Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Γιάννης Πανούσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Έχω πιστέψει ότι η ΕΕ είναι ένας πολιτικός οργανισμός δεν είναι μια τράπεζα ώστε να έχει τους όρους η τράπεζα και οι σχέσεις ανάμεσα στον τραπεζίτη και τον δανειολήπτη να είναι σχέσεις εξουσίας.  

 

ΔΗΜ.: Πάντως μέχρι τώρα η ΕΕ έχει λειτουργήσει ως τράπεζα

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ:  Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα ότι αυτοί που οραματίσθηκαν ή κατάφεραν να δημιουργήσουν με τα προβλήματα που έχει την ΕΕ δεν είχαν στο μυαλό τους αυτό, αυτό θα μπορούσε να γίνει και χωρίς Ένωση άρα λοιπόν η λύση πρέπει να είναι πολιτική.

Η πολιτική λύση δεν πάει να πει ότι δεν έχει αριθμούς, δεν πάει να πει ότι δεν έχει υποχρεώσεις  ότι δεν δίνει την αίσθηση της ευθύνης κάθε κράτους να συμβάλει αλλά θα είναι πολιτική.   Εδώ ακόμα και τις τράπεζες κάνεις διακανονισμό και εδώ έχουμε ένα πρόβλημα διακανονισμού ανάμεσα σε χώρες ισότιμες, όχι ισοδύναμες αλλά ισότιμες.  

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τα δημοσιονομικά μόνο, αν θες να στραγγαλίσεις ένα κράτος  ολόκληρο αυτό είναι μια άλλη πολιτική που δεν βλέπω γιατί πρέπει να ακολουθήσεις αυτή την πολιτική και αν λες ότι τα ανθρωπιστικά μέτρα πρέπει να περνάνε από την κρίση ενός οργάνου δηλαδή αν κάποιος πεθαίνει στο δρόμο, δεν έχει να φάει, δεν έχει ρεύμα ότι αυτό πρέπει να το ελέγξει κάποιος θεσμός ε, αυτό νομίζω ότι είναι το έσχατο όριο της έννοιας της  αλληλεγγύης.

 

Ερωτηθείς  αν δεν πάνε τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις όπως θα ήθελε η κυβέρνηση αν υπάρχει στα σχέδιά τους η επιλογή του δημοψηφίσματος  ή των πρόωρων εκλογών

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Δεν μπορούμε τον λαό κάθε τρεις και πέντε να τον καλούμε, προφανώς είμαι υπέρ της λαϊκής συμμετοχής αλλά εδώ υπάρχει όχι μόνο νωπή αλλά υπάρχει μια συνεχής υποστήριξη των κινήσεων της κυβέρνησης και θα ήθελα να πιστεύω του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Άρα αν θες να κάνεις ένα δημοψήφισμα πρέπει να κάνεις ένα δημοψήφισμα που θα έχει πάρα πολύ καίρια συνέπεια δηλαδή θα αλλάξει το ρου της ιστορίας.

Τα περί εκλογών εγώ τα ακούω βερεσέ δηλαδή κάθε πέντε μήνες να κάνουμε εκλογές, βλέπετε ένα πολιτικό σύστημα που έχει τάσεις αλλαγής ; Θα ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα ενισχυθούν αυτές οι τάσεις.

Αυτή η ιστορία των μαγικών λύσεων στη χώρα ότι έχω ένα  χαρτί κρυμμένο που λέγεται εκλογές, έχω ένα χαρτί κρυμμένο που λέγεται απλή αναλογική, έχω ένα χαρτί κρυμμένο που λέγεται δημοψήφισμα δεν μας επιτρέπει να σοβαρευτούμε σε ορισμένα πράγματα και να βάλουμε κάτω και να κάνουμε σοβαρή δουλειά, διαχείριση  και πολιτική διότι τα  κρυμμένα χαρτιά είναι τρικ χαρτοπαικτών δεν είναι τρικ πολιτικών.

