Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τα στρατόπεδα κράτησης

 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι ακριβώς να κλείσουν είναι να αποσυμφορηθούν από κατηγορίες μεταναστών που δεν πρέπει να κρατούνται εκεί. 

 

ΔΗΜ: Ένα ερώτημα και κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από απάνθρωπες συνθήκες αλλά από την άλλη πλευρά κάποιοι από αυτούς καταλήγουν την Ομόνοια και κοιμούνται στα παγκάκια. Τι γίνεται με αυτό;

 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν έχω τέτοια πληροφορία ότι κοιμούνται στα παγκάκια, οι περισσότεροι από αυτούς πριν είχανε σπίτια, ζούσανε 10-15 χρόνια στην Ελλάδα και από την νομιμότητα εξέπεσαν στην παρανομία γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα ημερομίσθια άρα και την ασφάλιση για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Αυτή ήταν η μια κατηγορία, η δεύτερη κατηγορία είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα, στην Αμυγδαλέζα συγκεκριμένα ήταν 100 ασυνόδευτα ανήλικα τα οποία απαγορευόταν να βρίσκονται στα κέντρα κράτησης. Αυτά σταδιακά απορροφώνται σε ξενώνες φιλοξενίας όπου έπρεπε να βρίσκονται.  Η τρίτη κατηγορία είναι οι αιτούντες άσυλο που επίσης απαγορεύονται να βρίσκονται σε κέντρα κράτησης γιατί οι πρόσφυγες έχουν ειδικό καθεστώς. Τέλος ήταν οι κατηγορίες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είναι οι ασθενείς, οι υπερήλικες, οι έχοντες προβλήματα, θύματα βασανιστηρίων που έπρεπε να βρίσκονται εκτός. 

Δεν τίθεται το δίλημμα “στρατόπεδα κράτησης ή Ομόνοια”, το θέμα τίθεται νομιμότητα ή παρανομία και εγώ διαλέγω τη νομιμότητα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στην Ευρώπη ότι μέχρι το Δεκέμβριο του '14 θα υπήρχαν στην χώρα μας 2.500 θέσεις φιλοξενίας σε ανοιχτά κέντρα, δεν έφτιαξε ούτε μια διότι διοχέτευσε όλοι την προσοχή της και όλη την πολιτική στης στα κέντρα κράτησης.  Όπου σύμφωνα με το νόμο αποτελεί το έσχατο μέσο διότι προηγούνται πριν από τα κέντρα κράτησης εναλλακτικά μέτρα όπως είναι η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, η κατακράτηση των ταξιδιωτικών εγγράφων κλπ.

Συσσώρευσε όλο αυτό τον κόσμο στα κέντρα κράτησης όπου δεν εξασφάλισε καν τους στοιχειώδεις όρους  που προβλέπονται από το νόμο. Γιατρούς, καλή σίτιση, ψυχολόγους, να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια εκεί μέσα καταδικαστήκαμε για αυτά τα κέντρα κράτησης  με ένα εκατομμύριο πρόστιμο. Είμαστε οι λεπροί της Ευρώπης όπου πήγα και χαιρετίστηκε η νέα πολιτική του υπουργείου που δίνει έμφαση στο άσυλο , στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας ότι επιτέλους η Ελλάδα θα προσαρμοστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενώ ζητάμε από την Ευρώπη να επιμεριστεί τους εισερχόμενους εδώ στην Ελλάδα ξεκινήσαμε ένα πάρτι γιατί βγάζουμε τους ανθρώπους από τα Κέντρα κράτησης. 

Κάνω έκκληση η κοινωνία να καταλάβει ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται από αυτούς τους 3.500 που θα βγουν, όσοι βγουν και έχουν τις προϋποθέσεις από τα κέντρα κράτησης αλλά προέρχεται από άλλα πράγματα πολύ σοβαρότερα που συμβαίνουν στη χώρα μας. Να υπάρχει μια ανεκτικότητα επιτέλους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν βγει με περιοριστικούς όρους, ξέρουμε τα ονόματά τους, τους καταγράψαμε. Ξέρετε τι σημαντικό είναι να ξέρει μια κοινωνία ποιοι είναι αυτοί που ζουν εδώ, έχουμε τα ονόματά τους, έχουμε τις διευθύνσεις που δηλώσαν, δεν είναι αόρατοι. 

Ορίζεται ότι υπάρχουν στην χώρα γύρω στις 200 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς χαρτιά που δεν ξέρουμε το όνομά τους, δεν ξέρουμε που μένουν, είναι αόρατοι. Δεν επιτρέπεται μια πολιτεία να μην ξέρει ποιοι είναι στην επικράτειά της, πως λέγονται, που μένουν και τι κάνουν.

Προσπαθώ να πείσω τους πάντες ότι το σημαντικό είναι να τους καταγράψουμε και να έχουμε μια κανονική μεταχείριση για τους πάντες. Θα προσπαθήσω με εκκλήσεις να καταγραφούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να δω ποιοι είναι.

 

ΔΗΜ.: Για να πείσετε να έρθουν να καταγραφούν  αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει όταν έρθουν να καταγραφούν θα πρέπει όταν έρθουν να τους δώσετε κάποια μορφή εγγύησης κάποιο χαρτί παραμονής

 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ:  Αναλόγως την περίπτωση υπάρχει και αυτή η πρόβλεψη στο νόμο. Εάν κάποιος έχει έρθει και ζει παράνομα 10 χρόνια στην Ελλάδα θα έχει άλλη μεταχείριση από αυτόν που ζει στην Ελλάδα τρεις μήνες. 

 

Ερωτηθείσα αν θα συνεχιστεί η διαδικασία επαναπροώθησης

 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά δεν σταματάει η διαδικασία αυτή ποτέ  για ένα κράτος. Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα απλό ζήτημα να πούμε “έξω οι μετανάστες -μέσα οι μετανάστες”, είναι πολύπλοκο. Δεύτερον δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι οικουμενικό, ευρωπαϊκό τέλος εθνικό, δεν επιδέχεται μόνο εθνικών λύσεων. Τρίτον ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος πρέπει να είμαστε πολλοί λογικοί άνθρωποι, να καταλαβαίνουμε ότι έχει πολλές παραμέτρους και να μην το βλέπουμε μόνο άσπρο -μαύρο και κυρίως να μην προκαλούμε πανικό στον κόσμο ότι “βγήκαν αυτοί και θα μας φάνε”.

 

Ερωτηθείσα αν η γραμμή της κυβέρνησης είναι να δώσουν χαρτιά στους μετανάστες

 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς έχουμε ανοίξει τώρα αυτό το ζήτημα με τα κέντρα κράτησης, όλα θα γίνουν με στάδια και κατόπιν συμφωνίας δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα άλλο από αυτό που γίνεται ότι είναι να γίνει θα το εξαγγείλουμε.