Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την αντιπαράθεση της με την ΝΔ για τις ρυθμίσεις των ανθρώπων που έχουν ανάγκη

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ : Η ΝΔ εμφανίζει ένα διπλό πρόσωπο, από τη μια λέει θα  υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο και από την άλλη το κατεδαφίζει ή επιχειρεί να το κατεδαφίσει σε διάφορα σημεία, πείτε μου τι από τα δυο ισχύει;

Ή το υπερψηφίζει με το χέρι στην καρδιά και λέει ότι πράγματι είναι μια ανάσα σε κάποιους ανθρώπους ή το υπερψηφίζει υποκριτικά δηλαδή για να φαίνεται ότι το ψηφίζει για να μην πει και ο κόσμος τίποτα και από την άλλη κοιτάμε να λέμε ότι εμείς τα κάναμε όλα και αυτά είναι ψιχία και ότι είναι ανακόλουθη η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της.  

Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές στην Βουλή και έχω πει ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις υποδείξεις, είπαμε στην Βουλή από την πρώτη στιγμή ότι αυτό είναι ένα μικρό πρώτο βήμα έπονται και άλλα βήματα και διευρύνσεις αυτού του βήματος.

Προσπαθούμε να κάνουμε ένα τιτάνιο έργο. Η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία μας ανεμίζει το χαρτί του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρέπει να ξέρετε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μνημονική υποχρέωση βεβαίως από τη μια, από την άλλη έκανε ένα χρόνο για να βγάλει κοινή υπουργική απόφαση και να αρχίσει να υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 13 χιλιάδες ανθρώπους σε  13 δήμους και ξαφνικά έχουνε κάνει σημαία ότι “εμείς κύριοι δώσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”.

 

Για το πρόγραμμα σίτισης

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ : Λέμε ότι αφορά 300 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα ή 153 χιλιάδες  οικογένειες. Αυτό όλο το πρόγραμμα έχει στο μυαλό του τα παιδιά, έχει σαν κύρια οπτική την οικογένεια. Οι προϋποθέσεις είναι η ακραία φτώχεια, όπως αναφέραμε και  στην Βουλή ότι η ακραία φτώχεια δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να οριστεί  νομικά γιατί μέσα από επάλληλους ορισμούς για τη φτώχεια έχουν  δοθεί πάρα πολλά επιδόματα και ένας νέος ορισμός θα μπορούσε  να προσκρούσει σε προηγούμενα.

Αφορά εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή εάν έχεις μηδενικό εισόδημα, αν έχει μια τετραμελή οικογένεια εισόδημα 4.800 το χρόνο αυτοί μπαίνουν στην δυνατότητα καταρχήν αν τους είναι κομμένο το ρεύμα να επανασυνδεθούν. Έγινε πολύ συζήτηση και σε αυτό και μεγάλη σπέκουλα ...

Θα δώσουμε σε αυτές τις πολύ χτυπημένες από την κρίση  οικογένειες  μια κάρτα αυτό δουλεύουμε όλον τον καιρό.   Ο κάθε ωφελούμενος θα μπορεί να πάρει ως οικογένεια μια κάρτα με ένα ποσό το μήνα, ανάλογα πάλι με μια κλιμάκωση, και αυτή την κάρτα θα μπορεί να την εξαργυρώνει σε τρόφιμα μόνο οπουδήποτε. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να ενισχύσουμε και την αγορά. Όλα αυτά είναι λίγο χρονοβόρα άλλα εμείς έχουμε υποσχεθεί αυτές τις παροχές για εννιά μήνες από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος του '15 και για εννιά μήνες θα τις πάρουνε. Έχουμε υποσχεθεί ότι μέσα στον Απρίλη θα ανοίξει το σύστημα όπου οι ωφελούμενοι θα αρχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις.

 

ΔΗΜ.: Θα είναι έτοιμο πριν τον Σεπτέμβρη;

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ :  Θα είναι έτοιμο βεβαίως, αλίμονο.

 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα πάρουμε τη δόση το τέλος Απριλίου

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ:  Βλέπετε  τη διαφορά του κλίματος και τον τεράστιο αγώνα που δίνει αυτή η κυβέρνηση αξιοπρεπώς να πάρουμε τη δόση όχι με συνεχώς σκυμμένο το κεφάλι. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι θα πάνε τα πράγματα καλά.