Ο βουλευτής της ΝΔ , κος Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να έχει τις επιφυλάξεις του σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ήμουν από εκείνους που έλεγα από την αρχή ότι τελικά έστω στο και ένα επιτυγχάνονται συμφωνίες γιατί όλα τα μέρη, έτσι είναι στην ΕΕ τα πράγματα,  στο τέλος της ημέρας έχουν συμφέρον από διαφορετικές αφετηρίες να βρεθούν λύσεις και να μην πάμε σε αδιέξοδα. Αυτό το οποίο με είχε κάνει πάρα πολύ επιφυλακτικό  ήταν ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι μια ορθολογική διαδικασία και εδώ και περίπου δέκα μέρες είχε ξεφύγει από ένα ορθολογικό πλαίσιο ακόμα και πολύ ισχυρών συμφερόντων και πήγαινε σε ένα πολύ φορτισμένο κλίμα.   

Το πεδίο του κοινού τόπου αντικειμενικά σίγουρα υπάρχει, αυτό το οποίο με ανησυχεί και με προβληματίζει είναι ότι η εξίσωση έχει γίνει δύσκολη και με πολλούς αγνώστους διότι δεν ξέρω πόσο επηρεάζει την διαπραγματευτική στάση της χώρας μας η συνοχή ή μη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.  Για μένα είναι  ένας άγνωστος x δεν μπορώ να το ξέρω , δεν ξέρω πόσο ψηλά στις ιεραρχήσεις των διαπραγματευτών και της κυβέρνησης είναι αυτό όπως επίσης δεν μπορώ να ξέρω  που ακριβώς πλέον έχουν οριστεί οι κόκκινες γραμμές των δανειστών μας.

Ούτως ή άλλως η διαπραγμάτευση  μεταξύ δανειζόμενου και δανειστή είναι πάρα πολύ δυσχερής διαπραγμάτευση  για το δανειζόμενο πόσο μάλλον όταν έχει μια πηγή χρηματοδότησης όπως στην περίπτωσή μας που είναι οι ευρωπαϊκοί εταίροι. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε.  

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έχω διαβάσει και εγώ ένα ρεπορτάζ που αναφέρεται στους νέους τομεάρχες, αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι θα εκλεγούν για πρώτη φορά. Όπως με ενημέρωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος  θα συνεχίσω να είμαι ο εκπρόσωπος του κόμματος στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

 

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει η προσωπογεωγραφία της ΝΔ και αν θα γίνει μια μετατόπιση σε ένα πιο μεσαίο μετριοπαθή κεντρώο χώρο

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Για την μετατόπιση σε ένα πιο μετριοπαθή κεντρώο χώρο νομίζω ότι παραβιάζεται ανοιχτές θύρες ρωτώντας εμένα.

Το υποστηρίζω σθεναρά, πιστεύω ότι  εκεί είναι η  μεγάλη δύναμη της ΝΔ, όταν καλύπταμε το σύνολο του ιδεολογικού μας χώρου κερδίζαμε εκλογές με μεγάλα ποσοστά επομένως πρέπει να κινηθούμε εκεί. Αλώστε ο χώρος της μετριοπάθειας είναι ο χώρος της  συναίνεσης και η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια σκληρής και μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης χρειάζεται να περάσει σε μια περίοδο καταλλαγής αφού όλοι πια και μετά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν καταλάβει ποια είναι τα δύσκολα δεδομένα μιας απαιτητικής πραγματικότητας για την χώρα. Νομίζω ότι πλέον  πρέπει να περάσουμε από την εποχή των συγκρούσεων στην εποχή των συναινέσεων  ούτως ή άλλως.

Όταν στα ύφαλα του πλοίου υπάρχει μια τρύπα που μπαίνουν νερά και όλοι την  βλέπουν δεν μπορεί να μην υπάρχει συμφωνία για το ότι πρέπει να πιάσουμε ένα στουπί επιτέλους και κλείσουμε αυτή την τρύπα.

  

Ερωτηθείς υπάρχει ανησυχία για ένα Grexit

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θεσμικά δεν είναι εφικτό όμως λανθασμένες αποφάσεις και από τη μία και από την άλλη πλευρά μπορεί να οδηγήσουν στην ελληνική οικονομία σε μια τέτοια κατάσταση απελπιστική που να ισοδυναμεί με μια ουσιαστική και τυπική έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και αυτό θα ήταν  δραματικό όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους για τη χώρα.

 

ΔΗΜ.: Τι είδους “ατύχημα” θα μπορούσε να μας οδηγήσει εκεί;

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μια διαρκής κατάσταση ασφυξίας της χώρας, άλλο να είναι για ένα ή δύο μήνες και άλλο να είναι μια διαρκή κατάσταση αυτό πλέον θα δημιουργήσει άλλες δυναμικές  για την πορεία της χώρας μας. 

Σε αυτή την κατάσταση έχουμε οδηγηθεί γιατί έχουμε μπει σε ένα σπιράλ έντασης και παρανοήσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας από εκεί πολλά μπορούν να προκύψουν, για αυτό το σπιράλ έντασης πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν διότι αυτό μπορεί αν γίνει η αιτία να οδηγηθούμε σε αυτό το ατύχημα.

 

Ερωτηθείς κατά πόσο η αλλαγή προσώπων στην ΝΔ μπορεί να είναι ευεργετική ή μη

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Νομίζω ότι οποιαδήποτε απόφαση είτε σε επίπεδο πολιτικής είτε σε επίπεδο προσώπων δώσει την αίσθηση και την πεποίθηση στην κοινωνία ότι η ΝΔ έχει κάνει και την αυτοκριτική της και συνειδητά επιδιώκει την αναζωογόνηση της θα είναι καλό όχι μόνο για την ΝΔ αλλά συνολικά για το πολιτικό σύστημα. 

 

ΔΗΜ.: Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα μπορεί αν είναι και ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος;

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Όπως γνωρίζετε το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί επισήμως και ρητά από κανέναν μέχρι τώρα.

 

ΔΗΜ.: Σας ρώτησα θεωρητικά αν αυτό που διατυπώσατε πρέπει να περιλαμβάνει και την ανώτατη βαθμίδα

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν είμαστε εκεί και άλλωστε μόνο τα πρόσωπα χωρίς πολιτικές δεν φέρνουνε λύσεις όπως οι πολίτικες χωρίς την έκφραση από συγκεκριμένα πρόσωπα πάλι δεν φέρνουν αποτέλεσμα. 

Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα ηγεσίας, δεν  έχει τεθεί τα πράγματα είναι σε εξέλιξη όσον αφορά την αναζήτηση της φυσιογνωμίας μας να την κάνουμε πιο θελκτική και πιο αποτελεσματική στην κοινωνία.