Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού,  κος Νίκος Ξυδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα -Μέρκελ

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Πριν την συνάντηση Τσίπρα -Μέρκελ υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής  η οποία είναι εξίσου σημαντική διότι εκεί επιβεβαιώνεται ότι αυτό το οποίο συζητάμε δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας -Γερμανίας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά τους πάντες, είναι μια πτυχή της κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και εκεί θα είναι και οι ηγέτες των άλλων χωρών στο πλαίσιο μιας Ομοσπονδίας, ΕΕ λέγεται. Άρα το πρώτο σημαντικό ραντεβού είναι η Σύνοδος Κορυφής στην οποία όλοι οι πρωθυπουργοί των ισότιμων κρατών μελών θα συζητήσουν την ατζέντα την οποία έχουν και στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Κατόπιν αυτού βλέπουμε  μια σημαντική συνάντηση με μεγάλη πολιτική σημασία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα συζητήσει πολιτικά, έτσι συζητά εδώ και 60 χρόνια, από τον καιρό της ίδρυσης της συζητά πολιτικά δεν βάζει τεχνοκράτες να συζητούν με εκλεγμένους πολιτικούς  και εκλεγμένους βουλευτές αυτό το επεσήμανε και ο πρόεδρος της ΕΕ, ο κ. Γιουνκέρ.

 

ΔΗΜ.: Η αίσθηση μου πάντως είναι ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική 

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Ανεξαρτήτου το πως κρίνουμε το διαρρεύσαν διάστημα εφόσον διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα εμπόδιο, μια δυστοκία καθόμαστε κάτω και το συζητάμε. Νομίζω ότι έχει μεγάλη πολιτική σημασία το ότι η κα Μέρκελ η οποία έχει άριστη αίσθηση του χρόνου, του timing καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουν και αφού θα έχει προηγηθεί και η Σύνοδος Κορυφής όπου θα έχει τεθεί το γενικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στο βαθμό λοιπόν που διαπιστώνουμε μια δυσφορία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας το οποίο εν πολλοίς ή εν όλο είναι αποτέλεσμα διαφόρων στερεοτυπικών προσεγγίσεων και παρανοήσεων για την οποία έχουν ευθύνη και τα δύο μέρη και οι δύο πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, νομίζω ότι θα πρέπει με ένα βαθμό ειλικρίνειας και πολιτικής αποτελεσματικότητας να υπερβούμε όλες αυτές τις στερεοτυπικές προσεγγίσεις.   

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να κάνει τον  συμβιβασμό ο κ.Τσίπρας

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Αν το σχέδιο αυτό εκτός από τις υποχωρήσεις περιλαμβάνει και “προχωρήσεις”, περιλαμβάνει και βήματα μπροστά, περιλαμβάνει αναγνώριση κάποιων πάγιων αιτημάτων της Ελλάδος γιατί να μην το συζητήσουμε. Ο έντιμος συμβιβασμός δεν προσβάλει κανέναν, είναι νικηφόρος και για τους δύο. Μπορεί να υπάρξει λύση με αμοιβαίο όφελος , να βγουν και οι δύο πολιτικά  κερδισμένοι  και στην περίπτωση της Ελλάδος και ουσιαστικά κερδισμένοι γιατί εμείς δεν πάμε για το πολιτικό ονόρε μόνο. Η  πολιτική αξιοπρέπεια είναι ένα πράγμα, το ηθικό μέρος είναι πολύ σημαντικό αλλά στην βαριά πληγωμένη Ελλάδα ζητάς και ένα υλικό όφελος, μια ανακούφιση, μια ανάσα. Ζητάς μια ανάσα ρευστότητας, ζητάς μια ανάσα διευθέτησης των οφειλών και ζητάς το στοιχειώδες το οποίο είναι πια πολιτική απόφαση και θα πρέπει να την πάρει και η Γερμανία ότι η λιτότητα δεν είναι τελέσφορη πολιτική για όλη την Ευρώπη. Χρειάζεται να δούμε σοβαρά την ανάπτυξη.

 

Για την Αμφίπολη

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Είναι μια τυπική περίπτωση μιας πολύ σημαντικής αρχαιολογικής ανακάλυψης  από αυτές που γίνονται κάθε τόσο στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στο χώρο της Βορείου Ελλάδος .

Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη η οποία με κάποιους τρόπους υπερ-επενδύθηκε με προσδοκίες ότι θα βρούμε διάσημο νεκρό, τους  διάσημους νεκρούς κάτι το οποίο αποπροσανατολίζει και την κοινή γνώμη και δημιουργεί και ένα λανθασμένο πλαίσιο συζήτησης για τους αρχαιολόγους μερικές φορές. Είναι ευθύνη λοιπόν και των επιστημόνων και των πολιτικών να θέτουν κάθε φορά τους ορθότερους όρους για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και λανθασμένες προσδοκίες.

 

Ερωτηθείς αν συνεχίζεται  το αρχαιολογικό έργο 

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Η χρηματοδότηση που έλαβε η Αμφίπολη υπερέβη κάθε ρεκόρ αρχαιολογικής ανασκαφής τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι χρηματοδοτημένες και κυλούν οι αναγκαίες μελέτες, δεν υπάρχει άλλο πράγμα να ανασκαφεί αυτή τη στιγμή σε αυτή τη φάση αλλά χρειάζεται επειγόντως να γίνει υποστύλωση, συντήρηση του μνημείου, υποστήριξή του στατική και φυσικά μελέτη για να βγάλουμε τα πρέποντα συμπεράσματα   σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία.