Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι προτίθεμαι να το υπογράψω το είπα ήδη, να διευκρινίσω το εξής το οποίο δεν έχει γίνει τελείως σαφές. Η δική μου υπογραφή θα πρέπει να μπει αφού πρώτα γίνει μια πολιτική διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα γιατί έχουμε να κάνουμε με μια δικαστική απόφαση η οποία βγήκε, είναι αμετάκλητη και πρέπει να εκτελεστεί. Επειδή ο οφειλέτης είναι μια ξένη χώρα  η ελληνική  νομοθεσία λέει  ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ας παρέχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης μια άδεια για να μπορεί να σταθμίσει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με την εξωτερική πολιτική της χώρας, με τα διεθνή ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Επομένως και εγώ λέω ότι θα κάνω αυτό που λέει ο νόμος, είμαι έτοιμος να δώσω την άδειά μου, από νομική άποψη δεν έχω κανένα κώλυμα, είναι μια αμετάκλητη  εκτελεστή και σήμερα δικαστική απόφαση, θα τη βάλω την υπογραφή μου αφού δώσω την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προσπαθήσει με πολιτικά μέσα να λύσει το θέμα των επανορθώσεων.

 

Ερωτηθείς αν το ζήτημα των αποζημιώσεων θα αποτελέσει ένα από τα σημεία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ότι η πολιτική διαπραγμάτευση του θέματος αυτού μπαίνει στο καλάθι των γενικότερων διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία, για το χρέος κλπ. Οπωσδήποτε όχι.

Εγώ πήρα στα χέρια μου ένα φάκελο από τον οποίο φαίνεται ότι προηγούμενοι υπουργοί στο παρελθόν είχανε δώσει και γραπτά μάλιστα  μια αρνητική απάντηση στο αίτημα της εκτέλεσης της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης. Και μάλιστα από το φάκελο προέκυπτε ότι προϋπήρξε άρνηση και σιωπηρή εκτός από τις ρητές αρνήσεις  που με κάποιο συνοπτικό σκεπτικό είχαν αποτυπωθεί σε κάποια έγγραφα.

Μια απάντηση τουλάχιστον έλεγε ότι δεν μπορεί αν δώσει τη σχετική άδεια διότι υφίσταται κάποια εκκρεμότητα στα πολιτικά δικαστήρια. Εγώ δεν βλέπω κάποια εκκρεμότητα στο χώρο της Δικαιοσύνης και για αυτό διαβεβαίωσα ότι την άδειά μου θα την δώσω.

 

ΔΗΜ.:  Για ποια πολιτική διαπραγμάτευση μιλάτε;

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και στη Βουλή εννοώ την διαπραγμάτευση που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα των επανορθώσεων.

 

ΔΗΜ.: Σε διμερή βάση μιλάτε, Ελλάδα -Γερμανία.

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, βεβαίως και οι διμερείς συνεννοήσεις γίνονται πάντοτε μέσα σε ένα διεθνές δικαιϊκό πλαίσιο. 

Όταν έχουμε μια αντιδικία ανάμεσα σε δύο μέρη και ο ένας από τους διαδίκους κερδίσει  και η νίκη του στα δικαστήρια φτάσει μέχρι τέλους δηλαδή βγει αμετάκλητη δικαστική απόφαση που μπορεί να εκτελεστεί το σωστό και το ευγενικό αλλά εν πάση περιπτώσει το σωστό είναι να απευθυνθεί στον οφειλέτη και να του πει τι θα κάνουμε, πότε θα μου δώσεις τα λεφτά, πως θα μου τα δώσεις κλπ. Πρώτα αυτό γίνεται και ύστερα του στέλνει τον δικαστικό κλητήρα για να κάνει μια  κατάσχεση .

 

ΔΗΜ.: Αυτή η διαπραγμάτευση είναι στην αρμοδιότητά σας ; Δηλαδή θα την κάνετε εσείς ή θα την βάλει μπροστά η ελληνική κυβέρνηση.

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα με εθνικές διαστάσεις, είναι ένα κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση και υποθέτω ότι δεν θα την κάνω εγώ γιατί η δική μου θέση  είναι να δω την νομική πλευρά,  την εγκυρότητα της απόφασης που έχει βγει και στην συνέχεια αφού θα λάβω υπόψη μου που οδήγησε η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για αυτό το θέμα τότε θα βάλω την υπογραφή.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη δική μου θέση ότι οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης πρέπει να εκτελούνται βεβαίως μετά από μια προσπάθεια να υπάρξει μια συνεννόηση  με τον οφειλέτη.

