Ο επικεφαλής του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες , κος Γιώργος Χατζημαρκάκης  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και την πρότασή του  για την δημιουργία ενός αναπτυξιακού ταμείου 

Γ.ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι αυτή η λύση (του αναπτυξιακού ταμείου) είναι εφικτή. Να σας πω ότι σήμερα το βράδυ το γερμανικό κρατικό κανάλι έχει βάλει μια εκπομπή όπου για πρώτη φορά  στην Γερμανική τηλεόραση έχουμε μια πολύ θετική προσέγγιση στο θέμα των αποζημιώσεων και ειδικά του κατοχικού δανείου και κάνουν και κάτι αποκαλυπτικό δείχνουν ότι το ίδιο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας στο συμπέρασμα για το Δίστομο λίγο κρυφά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα αυτό το δικαίωμα. Άρα υπάρχει μια τάση στην Γερμανία και σε δημοσιογράφους, όχι βεβαίως στους διπλωμάτες και στην κυβέρνηση αλλά στους τεχνοκράτες, στους εμπειρογνώμονες  να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αυτό . Αυτό που έκανα εγώ με την πρωτοβουλία που παρουσίασα  είναι να το κλείσουμε το θέμα, ηθικά δεν κλείνει ποτέ  όμως για να κλείσουμε ένα θέμα αυτό του κατοχικού δανείου θα  μπορούσε να γίνει μέσω ενός αναπτυξιακού ταμείου όπου οι ελληνογερμανικές σχέσεις που είναι οι πιο σημαντικές οικονομικές σχέσεις για την Ελλάδα, θα μπορούσαν να βελτιωθούν ούτως ώστε να υπάρξει ανάπτυξη χειροπιαστή  στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί δεν φωνάζουν “μπράβο” απλώς το δέχονται ως μια πρωτοβουλία χειροπιαστή η οποία θα μπορούσε να μας βγάλει από το  δίλημμα.

Το αναπτυξιακό ταμείο είναι καθαρά οικονομικό, δεν είναι συμβολικό. Το κατοχικό δάνειο οι Γερμανοί λένε σήμερα ότι  αντιστοιχεί μεταξύ 6 με 8 δις εάν ένα μέρος  έστω και τα 4 δις θα πήγαιναν σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην  ΕΕ που δεν έχει τέτοιο ταμείο, φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό για την ελληνική οικονομία, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που με χαμηλό ρίσκο μπορούν να δανειστούν από έναν φορέα ο οποίος  βοηθά να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις ειδικά με την Γερμανία αλλά όχι μόνο. Αυτό  θα είχε μια μεγάλη επιρροή στην ελληνική οικονομία.