Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος  Φορτσάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο Αθηνών

Θ.ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Είναι μια πολύ στενάχωρη κατάσταση όταν ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο ή ένας πρύτανης ακόμα περισσότερο αναγκάζεται να σηκωθεί και να φωνάζει στους φοιτητές του. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν η Σύγκλητος που απαρτίζεται από τους καλύτερους εκπροσώπους του πανεπιστημίου, οι πιο άξιοι καθηγητές μας βρίσκονται στη Σύγκλητο όταν αυτοί κλείνονται μέσα και λοιδορούνται από μια βίαιη ομάδα φοιτητών τότε είναι πολύ φυσικό τα πράγματα να παίρνουνε μια τροπή την οποία δεν επιθυμεί κανείς.

Είναι πραγματικά ένα πολύ κακό σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει, για χρόνια έχει παγιωθεί αυτή η συμπεριφορά στη Σύγκλητο να εισβάλουν μέσα βίαιες μειοψηφίες και να επιβάλλουν τη γνώμη τους στους Συγκλητικούς οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά από το να υιοθετήσουν τις αποφάσεις αυτές τις οποίες θέλουν οι μειοψηφίες και να μην μπορεί να λειτουργήσει η Σύγκλητος.

Είναι μια κατάσταση η οποία οδηγεί το δημόσιο πανεπιστήμιο σε αδιέξοδο και σε κατάρρευση και εφόσον επιθυμούμε να έχουμε δημόσιο πανεπιστήμιο να το στηρίζουμε για να έχουν τα παιδιά μας πρόσβαση στη γνώση και άνοδο στην κοινωνία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, πολιτεία και κοινωνία αυτή την κατάσταση να την υπερβούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του πανεπιστημίου και των οργάνων του.

Οι φοιτητές είχαν εισβάλλει στους χώρους πριν ξεκινήσει η Σύγκλητος. Οι φοιτητές, οι εκπρόσωποι αυτής της συγκεκριμένης παράταξης έκλεισαν τις πόρτες, τις κλείδωσαν και στην συνέχεια με απειλές και με βία ζητούσαν από τους Συγκλητικούς και από τον πρύτανη να συνεδριάσουν και να υιοθετήσουν τις αποφάσεις τις δικές τους.

Ζήτησα με μεγάλη επιμονή να μας ανοίξουν, επισήμανα ότι εδώ βρισκόμαστε σε διαδικασία τέλεσης αξιόποινων πράξεων οι οποίες επισύρουν και ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις και ζήτησαν όλοι με μεγάλη επιμονή να ανοίξουν οι πόρτες. Αυτοί οι εκπρόσωποι αυτοί οι συγκεκριμένοι το αρνήθηκαν. Είχαν κλειδωθεί οι πόρτες και κάποια στιγμή που θέλησα να βγω από τη μια πόρτα κάποια φοιτήτρια με απώθησε βιαίως εμποδίζοντάς με να έχω πρόσβαση στην πόρτα. Αυτά είναι καταστάσεις ανωμαλίας.  

Ερωτηθείς πως μπήκαν οι φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο

Θ.ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Το παράπονο ότι η σημερινή πρυτανική αρχή έχει “ιδιωτικοποιήσει” το πανεπιστήμιο δεν ευσταθεί διότι τη φύλαξη αυτή τη βρήκαμε. Η φύλαξη αυτή όμως είναι υποτυπώδης, να φανταστείτε ότι στο κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου ένας μόνο τέτοιος φύλακας διατηρείται, ένας και μοναδικός. Ένα παιδάκι 22 χρονών το οποίο καλείται να εμποδίσει τους 70 εξαγριωμένους να εισβάλλουν στο κτίριο. Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί... Ένας και μοναδικός άνθρωπος είναι ο οποίος προσπαθεί να βάλει μια τάξη για αυτό και τις προηγούμενες ημέρες που έγιναν όλα αυτά τα παράπονα ότι δήθεν έχουμε κλείσει τις πόρτες και δεν αφήνουμε τον κόσμο να μπαίνει και να βγαίνει  είναι αποκύημα της φαντασίας. Οι πόρτες είναι ανοιχτές υπάρχει ένας φύλακας μπροστά όπου ορισμένους τους ρωτάει που πάνε αυτό είναι όλο. Δηλαδή μια υποτυπώδης φύλαξη η οποία πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να γίνει καλύτερη αλλά δυστυχώς ούτε με την υποτυπώδη μορφή - τη σημερινή - δεν την αφήνουν να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να έχουμε τις ανώμαλες καταστάσεις που βλέπετε.

Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, έχουμε επανειλημμένα πει ότι ποτέ δεν θα αρνηθούμε το διάλογο εφόσον ο διάλογος διεξάγεται πολιτισμένα και εποικοδομητικά. Για διάλογο εποικοδομητικό με ευγένεια και διαλλακτικότητα είμαστε έτοιμοι. Είχαμε προσκαλέσει τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων να προσέλθουν στις 12 η ώρα για να τους ακούσουν οι Συγκλητικοί και είμαστε διατεθειμένοι όχι μόνο να τους ακούσουμε αλλά και να βάλουμε υπόψη αυτά τα οποία λένε. Να τα απαντήσουμε, να τα σκεφτούμε, ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι σωστά δεν έχουμε καμία προκατάληψη αλλά με όρους πολιτισμένους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι ένα οργανωμένο σχέδιο για τη δημιουργία έντασης ή ένας αυθόρμητος τρόπος έκφρασης νέων παιδιών

Θ.ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Είναι μια μειοψηφία, είναι ελάχιστες συνδικαλιστικές παρατάξεις που το κάνουνε αυτό οι περισσότερες δεν το κάνουν είναι ευγενείς, συνεννοούμαστε μια χαρά. Είναι κρίμα που έχουν εμποδίσει αυτές οι παρατάξεις τη θεσμική εκπροσώπηση των φοιτητών στην Σύγκλητο που προβλέπει ο νόμος αλλά δεν έχει αποσταλεί εκπρόσωπος των φοιτητών και νομίζω ότι έχουνε συνήθειες οι οποίες έχουν παγιωθεί στο χρόνο και νομίζω ότι η προσέγγιση των ζητημάτων είναι πολιτική και όχι ακαδημαϊκή. Έχουμε να κάνουμε με μεγάλες δυστοκίες οι οποίες εμποδίζουν αυτή τη στιγμή την εξομάλυνση των πραγμάτων και πρέπει αυτές τις δυσκολίες να μπορέσουμε να τις υπερβούμε.

Ερωτηθείς πότε θα συνεδριάσει η Σύγκλητος εκ νέου και αν φοβάται ότι θα επαναληφθούν ανάλογα  επεισόδια

Θ.ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Έχουμε ανακοινώσει ότι η Σύγκλητος θα συνεδριάσει αύριο θα το επιβεβαιώσουμε όμως σήμερα και θα ανακοινώσουμε την ώρα και τον τόπο σήμερα το απόγευμα. Αυτή τη φορά, η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο θα είναι ελεγχόμενη, θα ενισχύσουμε τη φύλαξη και θα ζητήσουμε μόνο από τους αρμόδιους να εισέλθουν. Εάν υπάρξει παραβίαση η Σύγκλητος  θα διακοπεί ξανά και θα επαναληφθεί με ακόμα αυστηρότερους όρους. Είμαστε αποφασισμένοι το πανεπιστήμιο να το λειτουργήσουμε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η πολιτεία