 

Ερωτηθείς αν θα καταργηθούν τα κέντρα κράτησης των μεταναστών

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Η μεταναστευτική πολιτική έχει πάει σε άλλο υπουργείο, το ερώτημα είναι ότι  αυτή τη στιγμή που οριοθετούνται οι αρμοδιότητες γιατί δεν έχει κλείσει ποιες αρμοδιότητες παίρνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής άρα πρέπει να δούμε τι θα πάρει. Η δική μου πρόταση είναι να το πάρει όλο διότι το να λες ότι ο ένας κάνει πολιτική και ο άλλος κάνει δίωξη γιατί οι ρόλοι μας είναι διαφορετικοί  το ποιος κάνει κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι ο στοχαστής αλλά αν κάτι πάει στραβά η Αστυνομία να είναι αυτός που κυνηγάει το λάθος του στοχαστή. Άρα λοιπόν όποιος παίρνει το πακέτο το παίρνει όλο το πακέτο.  

 

Για την κατάληψη της νομικής από αντιεξουσιαστές

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Ελπίζουμε ότι θα φύγουν σήμερα...

Για τον Αστυνομικό της γειτονιάς

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Από Δευτέρα σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας θα πάνε οι αστυνομικοί της γειτονιάς και θα περπατήσουν στην πλατεία, θα μιλήσουν με τους μαγαζάτορες, θα δώσουν  το τηλέφωνό τους, θα  μιλήσουν με τη γιαγιά, με την μητέρα στο πάρκο για να αισθανθεί η γειτονιά της Αθήνας ασφάλεια, το κάνουμε πιλοτικά θα το διευρύνουμε. 

Θα είναι ο Αστυνομικός της γειτονιάς , θα είναι οι πεζές περιπολίες, θα είναι ο ΔΙΑΣ και θα δούμε τι θα γίνει με τον κ.Βούτση και τον πρωθυπουργό για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΛΤΑ για τα ΜΑΤ. Όχι καταργήσεις όμως , να επανοριοθετήσουμε κάποια πράγματα.  

 

Για την υπόθεση του φοιτητή Β.Γιακουμάκη και την πιθανή εμπλοκή πολιτικού προσώπου

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Εγώ το διάβασα και είπα ότι αν υπάρχει, δεν είπα ότι υπάρχει, αν υπάρχει πραγματικά έχουμε φτάσει στα έσχατα όρια.

Σκεφτείτε όλη την ιστορία των παραλήψεων που το έβλεπαν και το άφηναν. Ξέρετε ο τσαμπουκάς και ο τραμπουκισμός δεν έχει μόνο το δράστη και το θύμα, έχει  το περιβάλλον και τους θεσμούς , έχει τον τρίτο που βλέπει και δεν μιλάει και έχει και τους θεσμούς που δεν λειτουργούν. 

Το γεγονός ότι κράτησε τόσο πολύ, ότι κράτησε μέσα σε ένα θεσμό όπως είναι το ΤΕΙ και το γνώριζε όλος ο κόσμος και πιθανόν να υπήρχαν και παρεμβάσεις εξωγενείς αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα πρόβλημα ως κοινωνία και όχι μόνο αυτοί που τα κάναν.

Συγκροτήσαμε  ομάδα με καθηγητές και εκπροσώπους φορέων για να δούμε το ρόλο της αστυνομίας στην ενδοσχολική βία

 

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με  την κατάργηση των Φυλακών Γ' τύπου

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Εγώ στην Βουλή είχα πει ότι δεν είναι καν υψίστης ασφαλείας, αυτές οι φυλακές Γ' τύπου δεν είναι τίποτα.

Θα ήμουν αντίθετος σε μια αλά Αμερική υψίστης ασφαλείας αλλά εκεί έχουν αποφασίσει να εξουδετερώνουν ανθρώπους που θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνους δηλαδή φτιάχνουν μια ζούγκλα, δεν βγαίνεις ποτέ.  Εδώ δεν ήταν αυτό που πήγαν και κάνανε. Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φυλακή της χώρας να έχεις έναν τομέα που να κρατάς με ιδιαίτερους όρους ασφαλείας κάποιους που θεωρείς επικίνδυνους δεν χρειάζεται να κάνεις ειδική φυλακή  αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί. Το ζήτημα είναι ποιος κυβερνάει τις φυλακές  αν τις κυβερνάει το κράτος , εγώ έχω πολλές επιφυλάξεις  αν τις κυβερνάει το κράτος. Εκεί είναι όλο το πρόβλημα.