 

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την δήλωση του κ.Ζουράρι ότι πρέπει να πάμε στο συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των  γερμανικών αποζημιώσεων

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αναφερόμαστε γενικότερα στις επανορθώσεις και όχι μόνο στην υπόθεση του Διστόμου θα πρέπει να σας πω ότι υπάρχει απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου της χώρας από το 2006 το οποίο αναγνωρίζει την ετεροδικία δηλαδή την ασυλία κρατών για εγκλήματα που έγιναν κατά την διάρκεια του πολέμου. Επομένως ένα πρώτο εμπόδιο που θα πρέπει να ασχοληθούμε θα είναι η δική μας Δικαιοσύνη η οποία από ότι ξέρω έχει αναστείλει και την πρόοδο των υπόλοιπων δικών  οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τις αποζημιώσεις. Για αυτό και θα έλεγα ότι είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε  για προσφυγή στην διεθνή Δικαιοσύνη όταν και εδώ το θέμα έχει κάποια προηγούμενα νομολογιακά τα οποία είναι κάπως προβληματικά  ή εν πάση περιπτώσει είναι ανασχετικά .

 

ΔΗΜ.: Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η νομολογία που έχουμε;

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αλλά δεν θα είναι γρήγορος. 

Τα αποτελέσματα θα τα δούμε πρώτα από την υπόθεση του Διστόμου η οποία προχωρεί. Η υπόθεση του Διστόμου μπορεί να προχωρήσει διότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είχε γίνει αμετάκλητη πριν εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου οπότε δεν εμποδίζεται από την νομολογία αυτή.

 

ΔΗΜ.:Οπότε στην υπόθεση του Διστόμου ένα επιχείρημα μπορεί να είναι και αυτό που λέει ο κ.Ζουράρις; 

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί κανείς να προσφύγει σε τόσο επιθετικές ενέργειες  τη στιγμή που στα πλαίσια της διεθνούς δικαιοσύνης, το δικαστήριο της Χάγης έχει επιληφθεί. Δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα εύκολα ένα κράτος θα έχει ένα τέτοιο χαρακτηρισμό όταν θα έχει υπέρ αυτού μια απόφαση του διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

 

Ερωτηθείς ποια είναι η νομική του άποψη για την πρόθεση- απόφαση της προέδρου της Βουλής για ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι οι οποίοι ψηφίστηκαν με απούσα τη Χρυσή Αυγή

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούν να καταργηθούν οι νόμοι με νεότερους νόμους. Ένας νεότερος νόμος μπορεί να εκτιμήσει κάποιο πρόβλημα το οποίο υπήρξε στο παρελθόν και να έχει ένα διαφορετικό περιεχόμενο. 

 

Για τις καθυστερήσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλωσα ακούγοντας ότι μεγάλο θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης  είναι η βραδύτητά της. Για να μην διορθώνεται τόσα χρόνια και θα έλεγα παρά τις καλές προθέσεις  τις οποίες είχαν πολλές φορές υπουργοί, υπεύθυνοι άνθρωποι σημαίνει ότι πραγματικά έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Το θέμα είναι δύσκολο για δύο λόγους, ο ένας είναι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη Δικαιοσύνη δεν είαν η ταχύτητα την ενδιαφέρει και η ποιότητα, την ενδιαφέρει δηλαδή η ορθή απονομή της δικαιοσύνης η οποία πολλές φορές προϋποθέτει εξετάσεις χρονοβόρες,  αναλυτικές, προϋποθέτει προθεσμίες προς τους κατηγορουμένους  για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους. Επομένως έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα στο οποία ψάχνουμε την χρυσή τομή. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε μεγάλο αριθμό υποθέσεων.

Θα το αντιμετωπίσω  πραγματικά ως πολύπλοκο και δύσκολο θέμα δηλαδή πιστεύω ότι είναι ένα θέμα στο οποίο  δεν υπάρχει απλή λύση. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε καλές και γρήγορες υποδομές. Ότι υπάρχει υποστελέχωση αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο και μάλιστα υπάρχει μια υποστελέχωση που δεν αφορά μόνο δικαστές, αφορά δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι απολύτως προσδιοριστικοί παράγοντες για την ταχύτητα όλων αυτών των διαδικασιών. Επομένως από την άποψη αυτή το πρώτο που μπορώ να πω είναι ότι  το θέμα δεν μπορώ να το λύσω μόνος αφού χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι. Το δεύτερο που μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες είναι η ηλεκτρονική  διασύνδεσή η οποία οπωσδήποτε επιτρέπει μια επιτάχυνση. Για την ταχύτητα της ηλεκτρονικής  διασύνδεσης κάνουμε ότι μπορούμε , υπάρχουν ήδη επιτροπές οι οποίες εργάζονται και έργα τα οποία εκτελούνται προκειμένου αυτό να συντελεστεί και συνεχίζονται και με την παρούσα κυβέρνηση εδώ στο υπ. Δικαιοσύνης χωρίς καμία διακοπή και με μεγαλύτερη ταχύτητα  

 

Για την δίκη της Χρυσής Αυγής

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:   Δεν βρίσκονται όλοι οι κατηγορούμενοι στην συγκεκριμένη δίκη ίδια νομική θέση για κάποιους  θα έχει συμπληρωθεί το 18μηνο της  προσωρινής τους κράτησης και είμαι βέβαιος ότι σύμφωνα με το σύνταγμά μας θα είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους .