Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση και αν θα φτάσουμε σε κάποιες συμφωνίες μέσα στο Μάρτιο

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Πρέπει να συζητάμε τα ζητήματα της ουσίας και τα ζητήματα της ουσίας θα έλεγα ότι είναι τρία. Το πρώτο ότι διαμορφώθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης , το πλαίσιο της συζήτησης και παρόλο ότι υπάρχουν και άλλες φωνές εντός και εκτός το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αφορά τη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο ότι μέσα από αυτή την διαπραγμάτευση η οποία θα έχει πολλά κύματα, σκληρές έντονες αλλά και καλύτερες στιγμές πηγαίνουμε σε μια καινούργια συμφωνία η οποία θα αφορά την προσπάθεια ανάκαμψης  και ανάπτυξης στη χώρα σε όλα τα επίπεδα . Γιατί εκείνο που πρέπει καταρχήν να αναδιαρθρώσουμε και με αυτή την έννοια και  ο πρωθυπουργός το λέει σε σχέση και με τις μεταρρυθμίσεις  είναι η ίδια η παραγωγική βάση της χώρας περιλαμβανομένων όλων των τομέων δηλαδή και της πρωτογενούς παραγωγής μέχρι και τις υπηρεσίες.

 

ΔΗΜ.: Είστε αισιόδοξος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που τώρα γίνονται, θα πάρουμε δηλαδή την “υποδόση”

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Είμαι αισιόδοξος όχι γενικώς και αορίστως αλλά γιατί είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης και της Ελλάδας. Εμείς κάνουμε αυτά που στην συμφωνία γέφυρα υποσχεθήκαμε, είναι ο καιρός και οι εταίροι μας να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.  Δεν αρκεί να λες ότι είμαι μαζί σας για να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, την διαφθορά και την διαπλοκή αλλά να βοηθάς και με συγκεκριμένο τρόπο . Σημαντικό σε όλο αυτό το πλαίσιο είναι και το τρίτο  ότι πρέπει να προχωρήσουμε και προχωράμε σε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που εισάγει μεταρρυθμίσεις και ανακουφίζει και τους Έλληνες  άλλα και τα δημόσια ταμεία. Σε αυτό  επίπεδο είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και νομίζω ότι είναι  πάρα πολύ σημαντικό.  

 

Για τις δηλώσεις της κας Παναρίτη για το πρωτογενές πλεόνασμα

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Η κα Παναρίτη είναι σύμβουλος του υπ. Οικονομικών το κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να φτάσει στο 3%. Βασικό ζήτημα είναι ότι τα χρήματα που θα επιδιώκαμε ώστε να φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα να μείνουνε στη χώρα, να μοχλευτούν μέσα στην οικονομία και με μια έννοια να διπλασιαστούν εντός της οικονομίας.   

 

ΔΗΜ.:Το προχθεσινό 1,5% του κ. Βαρουφάκη ή το χθεσινό 0,6% την κας Παναρίτη που έχει μεγάλη διαφορά, είναι αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και να κάνουμε τις σκέψεις μας;

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Εγώ πάντοτε πηγαίνω με το θεσμό δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώτα και κύρια τον κ.Τσίπρα είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα οριστικοποιηθεί με την συμφωνία του Απριλίου, από άποψη διάθεσης θα έλεγα ότι το καλύτερο για την Ελλάδα και την κοινωνία θα ήταν να έρθουμε ίσα βάρκα και ίσα νερά. 

Τα δύο πράγματα που επιτύχαμε εμείς είναι να αναγνωριστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι το μέτρο της λιτότητας  από χρονιά σε χρονιά.

Εγώ ακούω και εκεί δίνω την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τους αρμόδιους από την κυβέρνηση οι οποίοι δίνουνε βέβαια και κατάλληλες κατευθύνσεις  στους συμβούλους τους ή στην διαπραγματευτική ομάδα ώστε να διαπραγματεύονται.

 

Για το ασφαλιστικό και τις πρόωρες συντάξεις

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Υπάρχει μια διαδικασία που αφορά το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος και έχουμε πει ότι υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τις πρόωρες συντάξεις που πρέπει να ξαναδούμε. Όσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις δεν πρόκειται να καταργηθούν αλλά να εξορθολογιστεί το όλο σύστημα. 

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στο όλο κράτος και στην κοινωνία που διαμόρφωναν το πελατειακό κράτος από την μεριά του κράτους προς τον πολίτη. Όταν μιλάμε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη έχει να κάνει και με την κανονικότητα μέσα στην οποία  πρέπει να ζει ο άλλος, να ξέρει τι του γίνεται και ότι υπάρχουν κοινά συμφωνημένοι κοινωνικοί όροι κάτω από τους οποίους υποτασσόμαστε όλοι

 

Για το θέμα του Grexit και σε ποια περίπτωση το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι λύση για να προχωρήσει η χώρα

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Και τα δύο ζητήματα στην ουσία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit, είναι μια απειλή η οποία κάθε φορά βγαίνει, γίνεται μια ολόκληρη κουβέντα όμως όποιος δει τα πραγματικά στοιχεία και την ιστορία που μπορεί να διαμορφωθεί καταλαβαίνει ότι είναι μια επικοινωνιακή απειλή, δεν υπάρχει στην ουσία.

Σκεφτείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού από το Παρίσι “δεν νιώθω καμία θηλιά στο λαιμό μου”, αυτή ήταν δήλωση προς πολλές κατευθύνσεις.

 

Για το θέμα το δημοψηφίσματος

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Είναι μια επιλογή η οποία βέβαια πηγαίνει αρκετά μακριά αν χρειαστεί να μπει η συμφωνία και τίποτε άλλο στην κρίση της ίδιας της κοινωνίας. Είναι υπογράφω ή δεν την υπογράφω αυτή τη συμφωνία.

Εγώ δεν το θεωρώ απαραίτητο γιατί θεωρώ ότι η συμφωνία θα είναι σε αντιστοιχία και με όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά  και όσα είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις.

 

ΔΗΜ.:  Έαν τα προτεινόμενα ως συμφωνία από την πλευρά των εταίρων είναι σε μεγάλη απόκλιση από τα δικά μας προτεινόμενα τότε μπορεί να βάλετε το θέμα αυτό σε δημοψήφισμα;

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Ξέρουμε ότι με αν δεν χτίζεται η ιστορία, χρειάζονται όλοι οι υπολογισμοί. Εγώ λέω ότι δεν είμαι ούτε οπαδός του δημοψηφίσματος ούτε οπαδός  καινούργιων εκλογών, είμαι οπαδός του να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για την ελληνική κοινωνία και στην βάση της ανάπτυξης και της κανονικότητα να επιτελέσουμε και το νομοθετικό και το κυβερνητικό μας έργο.