Η βουλευτής της ΝΔ, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείσα αν θα ψηφίσει η ΝΔ την συμφωνία

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε πάρα πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και όπως είπε και ο ίδιος ο κ.Βαρουφάκης είμαστε ακόμα στην φάση της δημιουργικής ασάφειας οπότε δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τοποθετηθεί σοβαρά επί του ζητήματος. 

Αυτό που άκουσα εχθές από τον κ. Βαρουφάκη είναι ότι μετά την συνεδρίαση του Eurogroup η πρώην Τρόικα νυν Θεσμοί, ότι τώρα λέγεται Brussels Group  όταν συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και όταν έρχεται στην Αθήνα δεν θα συνεδριάζουν στα υπουργεία αλλά θα νοικιάσουμε μια αίθουσα σε ένα ξενοδοχείο και οι κάμερες αντί να τους δείχνουν να μπαίνουν στα υπουργεία θα στηθούν έξω από το ξενοδοχείο για να δούμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι προφανώς και ο προσδιορισμός του χρηματοδοτικού κενού και η εξειδίκευση και το κόστος των διαφόρων μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να προτείνει η κυβέρνηση. Οπότε μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας δεν μπορώ να σας πω με τι θα μοιάζει η συμφωνία.

 

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να προβληματιστεί η  Αντιπολίτευση για τα όσα έλεγε ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει στις 28 Φεβρουαρίου

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Σας διαβεβαιώνω ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν θέλει να χρεοκοπήσει η χώρα αλλά θα κάνει ότι μπορεί στην κατεύθυνση να  διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα γίνει. Και δεύτερον σας υπενθυμίζω ότι μπορεί να το λέει ο κ. Βαρουφάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως θέλουν επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά αυτό που έγινε είναι ότι πήρανε παράταση του προγράμματος για άλλους τέσσερις μήνες.  Η ουσία είναι τι θα γίνει, η ουσία είναι ότι η πραγματική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι αποδεκατισμένη, έχει σταματήσει λόγω της αβεβαιότητας της κατάστασης να κινείται οτιδήποτε στην αγορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και ομολογουμένως από την κυβέρνηση πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας, τα έντοκα γραμμάτια εχθές δεν τα πήρε καν ξένος επενδυτής, ήρθανε όλα από λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή παίρνουμε λεφτά από τα αποθεματικά ταμείων για να μπορούμε να  σταθούμε όρθιοι για ένα χρονικό διάστημα που κανείς δεν απαντάει υπεύθυνα  πόσο είναι. Υποτίθεται δεν θέλαν τα 7,9 δις τώρα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε έστω και μια τμηματική δόση ...

 

Ερωτηθείσα για την κριτική της ΝΔ που φαίνεται ότι συντάσσεται με την κριτική των δανειστών και για τις δηλώσεις του κ.Σόιμπλε

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν συντασσόμαστε με τους δανειστές, κάνουμε κριτική ή μάλλον αναμένουμε ...

Εμένα δεν μου άρεσε αυτό που είπε ο Σόιμπλε για τον υπουργό Οικονομικών της χώρας μου, δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή όπως δεν μου άρεσε ότι οι Επίτροποι όταν φωτογραφίζονται θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν πλάκα με τις  ενδυματολογικές προτιμήσεις του κ.Βαρουφάκη ασχέτως με το  αν εμένα μου αρέσουν ή όχι. Είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα πρέπει να σέβονται τον υπ. Οικονομικών μας, αυτόν εξέλεξε ο λαός. 

Για να επανέλθω στην  ερώτησή σας αν συντασσόμαστε με τους δανειστές  συμφωνώ μαζί σας ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι εμείς δεν διαπραγματευτήκαμε καλά ίσως και έβαλε αυτούς τους ανθρώπους να διαπραγματευτούν. Καλά έκανε και να διαπραγματευτούν και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους  αν είναι αυτό εφικτό όμως δεν θα τους κρίνουμε από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης; Εγώ αυτό που σχολιάζω είναι ότι εν μέσω της διαπραγμάτευσης  δεν μου φαίνεται να πηγαίνουν πολύ  καλά τα πράγματα όταν έχουνε στραφεί όλες οι χώρες εναντίον μας με τον τρόπο που το χειριζόμαστε ακόμα και η Κύπρος. 

