Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Στάθης Λεουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς πως σχολιάζει τη δήλωση του κ.Βαρουφάκη ότι θα πάνε πίσω τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που έχουν δρομολογήσει την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα νομοθετήματα, τώρα στην Βουλή συζητιέται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ακολουθεί ο νόμος για την επανασυγκρότηση και λειτουργία της ΕΡΤ, συνεχίζονται οι 100 δόσεις. 

Δεν γνωρίζω σε τι αναφερόταν ο κ. Βαρουφάκης πιθανόν  σε ορισμένα που έχουν δημοσιονομικό κόστος  να πάνε πιο πίσω εξάλλου αυτά που έχουνε δεν είναι για το πρώτο τρίμηνο. Ας υποθέσουμε ότι δημοσιονομικό κόστος έχει η 13η σύνταξη η οποία είναι για το Δεκέμβρη του '15 άρα από μόνο του είναι για τότε ...

 

ΔΗΜ.: Για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ είναι σε αυτά; Ξέρουμε ότι  οι δανειστές μας στον ΕΝΦΙΑ επιμένουν πάρα πολύ, ένα από τα σημεία λοιπόν που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει αλλά έχει δρόμο μήπως μείνει ως είχε με κάποιες προσαρμογές.

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι ως είχε δεν μπορεί να μείνει ο ΕΝΦΙΑ γιατί κατά την άποψη μας είναι ένας άδικος νόμος τον οποίο θα τον αλλάξουμε. Χρειάζεται για αυτό μια προετοιμασία με την έννοια ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και εν συνεχεία χρειάζεται  ένας υπολογισμός για να αντικατασταθεί με έναν νέο νόμο που θα περιορίζει το φόρο στην μεγάλη ακίνητη περιουσία που θα προσδιοριστεί το μέγεθός της και ο χαρακτήρας της.   

 

Για την φωτογράφηση του κ. Βαρουφάκη στο Paris Match

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ο ίδιος από ότι έμαθα δήλωσε ότι δεν ήταν επιλογή του, δεν είναι ικανοποιημένος από αυτή την φωτογράφηση, περισσότερο την έκανε για να μπορέσει να δώσει την συνέντευξη που απευθυνόταν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό συγκεκριμένο. Εάν ήμουνα στην θέση του κ. Βαρουφάκη δεν θα έκανα αντίστοιχη φωτογράφηση.

 

Για τις δηλώσεις Λαπαβίτσα περί επιστροφής στη δραχμή

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ο κ. Λαπαβίτσας όπως και άλλοι σύντροφοι έχουν την άποψή τους αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά της  εντός πλαισίου ευρωζώνης. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και οι εταίροι-δανειστές και να διευκολύνουν να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για να πάρει ανάσα ο ελληνικός λαός. Δεν νοείται χώρα στην Ευρωζώνη και να βρίσκεται με 25% ύφεση και 30% ανεργία.

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα έχουμε όλα τα στοιχεία και τις συνθήκες διεθνώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι ο ίδιος ο λαός. Εννοώ ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη με το πρόγραμμά της, παρέκκλιση προγραμματική η κυβέρνηση δεν μπορεί να  κάνει, δεν έχει τη βούληση να κάνει αντιθέτως γνωρίζω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργούς πιέζει να εφαρμοστεί με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι εταίροι -δανειστές και να συμφωνηθεί μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα αυτή.  

 

ΔΗΜ: Το δημοψήφισμα βάζετε αλλά αυτό το δημοψήφισμα ποιο ερώτημα θα έχει ;

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι γνωστό ότι γίνεται μια προσπάθεια αμφισβήτησης της λαϊκής βούλησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ευρωζώνη συγκρούονται δύο κατευθύνσεις η μια είναι η λαϊκή βούληση και η αλλαγή που είχαμε στην Ελλάδα και η άλλη είναι ότι υπάρχουν  συμφωνίες που μας δηλώνουν ότι “οφείλετε σαν συνέχεια να τις εφαρμόσετε” δηλαδή δεν παίρνουν  υπόψη τους την δημοκρατική αλλαγή που έγινε στον τόπο μας. Αυτό πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιλυθεί γιατί αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

 

ΔΗΜ. Αυτό πως θα επιλυθεί, θα το επιλύσουμε εμείς οι πολίτες ή θα το επιλύσει η κυβέρνηση;

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη βούληση των πολιτών.

 

ΔΗΜ.: Εάν φτάσει στο όριο πάμε για δημοψήφισμα αυτό λέτε

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Εσείς γνωρίζετε άλλο τρόπο; Αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι η κυβέρνηση που άλλα λέει άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει.

 

ΔΗΜ.: Ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος ;

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ο τρόπος που θα επιδιωχθεί να εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το δει τότε, πιθανόν και να μην χρειαστεί ή το πιθανότερο ...

 

ΔΗΜ.:Άλλο ερώτημα από το ευρώ ή δραχμή στην ουσία του εννοώ, μπορεί να υπάρχει σε μια τέτοια διαδικασία δημοψηφίσματος; 

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ανάλογα πως θα είναι το περιβάλλον τότε. Θα φανεί τότε αν θα οδηγηθούμε εκεί, ευελπιστώ όμως ότι μέχρι τότε θα κυλήσουν αρκετές μέρες και θα υπάρξουν πιο ψύχραιμες απόψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα κυριαρχήσει ο κ. Σοιμπλε σαν αυτοκράτορας στην Ευρώπη γιατί η Ευρώπη δεν είναι γερμανική Ευρώπη και θα βρεθούν επιλογές, λύσεις και αυτό φιλοδοξεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο.