για τις αποζημιώσεις του Διστόμου

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Οι ΑΝΕΛ έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι θα πρέπει τις απαιτήσεις που έχουμε από την Γερμανία  να τις εγγράψουμε στον προϋπολογισμό μας. Και χαίρομαι που άνοιξε η συζήτηση σε επίπεδο Βουλής, μη λένε οι Γερμανοί ότι το φέρνει η κυβέρνηση , η Βουλή των Ελλήνων το φέρνει και εδώ θα πρέπει και η ΝΔ να πάρει θέση και το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση. Άρα θα είναι ένα πανεθνικό αίτημα και δεν θα είναι το αίτημα μιας κυβέρνησης την οποία δεν την θέλουν για τους δικούς τους λόγους  και νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς ξένος.

 

Για τον κ. Βαρουφάκη και την διαπραγματευτική του τακτική

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Το είπε ο κ.Καμμένος προχθές και στηρίζει όλο αυτό τον αγώνα που δίνει ο κ.Βαρουφάκης απέναντι σε ένα δίδυμο, τρίδυμο που συμπεριφέρεται για τα πολιτικά ευρωπαϊκά ήθη ανεπίτρεπτα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι σε περασμένες δεκαετίες σε εποχές Ντεστέν ή σε εποχές Σμιτ θα μπορούσε να υπάρχει υπουργός Εξωτερικών ο οποίο  να μιλάει με αυτή τη χυδαία γλώσσα. Και πως είναι δυνατόν ο κ. Σόιμπλε να χαρακτηρίζει μονομερή την  ενέργεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μονομερή ενέργεια όταν θέλεις να ταΐσεις το λαό σου, όταν θέλεις να δώσεις  ρεύμα μονομερής ενέργεια είναι αυτή;

 

Ερωτηθείς να υπάρχει άλλος δρόμος για την διαπραγμάτευση

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου έχουμε μπει σε μια συζήτηση διαπραγματεύσεων και όταν μας ισοπέδωναν πέντε χρόνια αν δεν μπορούμε να περιμένουμε σαράντα μέρες  τότε με συγχωρείτε ότι κάπου έχουμε χάσει την λογική.

Ήδη φέρνουμε τα πρώτα νομοσχέδια και ήρθε το πρώτο και είναι μέσα στην Βουλή που αφορά την ανρθωπιστική κρίση και όπως είπε και ο κ.Τσίπρας η μπάλα είναι στην μπασκέτα του κ.Ντράγκι δεν είναι σε εμάς.