Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Χρήστος Μαντάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι όλος ο χρόνος που έχει σπαταληθεί είναι εις βάρος της χώρας

Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Δεν θεωρώ ότι έχει σπαταληθεί χρόνος χωρίς ουσία, έχει γίνει μια εντατική προετοιμασία από την πλευρά της  κυβέρνησης έτσι ώστε να φτάσουμε και στην πρόταση των μεταρρυθμίσεων που έχει γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης και όπως είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπάρχει και άλλη λίστα μεταρρυθμίσεων οι οποίες γίνονται αντικείμενο συζήτησης έτσι ώστε να μπορέσει να μπει σε συνεργασία με τους εταίρους, να εντοπιστούν οι διαφορές και να προχωρήσει παραπέρα το πράγμα.  Κατά τη γνώμη μου το ουσιαστικό είναι το περιεχόμενο αυτών των μεταρρυθμίσεων όπου για παράδειγμα για πρώτη φορά  μέσα σε αυτές μπαίνουν και τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση μια αναγνώριση που δεν υπήρχε πριν τις 25 Ιανουαρίου. ...Έχουμε τα πρώτα βήματα μιας πιο συγκροτημένης με διαφορετική φιλοσοφία ίσως παρέμβασης .

ΔΗΜ.: Αυτό πότε θα τα δούμε σε ουσιαστικό επίπεδο

Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Πάρα πολύ σύντομα. Έχω υπόψη μου ότι έχει φτιαχτεί και το κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης, το είπε άλλωστε και η υπουργός στην διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, θα προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα η υλοποίηση αυτών των μέτρων.

Εκτιμούμε ότι δεν χάθηκε χρόνος, ίσα -ίσα σε αυτό το χρόνο έχει γίνει πολύ εντατική προετοιμασία όπως επίσης δεν συμμερίζομαι την γνώμη ότι παίζουμε με τις λέξεις. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά για παράδειγμα εγώ γνωρίζω πως γινόντουσαν οι παρεμβάσεις σε διάφορα υπουργεία όπου οι περίφημοι τεχνοκράτες μπαίναν και υπαγόρευαν ακόμη και στο πολιτικό προσωπικό συγκεκριμένα μέτρα που καμιά φορά δεν μεταφράζονταν ούτε από τα αγγλικά με σωστό τρόπο.

Έχω την πεποίθηση ότι συνολικά αν αυτή η κυβέρνηση έθεσε ένα καινούργιο στοιχείο στο τραπέζι αυτό είναι το στοιχείο της ουσιαστικής πολιτικής διαπραγμάτευσης.   Για πάρα πολλούς είναι φανερό ότι αυτό το στοιχείο δεν υπήρχε με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον που το θέτει η νέα κυβέρνηση στην προηγούμενη περίοδο. Το ότι εμείς προτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις είναι ένα καινούργιο στοιχείο.  

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Αυτή η διαδικασία άνοιξε εν όψη της ανασυγκρότησης της επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και ξέρετε ότι ήταν ομόφωνη η αποτύπωση ότι οφείλουμε να συγκροτήσουμε αυτή την επιτροπή. Άλλωστε και μέσα στην διαδικασία της Βουλής κανένας από όλους τους πολιτικούς χώρους δεν είχε φειδώ στους επαίνους που απέδωσε σε ότι αφορά αυτή την πρωτοβουλία.

Εγώ έχω διακρίνει πολύ σαφή σημεία ισορροπίας και σύνεσης αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικότητας όσον αφορά αυτή την κίνηση που ομόφωνα από την Βουλή επαινέθηκε . Αν ήταν το timing σωστό θα κριθεί και εκ του αποτελέσματος.

Άλλωστε όλη αυτή η προσπάθεια δεν στρέφεται εναντίον του γερμανικού λαού είναι απολύτως προφανές. Στην δικιά μας αντίληψη δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση υπάρχει όμως η σαφής πρόθεση να διεκδικήσουμε κάποιες αποζημιώσεις από τα εγκλήματα που είχε το ναζιστικό καθεστώς επιφέρει στην χώρα μας εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο.