Ο υπουργός Υγείας, κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την τροπολογία για τις υπερωρίες γιατρών

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: (Θα το φέρουμε) στο επόμενο νομοσχέδιο δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η βούληση είναι δεδομένη, τα χρήματα υπάρχουν, να λυθεί αυτό το θέμα που ταλανίζει τον ιατρικό κόσμο, χρειάζεται λίγη υπομονή. Ξέρετε καμιά φορά οι διαδικασίες υπερβαίνουν την ουσία αλλά και αυτό που γινόταν στην Βουλή να έρχονται σωρηδόν άσχετες τροπολογίες ήταν και αυτό μια υποβάθμιση του κοινοβουλίου. Η πρόεδρος θέλει να ακολουθήσει μια διαδικασία που να βάζει τα πράγματα σε μια τάξη αυτό μας δημιουργεί ένα κόστος χρόνου, δεν ήταν απροθυμία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ετοίμασε την τροπολογία, ο αναπληρωτής υπουργός πήγε για να την υποστηρίξει απλώς υπήρξε αυτή η δυστοκία του κανονισμού της Βουλής. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε γιατί είμαστε έτοιμοι

 

ΔΗΜ.: Άρα δεν προσδιορίζεται χρονικά  πότε θα πληρωθούν

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Το ταχύτερο αλλά είμαστε έτοιμοι, γνωρίζει ο ιατρικός κόσμος ότι έγινε μια καλή προσπάθεια από μεριάς του υπουργείου να αντιμετωπίσει αυτό το χρονίζον πρόβλημα και θα το λύσουμε. 

 

Για τον ΕΟΠΥΥ

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της χώρας, διαχειρίζεται ένα σημαντικό ποσό που επηρεάζει και το ΑΕΠ της χώρας. Ο ΕΟΠΥΥ όταν έγινε του φόρτωσαν όλα τα ταμεία με χρέη χωρίς να του δώσουν ούτε καν τους υπαλλήλους που έπρεπε να του δώσουν, ούτε την περιουσία που δικαιούται από τα ταμεία.

Κουβαλάει λοιπόν χρέη από τότε ο ΕΟΠΥΥ τα οποία δυστυχώς οι κυβέρνησής τα άφηναν στα αζήτητα αυτά πρέπει να τακτοποιηθούν.

Η κυβέρνηση είχε πει ότι θα έδιναν στον ΕΟΠΥΥ το 0,6 % του ΑΕΠ, το κατέβασαν στο 0,4% και μπορώ να σας πω ότι ούτε αυτό από τους προϋπολογισμούς που παραλάβαμε εμείς διασφαλίζεται. Από εκεί και πέρα έχει πάρα πολλά άλλα προβλήματα θεσμικά από πλευράς στελέχωσης  διότι δημιούργησαν έναν πελώριο οργανισμό, που πρέπει να είναι και παράλληλα ελεγκτικός μηχανισμός γιατί πρέπει να παρακολουθεί τις δαπάνες.

 

Ερωτηθείς τι θα κάνουν με τα χρέη που έχουν σωρευτεί

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Θα τα αντιμετωπίσουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Εμείς αυτό τον καιρό από την μια μεριά προσπαθούμε να κρατήσουμε στα πόδια του ένα σύστημα το οποίο έχει εγκαταλειφθεί, μόνο να πάρετε τον προϋπολογισμό του '14 και τι μας έδωσαν για το '15...

Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να γίνει μια ειδική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τα ζητήματα της υγείας και εκεί εμείς έχουμε  προτάσεις  να δούμε από διάφορες πλευρές πως θα ενισχυθεί το σύστημα . Δεν μπορεί μόνο με τα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία να καλυφθεί πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός  να λάβει ένα σοβαρό μέρος αυτών των εκκρεμοτήτων, να τα αντιμετωπίσει. Θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί τις λεγόμενες” αμαρτωλές δαπάνες”  το τσιγάρο, τα ποτά όλα αυτά που δεν είναι και είδη πρώτης ανάγκης πως θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να συμβάλλουν και αυτά.  

 

ΔΗΜ.: Αύξηση κάποιων φόρων δηλαδή που μπαίνουν στα τσιγάρα ή στα ποτά εννοείτε για την υγεία 

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ναι είναι κάποιες σκέψεις διότι το ζήτημα της υγείας πρέπει να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για όλους.

Ένα άλλο ζήτημα που θα βάλουμε σε μια ιδιαίτερη μεταχείριση που είναι το Αιγαίο. Το Αιγαίο δεν μπορεί να το αφήσεις στην μοίρα του γιατί τώρα είναι στην μοίρα του από πλευράς στήριξης, δομών, στελέχωσης  ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού. Θα γίνει ένας συνδυασμός τοποθέτησης μόνιμου προσωπικού στο Αιγαίο με την τηλεϊατρική δηλαδή θα συνδέσουμε όλα τα μικρά και μεγάλα νοσοκομεία του Αιγαίου. Σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μέσα στο έτος θα συνδεθούν τα νοσοκομεία αυτά με νοσοκομεία της Αθήνας όπου θα μπορεί ο γιατρός από εδώ, αφού θα έχει προηγηθεί μια εκπαίδευση, να καθοδηγεί την παρέμβαση που πρέπει να κάνει ο γιατρός στην Κάρπαθο για παράδειγμα    

 

ΔΗΜ.: Θα κάνετε και προσλήψεις για να στελεχώσετε τις υπηρεσίες αυτές;

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Βεβαίως, χωρίς προσλήψεις το σύστημα έχει καταρρεύσει διότι πρέπει να σας πω ότι από τη μια πλευρά οι περικοπές και οι μη προσλήψεις τα τελευταία πέντε χρόνια, από την άλλη πλευρά ωρίμασαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων εκείνων που μπήκαν την δεκαετία του ΄80 στο σύστημα συνέπεσε αυτή η συγκυρία και έχει αφυδατωθεί το σύστημα. 

 

ΔΗΜ: Τι αριθμό προσλήψεις υπολογίζετε;

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εμείς διεκδικούμε έναν σημαντικό αριθμό πιστεύω ότι στις επόμενες μέρες θα λυθεί το ζήτημα.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας διαγωνισμός που αφορά διοικητικό προσωπικό γιατί και εδώ έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα, απελευθερώσαμε 1.000 θέσεις γιατρών που τις βρήκαμε παγιδευμένες του 2010 και ήδη κάθε μέρα υπογράφουμε τοποθετήσεις και βέβαια τις καινούργιες προσλήψεις που ξέρετε ότι είναι έξω από την δική μας δυνατότητα να τους πάρουμε αύριο το πρωί. Μακάρι να είχαμε την δυνατότητα αυτή αλλά όπως ξέρετε  για να προκηρύξουμε 1.000 θέσεις νοσηλευτών θα τους πάρουμε σε οκτώ μήνες αλλά και εκεί έχουμε μια ιδέα  πως θα το αντιμετωπίσουμε  άμεσα.

Υπάρχει ένα σύστημα στον Καναδά ή το αγγλικό σύστημα όπου πριν διοριστεί ένας νοσηλευτής ένα χρόνο εκπαιδεύεται για να πάρει μια ειδικότητα βέβαια υπό πληρωμή. Αυτό μπορεί να σου δώσει την δυνατότητα, πληρώνοντας αυτά τα παιδιά που κάθονται τώρα, να σου προσφέρουν πάρα πολύ σημαντική υπηρεσία στα νοσοκομεία εκπαιδευόμενοι παράλληλα.  

 

ΔΗΜ.: Με τι μισθό;

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Θα παίρνουν βασικό μισθό, για χαμάληδες δεν ψάχνουμε.

 

ΔΗΜ.: Και με ασφαλιστικά δικαιώματα;

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Βέβαια. Αυτός ο κόσμος κάθεται τώρα, θα μπορεί να προσφέρει, να εκπαιδεύεται και να έχει το μισθό του και την ασφάλισή του.