 

ΔΗΜ.:  Η ΝΔ έχει κάτι άλλο να προτείνει πέραν του μνημονίου στην κοινωνία ή όχι;

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εκτός από την κριτική που ασκούμε η προτεραιότητα της ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το νέο της αφήγημα και να ασχοληθεί με το πως θα το επικοινωνήσει στον μέσο πολίτη. Δηλαδή να πει ποια είναι η εναλλακτική της πρόταση δηλαδή τι κάνουμε από εδώ και πέρα γιατί ωραία θα ήταν να είχαν γίνει αυτά που θέλαμε εμείς δηλαδή να είχαμε τελειώσει με την  Τρόικα, τώρα πρέπει να πούμε στον κόσμο από εδώ και πέρα τι πρέπει να γίνει και αυτό θα κάνουμε. 

 

ΔΗΜ.: Πάντως στην πολιτική δεν υπάρχει απεριόριστος πολιτικός χρόνος και μάλιστα όταν η χώρα βρίσκεται σχεδόν στα όρια της χρεοκοπίας.

Το λέω σε εσάς γιατί το Σεπτέμβριο άκουγα τον τότε πρωθυπουργό να λέει ότι χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να φύγει η Ελλάδα από το μνημόνιο, ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης , ότι η οικονομία θέλει πολύ λίγο για να μπει σε μια τροχιά η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε μια άλλη μέρα και μέσα σε δύο μήνες ξανακούμε αυτά που ακούγαμε τον Μάιο του 2012.

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ακούμε ακριβώς τα ίδια. Έτσι ήταν όπως τα περιέγραφε. Όταν γεμίζεις μια καρδάρα με γάλα σταγόνα -σταγόνα παίρνει πολύ χρόνο, όταν κοντεύει να γεμίσει και της δίνεις μια κλωτσιά κάνει ένα λεπτό μόνο για να χυθεί το γάλα.  Έχει κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ για να οριστικοποιηθεί αυτή η κατάσταση; Έχει πάρει μια παράταση και υποτίθεται ότι θα μας πει κάποιες μεταρρυθμίσεις  και  με συγχωρείτε αν εμένα που μου προκαλεί το γέλωτα  η μεταρρύθμιση που λέει ότι οι νοικοκυρές σε απόγνωση και οι τουρίστες θα ντυθούν πράκτορες και θα τρέχουν να πιάσουν τις αποδείξεις και αυτό θα μας λύσει το πρόβλημα των εσόδων σε αυτή τη χώρα. Αυτό εγώ δεν το θεωρώ σοβαρό. Περιμένω να ακούσω τι έχουν να προτείνουν κοστολογημένα και σοβαρά  και μετά θα τοποθετηθώ και πιστέψτε με ότι όλοι θέλουμε να πετύχει, κανείς δεν θέλει ούτε το ατύχημα ούτε την καταστροφή, αυτό θα ήταν παράλογο δεν θα ήταν δικαίωσή μας. 

Στην Πολιτική Επιτροπή ο κ. Σαμαράς είπε ότι εμείς δεν υπογράφουμε την θεωρία της αριστερής παρένθεσης διότι αυτό θα σήμαινε ότι περιμένουμε ή ευχόμαστε μια καταστροφή στη χώρα. Αλλά συμπλήρωσε και συμφωνώ και σε αυτό, δεν μπορούμε να ασκούμε την πολιτική του ώριμου φρούτου δηλαδή να καθόμαστε εμείς και να μείνουμε στην ρητορική μας την ώρα που γίνονται αυτά που γίνονται χωρίς να έχουμε μια πρόταση. Αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα και αυτό θα κάνουμε.