Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις πολιτικές εξελίξεις

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Με πάρα πολύ μεγάλη αγωνία αντιμετωπίζουμε τις πολιτικές εξελίξεις διότι αυτό που φαίνεται να έχει ξεσπάσει ως “ελληνο-γερμανικός” πόλεμος  είναι σε μια περίοδο όπου υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας και δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης της οικονομίας. Δηλαδή plan B  για την χρηματοδότηση της οικονομίας παρά τις διαβεβαιώσεις δεν φαίνεται στον ορίζοντα και αυτό μας καθιστά εξαιρετικά ανήσυχους.

Η πολιτική λύση είναι να δεχτούν ότι όντως το 70% του προγράμματος θα υλοποιηθεί και το άλλο 30% θα είναι κάποιες καινούργιες προτάσεις.

 

ΔΗΜ.: Αυτό σημαίνει υιοθέτηση του μνημονίου

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:  Για να είμαστε σαφείς, εμείς ζητάμε λεφτά οι άλλοι μας δίνουν τα λεφτά με συγκεκριμένους όρους. Είτε το πούμε μνημόνιο είτε το πούμε πρόγραμμα είτε αλλάξουμε την ονομασία της Τρόικα σε θεσμούς, τα δέχτηκαν όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της πολιτικής διευκόλυνσης, πάντως λεφτά θα δώσουν με την ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων. ...Να μας πει η κυβέρνηση πως θα καλύψει το κενό που αφήνουν τα μέτρα τα οποία καταργεί, αυτό δεν έχει γίνει και όσο δεν γίνεται αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε μια χρηματοδότηση, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι σε όλους τους τόνους δυστυχώς.  

 

Ερωτηθείς για την στάση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν θέλουν εκλογές

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτό που ζητάει η αντιπολίτευση είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα. Να μην φύγουμε από το στόχο του να μην δημιουργήσουμε καινούργια ελλείμματα, καινούργιες ανάγκες χρηματοδότησης. Και το τρίτο και βασικότερο είναι να διατηρηθεί η πορεία προς την ανάπτυξη της χώρας διότι το τελευταίο τρίμηνο έκλεισε με ανάπτυξη. Η χρονιά η περσινή έκλεισε με ισχνή αλλά για πρώτη φορά ανάπτυξη.

Το βασικό θέμα είναι πως θα μπει η χώρα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα...

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές αυτή τη στιγμή, εκλογές είχαμε πριν από δύο μήνες. Δεν είναι το θέμα πάντοτε να πάμε σε εκλογές γιατί οι εκλογές εμπεριέχουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο και όσοι σήμερα απειλούν από την κυβέρνηση είτε εκλογές είτε να πάμε σε δημοψήφισμα δεν καταλαβαίνουν ότι από την στιγμή που θα προκηρυχθούν εκλογές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα τεράστιο κύμα ανασφάλειας σε ένα μέρος του πληθυσμού το  οποίο θα πάει να σηκώσει τα  χρήματά του από τις τράπεζες. Ήδη έχουμε μεγάλη εκροή των καταθέσεων, ήδη οι τράπεζες μας έχουν στεγνώσει από ρευστότητα, δεν θέλουμε εμείς τη χώρα να την πάμε πιο γρήγορα στα βράχια.

Εμείς θέλουμε να τελειώνει αυτή η διαπραγμάτευση, η τετράμηνη παράταση που δόθηκε δεν ωφέλησε τη χώρα γιατί δεν ήρθε παράλληλα με εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης των αναγκών της με αποτέλεσμα  σήμερα να έχει κάνει επιδρομή το υπ. Οικονομικών στα διαθέσιμα όλων των λογαριασμών, να μην πληρώνει  καμία από τις υποχρεώσεις του και δεν ξέρω αυτό που θα μας οδηγήσει.

Σίγουρα δεν βλέπω ότι θα είναι πολύ θετική η εξέλιξη  όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση της αβεβαιότητας και της διαπραγμάτευσης χωρίς διαπραγμάτευση.